Kip in cider met appels uit Basque



Er gebeuren twee dingen met je als je het kookboek Basque van José Pizarro leest. Je wilt a) meteen op een vliegtuig stappen naar San Sebastián en b) het water loopt je in de mond van alle recepten die er in staan.

Met dat eerste kan ik je helaas niet helpen, met dat tweede gelukkig wel. Want ik deel vandaag zijn recept voor Kip in cider met appels met je. En voor de rest van de recepten ga je gewoon gauw naar de boekhandel!

Voor 6 personen

olijfolie
1 scharrelkip (1,5-2kg)
zout en peper
1 appel, geschild, uitgeboord en gehalveerd
2 uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
6 salieblaadjes
1 kaneelstokje
500ml cider
400ml kippenbouillon
25g boter
3 appels, geschild, klokhuis eruit en in 8 stukken
1tl suiker
75g rozijnen (die heb ik weggelaten)

Verder nodig: ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Gestoofde kip in cider

Verhit een scheutje olie in de pan. Wrijf de kip in met zout en peper en bak die in de hete olie rondom bruin aan. Haal ‘m eruit en duw de twee halve appels in de holte van de kip en zet apart. Stoof daarna de uienringen op laag vuur 10 minuten in de pan. Dan mag de kip er weer bij en voeg je de laurier, salie en kaneelstokje toe.

Koken met cider

Cider in de pan erbij en een paar minuten laten pruttelen (hiermee verdampt al een deel van de alcohol, je houdt na de stooftijd in de oven vooral de appelsmaak over). Dan ook de bouillon erbij, aan de kook brengen, deksel erop en in de oven zetten. Wil je helemaal geen alcohol gebruiken, gebruik dan troebel appelsap dat niet van concentraat gemaakt is.

Kip gestoofd in cider & appels

Laat de pan een uur in de voorverwarmde oven staan. In de tussentijd verhit je nog een scheutje olie met de boter in een pan en bak je de rest van de appels met de suiker tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Roer dan de rozijnen er door. Voeg dit na een half uur oventijd toe aan de kip in de pan. Na het uur in de oven haal je de deksel van de pan, verhoog je de temperatuur naar 220C en bak je de kip nog 10 minuten, zodat hij een mooi bruin laagje krijgt.

Wij aten de kip met wat aardappeltjes uit de oven en gekookte sperzieboontjes.

Gepubliceerd op 17 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.