Kip in cider met appels uit Basque



Er gebeuren twee dingen met je als je het kookboek Basque van José Pizarro leest. Je wilt a) meteen op een vliegtuig stappen naar San Sebastián en b) het water loopt je in de mond van alle recepten die er in staan.

Met dat eerste kan ik je helaas niet helpen, met dat tweede gelukkig wel. Want ik deel vandaag zijn recept voor Kip in cider met appels met je. En voor de rest van de recepten ga je gewoon gauw naar de boekhandel!

Voor 6 personen

olijfolie
1 scharrelkip (1,5-2kg)
zout en peper
1 appel, geschild, uitgeboord en gehalveerd
2 uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
6 salieblaadjes
1 kaneelstokje
500ml cider
400ml kippenbouillon
25g boter
3 appels, geschild, klokhuis eruit en in 8 stukken
1tl suiker
75g rozijnen (die heb ik weggelaten)

Verder nodig: ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Gestoofde kip in cider

Verhit een scheutje olie in de pan. Wrijf de kip in met zout en peper en bak die in de hete olie rondom bruin aan. Haal ‘m eruit en duw de twee halve appels in de holte van de kip en zet apart. Stoof daarna de uienringen op laag vuur 10 minuten in de pan. Dan mag de kip er weer bij en voeg je de laurier, salie en kaneelstokje toe.

Koken met cider

Cider in de pan erbij en een paar minuten laten pruttelen (hiermee verdampt al een deel van de alcohol, je houdt na de stooftijd in de oven vooral de appelsmaak over). Dan ook de bouillon erbij, aan de kook brengen, deksel erop en in de oven zetten. Wil je helemaal geen alcohol gebruiken, gebruik dan troebel appelsap dat niet van concentraat gemaakt is.

Kip gestoofd in cider & appels

Laat de pan een uur in de voorverwarmde oven staan. In de tussentijd verhit je nog een scheutje olie met de boter in een pan en bak je de rest van de appels met de suiker tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Roer dan de rozijnen er door. Voeg dit na een half uur oventijd toe aan de kip in de pan. Na het uur in de oven haal je de deksel van de pan, verhoog je de temperatuur naar 220C en bak je de kip nog 10 minuten, zodat hij een mooi bruin laagje krijgt.

Wij aten de kip met wat aardappeltjes uit de oven en gekookte sperzieboontjes.

Gepubliceerd op 17 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.