Voorgerecht van het Smulpaapje 2013 kerstmenu * Huisgemaakte Gravad Lax



Dit is zo’n voorgerecht dat indruk maakt aan tafel, maar dat relatief makkelijk is om te maken. Het fijne is ook dat je het al een aantal dagen voor je het gaat serveren kunt maken.

Efficiënt, smakelijk en heel makkelijk. Wie wil dat nou niet? Je bent tenslotte al druk genoeg met andere dingen tijdens de feestdagen. En zo blijft er lekker tijd over om met elkaar bezig te zijn. Dat is tenslotte ook waar het om draait tijdens de feestdagen!

Voor 4-6 personen als voorgerecht

+/- 600g zalmfilet, met vel (aan één stuk)
40g suiker
40g zeezout
flinke bos verse dille

Voor de mosterd dilledressing

1 el Dijon of dillemosterd
1,5 el witte wijn of frambozenazijn
1dl zonnebloemolie
suiker, naar smaak (ongeveer 1 el)
versgehakte dille (ongeveer 2 el)

Het is heel simpel

Leg de zalmfilet in een lage schaal, op de huidkant en bestrooi het visvlees gelijkmatig met zout en suiker, zodat het overal zit en goed verdeeld is. Hak de dille grof en verdeel deze over de hele filet, zodanig dat er geen roze van de vis meer zichtbaar is. Draai de vis nu voorzichtig om, zodat de velkant boven ligt, en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet de schaal nu 2-3 dagen in de koelkast. Dat is alles. Ik zei toch dat het simpel was 😉

Dressed for succes

Voor de dressing meng je alle ingrediënten, zonder de dille, en klop je ze tot een mooi sausje. Proef even hoe je de smaak vindt. Te scherp? Dan nog beetje suiker erbij. Te zoet? Dan nog klein beetje azijn of mosterd. Jij moet ‘lekker vinden! Als laatste roer je de gehakte dille erdoor.

Serveren

Haal de vis tijdig uit de koelkast. Haal de natte stukken dille eraf, beetje mag wel blijven zitten. Haal met een goed scherp mes nu het vel van de vis af. Leg de gefileerde zalmfilet op een mooi bord en laat ‘op kamertemperatuur komen. Om te serveren snijd je dunne ‘tranches’ (plakjes) van de vis en serveer je wat van de mosterd dilledressing erover. Nog wat geroosterd brood of stokbrood erbij en je imponerende voorgerecht kan gegeten worden!

Nog wat over?

We vermoeden dat alles schoon op gaat, maar houd je toch wat over? De dag erna, bij het ontbijt, op een geroosterde bagel smaakt deze zalm ook echt meer dan prima! Of maak wat scrambled eggs, en roer er wat fijngesneden gravad lax aan het eind door.

Gepubliceerd op 6 december 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.