Huisgemaakte Gravad Lax

Met minimale inspanning het maximale effect! Deze huisgemaakte Gravad Lax is een spectaculair voorgerecht voor ieder feestelijk menu.
Want dit is zo’n voorgerecht dat indruk maakt aan tafel, maar dat relatief makkelijk is om te maken. Het fijne is ook dat je het al een aantal dagen voor je het gaat serveren kunt maken.
Efficiënt, smakelijk en heel makkelijk. Wie wil dat nou niet? Je bent tenslotte al druk genoeg met andere dingen tijdens de feestdagen. En zo blijft er lekker tijd over om met elkaar bezig te zijn. Dat is tenslotte ook waar het om draait tijdens de feestdagen!
Gravad Lax voor 4-6 personen als voorgerecht
- +/- 600g zalmfilet, met vel (aan één stuk)
- 40g suiker
- 40g zeezout
- flinke bos verse dille
Voor de mosterd dilledressing
- 1 el Dijon of dillemosterd
- 1,5 el witte wijn of frambozenazijn
- 1dl zonnebloemolie
- suiker, naar smaak (ongeveer 1 el)
- verse gehakte dille (ongeveer 2 el)
Gravad Lax recept
Leg de zalmfilet in een lage schaal, op de huidkant en bestrooi het visvlees gelijkmatig met zout en suiker, zodat het overal zit en goed verdeeld is. Hak de dille grof en verdeel deze over de hele filet, zodanig dat er geen roze van de vis meer zichtbaar is. Draai de vis nu voorzichtig om, zodat de velkant boven ligt, en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet de schaal nu 2-3 dagen in de koelkast. Dat is alles. Ik zei toch dat het simpel was 😉
Mosterd-dilledressing
Voor de dressing meng je alle ingrediënten, zonder de dille, en klop je ze tot een mooi sausje. Proef even hoe je de smaak vindt. Te scherp? Dan nog beetje suiker erbij. Te zoet? Dan nog klein beetje azijn of mosterd. Jij moet ‘lekker vinden! Als laatste roer je de gehakte dille erdoor.
Voorgerecht voor kerst
Haal de vis tijdig uit de koelkast. Haal de natte stukken dille eraf, beetje mag wel blijven zitten. Haal met een goed scherp mes nu het vel van de vis af. Leg de gefileerde zalmfilet op een mooi bord en laat ‘op kamertemperatuur komen. Om te serveren snijd je dunne ‘tranches’ (plakjes) van de vis en serveer je wat van de mosterd dilledressing erover. Nog wat geroosterd brood of stokbrood erbij en je imponerende voorgerecht kan gegeten worden!
No waste
We vermoeden dat alles schoon op gaat, maar houd je toch wat over? De dag erna, bij het ontbijt, op een geroosterde bagel smaakt deze zalm ook echt meer dan prima! Of maak wat scrambled eggs, en roer er wat fijngesneden gravad lax aan het eind door.
Gepubliceerd op 6 december 2013