Huisgemaakte Gravad Lax

Met minimale inspanning het maximale effect! Deze huisgemaakte Gravad Lax is een spectaculair gerecht voor ieder feestelijk menu of borrelplank.
Het recept voor deze gravad lax staat al sinds 2013 op de site en in 2019 verscheen een versie hiervan in Borreltijd. Het is nog altijd een van mijn allerlievelings gerechten om te maken.
Want dit is zo’n gerecht dat indruk maakt aan tafel, maar dat relatief eenvoudig is om te maken. Het fijne is ook dat je het al een aantal dagen voor je het gaat serveren kunt voorbereiden.
Efficiënt, smakelijk en heel makkelijk. Wie wil dat nou niet? Je bent tenslotte al druk genoeg met andere dingen tijdens de feestdagen.
En zo blijft er lekker tijd over om met elkaar bezig te zijn. Dat is tenslotte ook waar het om draait tijdens de feestdagen!
Gravad Lax voor 4-6 personen als voorgerecht of serveer als borrelhapje
- ongeveer 425 gr zalmfilet, met huid (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte) en zo vers mogelijk
- 40 gr suiker
- 40 gr fijn keukenzout
- 2 gekookte bietjes
- 1 tl citroensap + rasp van de hele citroen
- 1 bosje verse dille
Verder nodig: staafmixer – huishoudfolie
Wil je de zalm niet puur eten, wat ik persoonlijk het lekkerst vind, maar met een sausje erbij maak dan zeker onderstaande dressing!
Voor de mosterd dilledressing
- 1 el Dijon of dillemosterd
- 1,5 el witte wijn of frambozenazijn
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 el suiker, of meer naar smaak
- 2 el verse dille, fijngehakt
Gravad lax uit Borreltijd
Pureer voor de gravad lax de gare bietjes met een staafmixer samen met de suiker, zout en citroensap. Wrijf de zalmfilet helemaal in met dit mengsel en leg het (met de huidkant) op het folie. Pak het nu stevig in folie in. Leg in een passende schaal en zet gewicht op de vis (blikjes gepelde tomaten bijvoorbeeld of leg meteen je wijn koud voor bij de gravad lax…). Zet het zo 24 uur in de koelkast.
Haal de vis vervolgens uit de koelkast. Wrijf alle bietjespulp goed van de vis af en leg op een schoon plastic folie. Op de vis gaat nu verse, grofgesneden dille en de rasp van 1 citroen. Pak het weer op dezelfde manier in folie in en zet wederom 24 uur in de koelkast. Als je de vis daarna uit het folie haalt wrijf je het overgrote deel van de dille eraf en snijd je de zalm in flinterdunne plakjes.
Mosterd-dilledressing
Voor de mosterd dille dressing meng je alle ingrediënten, zonder de dille, en klop je ze tot een mooi sausje. Proef even hoe je de smaak vindt. Te scherp? Dan nog beetje suiker erbij. Te zoet? Dan nog klein beetje azijn of mosterd. Jij moet het lekker vinden! Als laatste roer je de gehakte dille erdoor.
Restjes gravad lax? Top!
We vermoeden dat alles schoon op gaat, maar houd je toch wat restjes gravad lax over? Super! De dag erna, bij het ontbijt, op een geroosterde bagel smaakt deze zalm ook echt meer dan prima! Of maak wat scrambled eggs, en roer er wat fijngesneden gravad lax aan het eind door.
Gepubliceerd op 16 december 2022