Dessert van het Smulpaapje kerstmenu 2013 * Tiramitrifle



De lekkerste toetjes bestaan bij toeval. Dat bewijs is ook dit keer geleverd. De slagroom sloeg dood (ja, dat gebeurt hier dus ook wel eens). Bij gebrek aan slagroom in huis dus aan de slag met mascarpone. En zie hier, dit toetje of nee wacht, dessèrt! (dat de naam tiramitrifle heeft gekregen) ontstond.

 

Huisgemaakt versus zelf gekocht

Het is bijna essentieel dat je cake gekocht is. Verse cake is veel te luchtig voor dit dessert. Daarentegen is het ècht het lekkerst om zelfgemaakte jam te gebruiken. Dat kan bramenjam zijn, zoals wij gebruikten. Of de aardbeienjam, die eerder dit jaar op Smulpaapje stond. En natuurlijk kun je ook een andere siroop gebruiken, maar deze is echt zó lekker en bijzonder, die is de moeite waard om aan te schaffen!

Hoe dan ook, heel veel plezier met het maken van dit sluitstuk van het Smulpaapje kerstmenu. We wensen jullie feestelijke en hèle smakelijke dagen!

Wat heb je nodig (6 personen)

250ml slagroom
250ml volle melk
1 vanille stokje, opengesneden
4 eidooiers
100g suiker
Boerencake, kant & klaar gekocht bij de supermarkt
Fitzpatrick rosebud & roseship siroop (verkrijgbaar via Foodelicious.nl)
Bramenjam, liefst zelfgemaakt
doosje mascarpone
verse frambozen
amandelschaafsel

Custard maken

Op een laag vuur de slagroom, melk en vanillestokje zacht verwarmen, tot tegen het kookpunt. Dan van het vuur afhalen. In een kom de eidooiers met suiker mixen. Giet het warme mengsel daarna bij de eidooiers en even mengen. Het hele mengsel daarna terug in de pan gieten en op laag vuur, al maar roerend, dikker laten worden.

Belangrijk voor de beste custard

Het steeds roeren is essentieel om te voorkomen dat het aankoekt. Houd ook de hoogte van het vuur in de gaten. Het mag niet te hard gaan, want dan krijg je scrambled eggs. Zodra de custard wat dikker wordt (na ongeveer 10 -15 minuten roeren) haal je ‘van het vuur en haal je het vanillestokje eruit.

In eerste instantie lijkt ie nog niet echt dik, maar als de achterkant van een lepel ermee bedekt is en er niet meteen afglijdt is ie goed.  Ook nadat je de pan van het vuur hebt gehaald blijf je roeren, zodat ie alvast wat afkoelt. Giet het mengsel nu in een kom en doe er een velletje huishoudfolie op (zodat je geen vel krijgt) en laat afkoelen. Zet de kom daarna in de koelkast om goed koud te worden. Als je de custard eruit haalt (na minimaal een uur in de koelkast) is ie al dikker en kun je ‘met een lepel opscheppen. Hij moet niet meer vloeibaar zijn. Dit kun je eventueel ook alvast de dag van tevoren doen!

Mascarpone, geen slagroom!

Meng de mascarpone met 4 á 5 eetlepels van de custard, om ‘wat losser te maken. Snijd plakjes van de cake, ongeveer 1 cm dikte. En snijd die plak weer in 3 reepjes.

Tiramisu maakt kennis met trifle

Bedek de bodem van een mooi glas met de cakereepjes. Besprenkel de cake met 1 á 2 theelepels  van de siroop (voor de volwassenen kun je ook een likeur van je keuze gebruiken, bijvoorbeeld Grand Marnier). Doe op de cake een flinke lepel van de jam en smeer die een beetje uit. Daarover heen gaan nu een 2 á 3 tal eetlepels custard. Daarboven op een lepel van het mascarponemengsel. Garneer het glas nu met verse frambozen en wat van het amandelschaafsel. Zet de glazen in de koelkast tot gebruik.

Het sluitstuk van je kerstmenu

Op het moment dat jullie toe zijn aan het hoofdgerecht haal je de desserts uit de koelkast. Op deze manier kunnen ze op kamertemperatuur komen. Dat is net wat lekkerder dan koud uit de koelkast.

Gepubliceerd op 14 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.