Kerstkoekjes



Met de kerstvakantie in aantocht duikt Smulpaapje de keuken in. Niks leuker dan je eigen kerstversiering bakken. En opeten natuurlijk! Deze sinaasappel/gember koekjes brengen de geur van kerst rechtstreeks je huis in. Laat de kinderen meehelpen met de koekjes uitsteken en versieren. En de mooiste gaan natuurlijk de boom in!

 

Wat heb je nodig

(voor ongeveer 15 koekjes)

175g bloem
100g koude boter, in blokjes
rasp van 1 sinaasappel
ruimte theelepel gemberpoeder
50g suiker, wij gebruikten lichte bastardsuiker
2 el melk

Glazuur

150g poedersuiker + sinaasappelsap
versiersels naar keuze

Hoe maak je ze?

Doe de bloem, boter, rasp en gemberpoeder in de keukenmachine en laat draaien tot je grove kruimels hebt. Heb je geen keukenmachine wrijf dan met zo koud mogelijk handen de boter er met je vingers door, ook tot je kruimels krijgt. Nu de suiker en melk erbij en nog even kort pulseren. Niet te lang!

Kneden en rusten

Doe het mengsel nu uit de kom, op je aanrecht en kneed het even kort, tot je een mooi, zacht samenhangend deeg krijgt. Is je aanrecht te warm, doe er dan beetje bloem op om te voorkomen dat het deeg aan je aanrecht kleeft. Maak een platte schijf van het deeg, wikkel dat in huishoudfolie en leg het even een uurtje in de koelkast. Je kunt het op dit punt ook invriezen, om later te gebruiken!

Welk figuurtje kies jij?

Verwarm de oven op 180C voor. Haal het deeg na een uur uit de koelkast en met een deegroller rol jet het uit tot een halve centimeter dikte. Steek met de koekjesstekers van jouw keuze nu figuurtjes uit het deeg. De restjes vorm je weer tot een nieuwe bal die je opnieuw uitrolt en uitsteekt. Zo ga je door tot het deeg op is. In ieder figuurtje maak je met een saté prikker een klein gaatje, zodat je ze straks kunt ophangen.

Versieren maar

Bak de koekjes 15-20 minuten, tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze volledig afkoelen. Door de gaatjes haal je nu een dun lintje (of wat keukentouw), zodat je ze straks kunt ophangen. Voor het glazuur doe je wat druppels sinaasappelsap bij de poedersuiker, tot je een vloeibaar papje hebt. Giet dat over in een flesje, of spuitzakje en versier de koekjes zoals je wilt. Als je ook nog eetbare versiersels erop wilt spuit je kleine puntjes, waar je de versiersels op “vastplakt”.

Bewaren

Je kunt ze tot 2 weken bewaren, maar ze zijn vers gebakken natuurlijk het lekkerst. Dus eet ze liefst met een paar dagen op. De gebakken koekjes kun je ook invriezen. Doe dat dan wel voordat je ze glazuurt.

Gepubliceerd op 18 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!