Kerstkoekjes



Met de kerstvakantie in aantocht duikt Smulpaapje de keuken in. Niks leuker dan je eigen kerstversiering bakken. En opeten natuurlijk! Deze sinaasappel/gember koekjes brengen de geur van kerst rechtstreeks je huis in. Laat de kinderen meehelpen met de koekjes uitsteken en versieren. En de mooiste gaan natuurlijk de boom in!

 

Wat heb je nodig

(voor ongeveer 15 koekjes)

175g bloem
100g koude boter, in blokjes
rasp van 1 sinaasappel
ruimte theelepel gemberpoeder
50g suiker, wij gebruikten lichte bastardsuiker
2 el melk

Glazuur

150g poedersuiker + sinaasappelsap
versiersels naar keuze

Hoe maak je ze?

Doe de bloem, boter, rasp en gemberpoeder in de keukenmachine en laat draaien tot je grove kruimels hebt. Heb je geen keukenmachine wrijf dan met zo koud mogelijk handen de boter er met je vingers door, ook tot je kruimels krijgt. Nu de suiker en melk erbij en nog even kort pulseren. Niet te lang!

Kneden en rusten

Doe het mengsel nu uit de kom, op je aanrecht en kneed het even kort, tot je een mooi, zacht samenhangend deeg krijgt. Is je aanrecht te warm, doe er dan beetje bloem op om te voorkomen dat het deeg aan je aanrecht kleeft. Maak een platte schijf van het deeg, wikkel dat in huishoudfolie en leg het even een uurtje in de koelkast. Je kunt het op dit punt ook invriezen, om later te gebruiken!

Welk figuurtje kies jij?

Verwarm de oven op 180C voor. Haal het deeg na een uur uit de koelkast en met een deegroller rol jet het uit tot een halve centimeter dikte. Steek met de koekjesstekers van jouw keuze nu figuurtjes uit het deeg. De restjes vorm je weer tot een nieuwe bal die je opnieuw uitrolt en uitsteekt. Zo ga je door tot het deeg op is. In ieder figuurtje maak je met een saté prikker een klein gaatje, zodat je ze straks kunt ophangen.

Versieren maar

Bak de koekjes 15-20 minuten, tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze volledig afkoelen. Door de gaatjes haal je nu een dun lintje (of wat keukentouw), zodat je ze straks kunt ophangen. Voor het glazuur doe je wat druppels sinaasappelsap bij de poedersuiker, tot je een vloeibaar papje hebt. Giet dat over in een flesje, of spuitzakje en versier de koekjes zoals je wilt. Als je ook nog eetbare versiersels erop wilt spuit je kleine puntjes, waar je de versiersels op “vastplakt”.

Bewaren

Je kunt ze tot 2 weken bewaren, maar ze zijn vers gebakken natuurlijk het lekkerst. Dus eet ze liefst met een paar dagen op. De gebakken koekjes kun je ook invriezen. Doe dat dan wel voordat je ze glazuurt.

Gepubliceerd op 18 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!