Kerstkoekjes



Met de kerstvakantie in aantocht duikt Smulpaapje de keuken in. Niks leuker dan je eigen kerstversiering bakken. En opeten natuurlijk! Deze sinaasappel/gember koekjes brengen de geur van kerst rechtstreeks je huis in. Laat de kinderen meehelpen met de koekjes uitsteken en versieren. En de mooiste gaan natuurlijk de boom in!

 

Wat heb je nodig

(voor ongeveer 15 koekjes)

175g bloem
100g koude boter, in blokjes
rasp van 1 sinaasappel
ruimte theelepel gemberpoeder
50g suiker, wij gebruikten lichte bastardsuiker
2 el melk

Glazuur

150g poedersuiker + sinaasappelsap
versiersels naar keuze

Hoe maak je ze?

Doe de bloem, boter, rasp en gemberpoeder in de keukenmachine en laat draaien tot je grove kruimels hebt. Heb je geen keukenmachine wrijf dan met zo koud mogelijk handen de boter er met je vingers door, ook tot je kruimels krijgt. Nu de suiker en melk erbij en nog even kort pulseren. Niet te lang!

Kneden en rusten

Doe het mengsel nu uit de kom, op je aanrecht en kneed het even kort, tot je een mooi, zacht samenhangend deeg krijgt. Is je aanrecht te warm, doe er dan beetje bloem op om te voorkomen dat het deeg aan je aanrecht kleeft. Maak een platte schijf van het deeg, wikkel dat in huishoudfolie en leg het even een uurtje in de koelkast. Je kunt het op dit punt ook invriezen, om later te gebruiken!

Welk figuurtje kies jij?

Verwarm de oven op 180C voor. Haal het deeg na een uur uit de koelkast en met een deegroller rol jet het uit tot een halve centimeter dikte. Steek met de koekjesstekers van jouw keuze nu figuurtjes uit het deeg. De restjes vorm je weer tot een nieuwe bal die je opnieuw uitrolt en uitsteekt. Zo ga je door tot het deeg op is. In ieder figuurtje maak je met een saté prikker een klein gaatje, zodat je ze straks kunt ophangen.

Versieren maar

Bak de koekjes 15-20 minuten, tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze volledig afkoelen. Door de gaatjes haal je nu een dun lintje (of wat keukentouw), zodat je ze straks kunt ophangen. Voor het glazuur doe je wat druppels sinaasappelsap bij de poedersuiker, tot je een vloeibaar papje hebt. Giet dat over in een flesje, of spuitzakje en versier de koekjes zoals je wilt. Als je ook nog eetbare versiersels erop wilt spuit je kleine puntjes, waar je de versiersels op “vastplakt”.

Bewaren

Je kunt ze tot 2 weken bewaren, maar ze zijn vers gebakken natuurlijk het lekkerst. Dus eet ze liefst met een paar dagen op. De gebakken koekjes kun je ook invriezen. Doe dat dan wel voordat je ze glazuurt.

Gepubliceerd op 18 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.