Kerstkoekjes



Met de kerstvakantie in aantocht duikt Smulpaapje de keuken in. Niks leuker dan je eigen kerstversiering bakken. En opeten natuurlijk! Deze sinaasappel/gember koekjes brengen de geur van kerst rechtstreeks je huis in. Laat de kinderen meehelpen met de koekjes uitsteken en versieren. En de mooiste gaan natuurlijk de boom in!

 

Wat heb je nodig

(voor ongeveer 15 koekjes)

175g bloem
100g koude boter, in blokjes
rasp van 1 sinaasappel
ruimte theelepel gemberpoeder
50g suiker, wij gebruikten lichte bastardsuiker
2 el melk

Glazuur

150g poedersuiker + sinaasappelsap
versiersels naar keuze

Hoe maak je ze?

Doe de bloem, boter, rasp en gemberpoeder in de keukenmachine en laat draaien tot je grove kruimels hebt. Heb je geen keukenmachine wrijf dan met zo koud mogelijk handen de boter er met je vingers door, ook tot je kruimels krijgt. Nu de suiker en melk erbij en nog even kort pulseren. Niet te lang!

Kneden en rusten

Doe het mengsel nu uit de kom, op je aanrecht en kneed het even kort, tot je een mooi, zacht samenhangend deeg krijgt. Is je aanrecht te warm, doe er dan beetje bloem op om te voorkomen dat het deeg aan je aanrecht kleeft. Maak een platte schijf van het deeg, wikkel dat in huishoudfolie en leg het even een uurtje in de koelkast. Je kunt het op dit punt ook invriezen, om later te gebruiken!

Welk figuurtje kies jij?

Verwarm de oven op 180C voor. Haal het deeg na een uur uit de koelkast en met een deegroller rol jet het uit tot een halve centimeter dikte. Steek met de koekjesstekers van jouw keuze nu figuurtjes uit het deeg. De restjes vorm je weer tot een nieuwe bal die je opnieuw uitrolt en uitsteekt. Zo ga je door tot het deeg op is. In ieder figuurtje maak je met een saté prikker een klein gaatje, zodat je ze straks kunt ophangen.

Versieren maar

Bak de koekjes 15-20 minuten, tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze volledig afkoelen. Door de gaatjes haal je nu een dun lintje (of wat keukentouw), zodat je ze straks kunt ophangen. Voor het glazuur doe je wat druppels sinaasappelsap bij de poedersuiker, tot je een vloeibaar papje hebt. Giet dat over in een flesje, of spuitzakje en versier de koekjes zoals je wilt. Als je ook nog eetbare versiersels erop wilt spuit je kleine puntjes, waar je de versiersels op “vastplakt”.

Bewaren

Je kunt ze tot 2 weken bewaren, maar ze zijn vers gebakken natuurlijk het lekkerst. Dus eet ze liefst met een paar dagen op. De gebakken koekjes kun je ook invriezen. Doe dat dan wel voordat je ze glazuurt.

Gepubliceerd op 18 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.