Kerst op Smulpaapje



Wie Smulpaapje de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd heeft gezien dat we rond Kerst eigenlijk altijd een mooi menu voor je op de site hebben staan. Gecombineerd met wat ontbijtrecepten, voor oud & nieuw wat borrelhapjes. Vis, vlees en vega. Voor ieder wat wils.

Dit jaar gaan we het echter helemaal anders doen…. We gaan kerst vieren zoals wij thuis Kerst vieren. Hoe dat eruit ziet? Click maar gauw verder!

Smulpaapje kerstborrelhapjes

Kerst op Smulpaapje

Want ik roep eigenlijk ieder jaar dat wat je op de site vindt niet is zoals wij Kerst vieren. Dat ik van lekker koken hou is geen verrassing, maar met Kerst kook ik eigenlijk nooit. Opstandig als ik ben/word van Kerst en al het ‘oeten’ erom heen gaan wij met ons gezin terug naar de basis van Kerst. Tijd met elkaar, geen gestress in de keuken, liefst in pyjama op de bank de hele dag.

Kerstrecepten Smulpaapje

Dat is hoe wij Kerst vieren. Met kleine hapjes die bijvoorkeur zoveel mogelijk van tevoren gemaakt kunnen worden. Relaxt dus. En geen gedoe qua uren boodschappen doen of stress door het koken van nieuwe recepten. Ik kook namelijk eigenlijk het hele jaar lekker, dus als ik dan vrij ben wil ik die tijd niet in de keuken staan, maar doorbrengen met mijn gezin.

Kerstborrelen

Dus introduceer ik dit jaar graag de term Kerstborrelen. Als je denkt dat na het verschijnen van mijn boek Borreltijd de inspiratie op was ga ik je gelukkig heel erg verrassen. Want dat was absoluut niet het geval. In tegendeel zelfs.

kerstborrel_drankje_Smulpaapje Kerstborrel_Smulpaapje_champagne

Op de site vind je vanaf vandaag de allerlekkerste hapjes om met de Kerstdagen – op welk moment van de dag je ook borrelt –  of met oud & nieuw te maken. Voor oud & nieuw heb ik overigens drie hele bijzondere hapjes op de planning staan, die komen na de kerstdagen online… Alle  hapjes zijn trouwens ook ná de feestdagen nog heerlijk, en daar word ik dan weer heel blij van. Want waarom alleen met de feestdagen iets lekkers maken. Doe het gewoon lekker het hele jaar! Alle hapjes vind je hier verzameld

Smulpaapje Kerstmenu

Denk je nu, hartstikke leuk Susan maar wij eten gewoon aan tafel tijdens de Kerstdagen. Geen probleem. Als je hier kijkt vind je meer dan 50 recepten aan Kerstinspiratie. Van wildzwijnpaté, tot een bouillon van Hollandse garnalen, van een stoofpotje tot ontbijtrecepten (de ultieme kerststol!) en ook nog heel veel lekkere toetjes. Kortom, meer dan genoeg keuze!

Wat schaft de Podcast

Wat ontzettend leuk is om te doen in de aanloop naar Kerst is te luisteren naar podcasts over Kerst. Naast dat ik zelf dit jaar te gast was in een podcast (die je hier kunt terugluisteren) luister ik ook met regelmaat naar Wat schaft de Podcast, van Jonas & Jeroen. Deze welbespraakte mannen uit Amsterdam hebben een culinaire podcast met werkelijk de meest uiteenlopende onderwerpen.

Iedere uitzending bespreken ze met elkaar een lekker drankje, maar de afgelopen weken legden ze ook uit hoe je je eigen Engelse Christmascake maakt (het volwassen broertje van mijn snelle variant) En nu in de aanloop naar Kerst hoor je ook hoe je Kerststress voorkomt en hoe je een lekker kerstmenu samenstelt.

Super leuk en heerlijk om naar te luisteren terwijl je in de trein zit (zoals ik vaak doe) of gewoon om even een momentje voor jezelf te hebben in alle drukte! (luister ook zeker even naar het eind van de podcast.. vanaf 44″37….)

Mede mogelijk gemaakt door

Wat was het leuk om ook dit jaar samen te werken voor de fotografie van deze feestelijke recepten. Samen met Eefje Friedhoff – van Eefsfood – stonden we op maandagochtend, met kerstmuziek op de achtergrond alle gerechten te fotograferen. Super blij ben ik met het resultaat. Dikke thanks Eef voor jouw hulp! 

En hulp kreeg ik ook van Bowls & Dishes, voor de prachtige teakhouten borden en mooie Rose Wood planken (die ook in Borreltijd staan, maar zeker ook op mijn eigen aanrecht) en niet in de laatste plaats van Hema, die me een aantal kommetjes, schaaltjes en borden uit hun nieuwe Porto servieslijn toestuurden om te gebruiken tijdens deze feestdagen fotoshoot.

Wat staat er op het kerstborrelmenu van Smulpaapje

Kerstborrelen met Susan Aretz, dan eet je oa.:

Arancini – Italiaanse ‘bitterbal’ op basis van risotto

Tabouleh – een Midden-Oosten salade op basis van bulgur

Kaassoesjes – met drie soorten kaas uit de oven

Italiaanse kruidenboter – een hele simpele, maar super lekkere kruidenboter

Börek – filodeegrolletjes uit de oven met spinazie & feta

Groene bitterballen – een verrassend lekker bitterballetje, die je super makkelijk zelf maakt

Mexicaanse garnalen – in een paar minuten staan deze heerlijke grote garnalen op tafel

Taco gehaktballetjes – een klein kruidig Mexicaans gehaktballetje met salsa 

En bij deze hapjes geef ik je niet alleen het recept maar i.s.m. NEFF ook een video van hoe ze gemaakt worden:

Pissaladière – mijn versie van de Franse uientaart 

Filocupjes met brie – een krokant kuipje met lekkers erin 

En tot slot, omdat ontbijten met kerst ook wel echt mijn lievelingsmoment is:

Cinnamon buns de luxe  – Omdat het kan 😊

Alle recepten vind je hier verzameld of volg de tag kerst2019 rechtsonder op de site (of ga via het menu naar Recepten – kerstrecepten)

Fijne feestdagen

Lieve allemaal, ik wens jullie een heerlijke decembertijd toe. Geniet van elkaar, geniet ervan als je de keuken in duikt, laat je niet gek maken door wat ‘oet’ maar doe vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Wij duiken lekker in pyjama op de bank en proosten op een heel mooi jaar.

liefs,

Susan

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.
25 mei 2020
curry vegetarisch
 
Vegetarische curry met kikkererwten

Een super makkelijk recept voor een vegetarische Korma curry, waar je eigenlijk al je restjes groente in kunt verwerken. In een half uur op tafel!
25 mei 2020
rabarbertiramisu
 
rabarber tiramisu met aardbeien

Ik kon het niet laten om dit jaar toch nog een nieuw rabarberrecept te maken; rabarber tiramisu mét aardbeien. En ook nog eens alcoholvrij!
22 mei 2020
Lamsköfte wellington
 
Lamskofte wellington

Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!
19 mei 2020
 
Marmercake met chocolade & banaan uit Home Made Basics

Het perfecte huwelijk tussen hazelnotenchocoladepasta en rijpe bananen in deze heerlijke marmercake.
19 mei 2020
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!