Kerstrecepten
Wie mij de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd weet dat we rond Kerst eigenlijk altijd een mooi kerstmenu met heel veel kerstrecepten voor je op de site hebben staan. Gecombineerd met wat ontbijtrecepten voor de kerst, maar ook oud & nieuw borrelhapjes. Vis, vlees en vega. Voor ieder wat wils. Recepten voor de feestdagen, voor iedereen.
Dit jaar gaan we het echter helemaal anders doen…. We gaan kerst vieren zoals wij thuis Kerst vieren. Hoe dat eruit ziet? Kijk maar gauw verder!
Kerstrecepten
Want ik roep eigenlijk ieder jaar dat wat je op de site vindt niet is zoals wij Kerst vieren. Dat ik van lekker koken hou is geen verrassing, maar met Kerst kook ik eigenlijk nooit. Opstandig als ik ben/word van Kerst en al het ‘oeten’ erom heen gaan wij met ons gezin terug naar de basis van Kerst. Tijd met elkaar, geen gestress in de keuken, liefst in pyjama op de bank de hele dag.
Dat is hoe wij Kerst vieren. Met kleine hapjes die bij voorkeur zoveel mogelijk van tevoren gemaakt kunnen worden. Relaxt dus. En geen gedoe qua uren boodschappen doen of stress door het koken van nieuwe recepten. Ik kook namelijk eigenlijk het hele jaar lekker, dus als ik dan vrij ben wil ik die tijd niet in de keuken staan, maar doorbrengen met mijn gezin.
Borrelen met kerst
Dus introduceer ik dit jaar graag de term Kerstborrelen. Als je denkt dat na het verschijnen van mijn boek Borreltijd de inspiratie op was ga ik je gelukkig heel erg verrassen. Want dat was absoluut niet het geval. In tegendeel zelfs.
Op de site vind je vanaf vandaag de allerlekkerste hapjes om met de Kerstdagen – op welk moment van de dag je ook borrelt – of met oud & nieuw te maken. Voor oud & nieuw heb ik overigens drie hele bijzondere hapjes op de planning staan, die komen na de kerstdagen online… Alle hapjes zijn trouwens ook ná de feestdagen nog heerlijk, en daar word ik dan weer heel blij van. Want waarom alleen met de feestdagen iets lekkers maken. Doe het gewoon lekker het hele jaar! Alle hapjes vind je hier verzameld
Smulpaapje Kerstmenu
Denk je nu, hartstikke leuk Susan maar wij eten gewoon aan tafel tijdens de Kerstdagen. Geen probleem. Als je hier kijkt vind je meer dan 50 recepten aan Kerstinspiratie. Van wildzwijnpaté, tot een bouillon van Hollandse garnalen, van een stoofpotje tot ontbijtrecepten (de ultieme kerststol!) en ook nog heel veel lekkere toetjes. Kortom, meer dan genoeg keuze!
Wat schaft de Podcast
Wat ontzettend leuk is om te doen in de aanloop naar Kerst is te luisteren naar podcasts over Kerst. Naast dat ik zelf dit jaar te gast was in een podcast (die je hier kunt terugluisteren) luister ik ook met regelmaat naar Wat schaft de Podcast, van Jonas & Jeroen. Deze welbespraakte mannen uit Amsterdam hebben een culinaire podcast met werkelijk de meest uiteenlopende onderwerpen.
Iedere uitzending bespreken ze met elkaar een lekker drankje, maar de afgelopen weken legden ze ook uit hoe je je eigen Engelse Christmascake maakt (het volwassen broertje van mijn snelle variant) En nu in de aanloop naar Kerst hoor je ook hoe je Kerststress voorkomt en hoe je een lekker kerstmenu samenstelt.
Super leuk en heerlijk om naar te luisteren terwijl je in de trein zit (zoals ik vaak doe) of gewoon om even een momentje voor jezelf te hebben in alle drukte! (luister ook zeker even naar het eind van de podcast.. vanaf 44″37….)
Kerstfotografie
Wat was het leuk om ook dit jaar samen te werken voor de kerstfotografie van deze feestelijke recepten. Samen met Eefje Friedhoff – van Eefsfood – stonden we op maandagochtend, met kerstmuziek op de achtergrond alle gerechten te fotograferen. Super blij ben ik met het resultaat. Dikke thanks Eef voor jouw hulp!
En hulp kreeg ik ook van Bowls & Dishes, voor de prachtige teakhouten borden en mooie Rose Wood planken (die ook in Borreltijd staan, maar zeker ook op mijn eigen aanrecht) en niet in de laatste plaats van Hema, die me een aantal kommetjes, schaaltjes en borden uit hun nieuwe Porto servieslijn toestuurden om te gebruiken tijdens deze feestdagen fotoshoot.
Het kerstborrelmenu
Kerstborrelen met Susan Aretz, dan eet je:
Arancini – Italiaanse ‘bitterbal’ op basis van risotto
Tabouleh – een Midden-Oosten salade op basis van bulgur
Kaassoesjes – met drie soorten kaas uit de oven
Italiaanse kruidenboter – een hele simpele, maar super lekkere kruidenboter
Börek – filodeegrolletjes uit de oven met spinazie & feta
Groene bitterballen – een verrassend lekker bitterballetje, die je super makkelijk zelf maakt
Mexicaanse garnalen – in een paar minuten staan deze heerlijke grote garnalen op tafel
Taco gehaktballetjes – een klein kruidig Mexicaans gehaktballetje met salsa
En bij deze hapjes geef ik je niet alleen het recept maar i.s.m. NEFF ook een video van hoe ze gemaakt worden:
Pissaladière – mijn versie van de Franse uientaart
Filocupjes met brie – een krokant kuipje met lekkers erin
En tot slot, omdat ontbijten met kerst ook wel echt mijn lievelingsmoment is:
Cinnamon buns de luxe – Omdat het kan…
Alle recepten vind je hier verzameld of volg de tag kerst2019 rechtsonder op de site (of ga via het menu naar Recepten – kerstrecepten)
Fijne feestdagen
Lieve allemaal, ik wens jullie een heerlijke decembertijd toe. Geniet van elkaar, geniet ervan als je de keuken in duikt, laat je niet gek maken door wat ‘oet’ maar doe vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Wij duiken lekker in pyjama op de bank en proosten op een heel mooi jaar.
liefs,
Susan
Gepubliceerd op 17 december 2019