Kersenclafoutis



Officieel mag ik het waarschijnlijk niet een kersenclafoutis noemen, omdat ik half gewone bloem, half amandelmeel gebruikte. Maar of het officieel is of niet, lekker is het zeker.

Wat nóg fijner is, is dat je de taart zó  gemaakt hebt. Oh, één ding; gebruik alsjeblieft vooral verse kersen. Het werkje dat je hebt aan het ontpitten van de kersen maakt het straks in smaak méér dan goed!

Voor één taart, ongeveer 10 stukken

750g verse kersen, ontpit (je houdt ongeveer 350-400g over)
zachte boter + 2el suiker
4 eieren
100g suiker
¼ tl zout
50g bloem
50g amandelmeel (of gebruik 100g bloem totaal)
½ tl vanille extract
½ tl amandel extract
240ml melk
30g gesmolten boter
rasp van ½ sinaasappel

Verder nodig: kersenontpitter (Dille & Kamille) – ovenschaal 26cm doorsnede – oven voorverwarmen op 180C

Beslag voor kersenclafoutis

Vet de ovenschaal in met de boter en bestrooi de bodem gelijkmatig met 2el suiker. Doe hier de ontpitte kersen op. Klop nu, met een garde, de eieren los met de suiker. Doe er dan het zout bij en zeef de bloem er boven. Meng goed door, amandelmeel erbij, alsmede de vanille en het amandelextract. Mix melk en de afgekoelde gesmolten boter erdoor. Tot slot de sinaasappelrasp.

Tip: gebruik dichte ovenschaal

Een dichte ovenschaal is essentieel. Gebruik er niet eentje met losse bodem, zoals ik de eerste poging deed, want daar sijpelt natuurlijk het beslag lekker onderuit, op je bakplaat…

Tip: het lekkerst met verse kersen

Ook belangrijk; gebruik liefst verse kersen die je zelf ontpit. Ik heb twee versies gemaakt, waarbij ik ‘maakte met kersen uit een pot. Het kan, maar de uiteindelijke, laatste, versie met verse kersen was echt véle malen lekkerder!

Kersenclafoutis

Goed, beslag nu in de voorbereidde ovenschaal gieten. Kersen even gelijkmatig verdelen en dan de clafoutis 40-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot ‘ie mooi goudbruin en gaar is. Hij zal gedurende het bakken omhoog komen, maar zodra je ‘uit de oven haalt zakt dat weer naar beneden. Laat in de ovenschaal afkoelen. Snijd in punten en serveer, eventueel met wat slagroom en extra kersen, zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 21 juli 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!