Kersenclafoutis



Officieel mag ik het waarschijnlijk niet een kersenclafoutis noemen, omdat ik half gewone bloem, half amandelmeel gebruikte. Maar of het officieel is of niet, lekker is het zeker.

Wat nóg fijner is, is dat je de taart zó  gemaakt hebt. Oh, één ding; gebruik alsjeblieft vooral verse kersen. Het werkje dat je hebt aan het ontpitten van de kersen maakt het straks in smaak méér dan goed!

Voor één taart, ongeveer 10 stukken

750g verse kersen, ontpit (je houdt ongeveer 350-400g over)
zachte boter + 2el suiker
4 eieren
100g suiker
¼ tl zout
50g bloem
50g amandelmeel (of gebruik 100g bloem totaal)
½ tl vanille extract
½ tl amandel extract
240ml melk
30g gesmolten boter
rasp van ½ sinaasappel

Verder nodig: kersenontpitter (Dille & Kamille) – ovenschaal 26cm doorsnede – oven voorverwarmen op 180C

Beslag voor kersenclafoutis

Vet de ovenschaal in met de boter en bestrooi de bodem gelijkmatig met 2el suiker. Doe hier de ontpitte kersen op. Klop nu, met een garde, de eieren los met de suiker. Doe er dan het zout bij en zeef de bloem er boven. Meng goed door, amandelmeel erbij, alsmede de vanille en het amandelextract. Mix melk en de afgekoelde gesmolten boter erdoor. Tot slot de sinaasappelrasp.

Tip: gebruik dichte ovenschaal

Een dichte ovenschaal is essentieel. Gebruik er niet eentje met losse bodem, zoals ik de eerste poging deed, want daar sijpelt natuurlijk het beslag lekker onderuit, op je bakplaat…

Tip: het lekkerst met verse kersen

Ook belangrijk; gebruik liefst verse kersen die je zelf ontpit. Ik heb twee versies gemaakt, waarbij ik ‘maakte met kersen uit een pot. Het kan, maar de uiteindelijke, laatste, versie met verse kersen was echt véle malen lekkerder!

Kersenclafoutis

Goed, beslag nu in de voorbereidde ovenschaal gieten. Kersen even gelijkmatig verdelen en dan de clafoutis 40-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot ‘ie mooi goudbruin en gaar is. Hij zal gedurende het bakken omhoog komen, maar zodra je ‘uit de oven haalt zakt dat weer naar beneden. Laat in de ovenschaal afkoelen. Snijd in punten en serveer, eventueel met wat slagroom en extra kersen, zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 21 juli 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!