Kersenclafoutis



Officieel mag ik het waarschijnlijk niet een kersenclafoutis noemen, omdat ik half gewone bloem, half amandelmeel gebruikte. Maar of het officieel is of niet, lekker is het zeker.

Wat nóg fijner is, is dat je de taart zó  gemaakt hebt. Oh, één ding; gebruik alsjeblieft vooral verse kersen. Het werkje dat je hebt aan het ontpitten van de kersen maakt het straks in smaak méér dan goed!

Voor één taart, ongeveer 10 stukken

750g verse kersen, ontpit (je houdt ongeveer 350-400g over)
zachte boter + 2el suiker
4 eieren
100g suiker
¼ tl zout
50g bloem
50g amandelmeel (of gebruik 100g bloem totaal)
½ tl vanille extract
½ tl amandel extract
240ml melk
30g gesmolten boter
rasp van ½ sinaasappel

Verder nodig: kersenontpitter (Dille & Kamille) – ovenschaal 26cm doorsnede – oven voorverwarmen op 180C

Beslag voor kersenclafoutis

Vet de ovenschaal in met de boter en bestrooi de bodem gelijkmatig met 2el suiker. Doe hier de ontpitte kersen op. Klop nu, met een garde, de eieren los met de suiker. Doe er dan het zout bij en zeef de bloem er boven. Meng goed door, amandelmeel erbij, alsmede de vanille en het amandelextract. Mix melk en de afgekoelde gesmolten boter erdoor. Tot slot de sinaasappelrasp.

Tip: gebruik dichte ovenschaal

Een dichte ovenschaal is essentieel. Gebruik er niet eentje met losse bodem, zoals ik de eerste poging deed, want daar sijpelt natuurlijk het beslag lekker onderuit, op je bakplaat…

Tip: het lekkerst met verse kersen

Ook belangrijk; gebruik liefst verse kersen die je zelf ontpit. Ik heb twee versies gemaakt, waarbij ik ‘maakte met kersen uit een pot. Het kan, maar de uiteindelijke, laatste, versie met verse kersen was echt véle malen lekkerder!

Kersenclafoutis

Goed, beslag nu in de voorbereidde ovenschaal gieten. Kersen even gelijkmatig verdelen en dan de clafoutis 40-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot ‘ie mooi goudbruin en gaar is. Hij zal gedurende het bakken omhoog komen, maar zodra je ‘uit de oven haalt zakt dat weer naar beneden. Laat in de ovenschaal afkoelen. Snijd in punten en serveer, eventueel met wat slagroom en extra kersen, zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 21 juli 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.