Karbonade met mosterdsaus

Soms is er maar een klein beetje nodig om van een gewoon stukje vlees een feestje op je bord te maken. Dit recept ontstond toen we afgelopen herfstvakantie in Engeland op vakantie waren, in een streek waar prachtige ciders vandaan komen.
Maar ook als er kinderen mee eten kun je van dit sausje iets heel erg lekkers maken. Probeer maar!
Voor 2 volwassenen
2 ribkarbonades (biologisch)
zout & peper
1 rode ui, in partjes
2 appels, zoals Elstar, in partjes
2el olie
10 verse salieblaadjes
250ml cider – of gebruik een lekkere appelsap
1el grove mosterd
1-2el slagroom
Karbonades met ui en appel
Kruid de karbonades met zout en peper. Bak de karbonades in een hete pan met een beetje olie, om en om, 2-3 minuten goudbruin (maar nog niet gaar) aan. Haal uit de pan en zet ze even apart. Bak de ui en Elstars in de resterende olie ook 2-3 minuten. Dan gaan de karbonades terug in de pan. Voeg de salie toe, als ook de cider (of appelsap) en met de deksel op de pan laat je alles op een halfhoog vuur 15 minuten pruttelen.. De laatste 5 minuten haal je de deksel van de pan.
Mosterdsaus bij je vlees
De mosterd en room gaan als laatste erbij, roer alles goed door en laat zonder deksel nog 2-3 minuten pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Proef, wil je nog wat mosterd erbij of toch nog wat zout of peper, dat kan nu. Serveer met zelfgemaakte aardappelpuree en rode kool.
Kinderen eten mee
Als er kinderen mee eten kun je de cider door appelsap vervangen. Gebruik dan liefst biologische, troebele appelsap die niet van concentraat gemaakt is. Dan is het sap minder zoet en dus lekkerder. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn en hoeveel kinderen mee eten pas je de hoeveelheid van het recept aan. Voor 2 kinderen is één karbonade met saus vaak meer dan voldoende.
Gepubliceerd op 6 januari 2016