Kaneelsuikerbroodjes



Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!

Cinnamon buns, kaneelstapelbrood, er is weinig lekkerder dan gezoet deeg in combinatie met kaneelsuiker. Deze kaneelsuiker broodjes – of cinnamon sugar buns in het Engels – zijn daar geen uitzondering op.

Ik zag het originele recept tijdens een uitzending van Martha (Stewart) Bakes op 24 Kitchen. Het recept dat zij gebruikte heb ik iets vereenvoudigd en aangepast. Het resultaat blijft onverminderd lekker.

Lekker in het weekend, op de ontbijttafel. Of met feestdagen, als je wat later bruncht. Maar ook gewoon bij de koffie. Proef ze maar eens!

Voor 12 kaneelsuikerbroodjes

  • 14g droge gist
  • 60ml handwarm water
  • 170g zachte boter
  • 2 eidooiers
  • 50g suiker
  • 350g bloem
  • 1tl zout
  • 80ml zure room

Voor de vulling

  • 150g suiker gemengd met 1 ½ tl kaneel en ½ tl gemberpoeder
  • 2el zachte boter
  • 50g boter, gesmolten

Verder nodig: standmixer (of handmixer) – cakeblik (ingevet)
Bereidingstijd: deeg ongeveer 10 minuten – 2 x rijzen (tijd afhankelijk van de rijsmethode) – 22 minuten oventijd

kaneelsuikerbroodjes

Kaneelsuikerbroodjes

Voor het deeg van de kaneelsuikerbroodjes mix je de gist goed in het warme water en laat je dat 10 minuten staan. In de kom van je standmixer (of kneed met een gewone mixer ) gaat de boter met de suiker. Mix dit (met de platte haak als je een standmixer gebruikt) tot de suiker is opgenomen. Dan de eidooiers erbij mixen.  Vervang de platte haak nu door deeghaken (idem voor je gewone mixer) Meng bloem en zout en doe dit in delen bij de rest. Tot slot de zure room erdoor mixen.

Giet hier het gistmengsel bij en kneed alles minimaal 5 minuten. Doe het deeg voor je kaneelsuikerbroodjes in een schone kom, dek af met een theedoek en laat op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Heb je een oven met rijsstand, dan kan het daar ook in en laat je het 20-25 minuten rijzen.

Feestelijk ontbijtrecept

Doe wat bloem op je aanrecht en met een deegroller (die je ook hebt voorzien van een dun laagje bloem) rol je het gerezen deeg van je kaneelsuikerbroodjes nu uit tot een rechthoekige lap van 45 x 25 cm. Besmeer dit met de 2 eetlepels zachte boter en strooi een derde van het suiker/kaneelmengsel hier gelijkmatig over.

Rol het op vanaf de lange kant naar binnen, tot je een langgerekte rol hebt. Snijd die in 12 gelijke stukken. Je kunt de individuele rolletjes in een ingevet muffinblik leggen, of zet ze – zoals ik deed – bij elkaar in een ingevet cakeblik. Laat dit ook weer 45 minuten rijzen (of 30 minuten in een oven met deegrijsstand). Verwarm daarna de oven voor tot 175C (hetelucht) en bak de broodjes 22-24 minuten, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

De lekkerste cinnamon buns

Bestrijk de bovenkant van de iets afgekoelde broodjes nu met de gesmolten boter en bestrooi ze met de rest van het suikermengsel. Heb je de broodjes gebakken in een muffinblik, dip de broodjes nadat je ze met boter hebt bestreken dan in het suikermengsel. Deze broodjes zijn vers het allerlekkerst, dus lekker meteen van genieten!

Gepubliceerd op 23 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.