Kaneelsuikerbroodjes



Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!

Cinnamon buns, kaneelstapelbrood, er is weinig lekkerder dan gezoet deeg in combinatie met kaneelsuiker. Deze kaneelsuiker broodjes – of cinnamon sugar buns in het Engels – zijn daar geen uitzondering op.

Ik zag het originele recept tijdens een uitzending van Martha (Stewart) Bakes op 24 Kitchen. Het recept dat zij gebruikte heb ik iets vereenvoudigd en aangepast. Het resultaat blijft onverminderd lekker.

Lekker in het weekend, op de ontbijttafel. Of met feestdagen, als je wat later bruncht. Maar ook gewoon bij de koffie. Proef ze maar eens!

Voor 12 kaneelsuikerbroodjes

  • 14g droge gist
  • 60ml handwarm water
  • 170g zachte boter
  • 2 eidooiers
  • 50g suiker
  • 350g bloem
  • 1tl zout
  • 80ml zure room

Voor de vulling

  • 150g suiker gemengd met 1 ½ tl kaneel en ½ tl gemberpoeder
  • 2el zachte boter
  • 50g boter, gesmolten

Verder nodig: standmixer (of handmixer) – cakeblik (ingevet)
Bereidingstijd: deeg ongeveer 10 minuten – 2 x rijzen (tijd afhankelijk van de rijsmethode) – 22 minuten oventijd

kaneelsuikerbroodjes

Kaneelsuikerbroodjes

Voor het deeg van de kaneelsuikerbroodjes mix je de gist goed in het warme water en laat je dat 10 minuten staan. In de kom van je standmixer (of kneed met een gewone mixer ) gaat de boter met de suiker. Mix dit (met de platte haak als je een standmixer gebruikt) tot de suiker is opgenomen. Dan de eidooiers erbij mixen.  Vervang de platte haak nu door deeghaken (idem voor je gewone mixer) Meng bloem en zout en doe dit in delen bij de rest. Tot slot de zure room erdoor mixen.

Giet hier het gistmengsel bij en kneed alles minimaal 5 minuten. Doe het deeg voor je kaneelsuikerbroodjes in een schone kom, dek af met een theedoek en laat op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Heb je een oven met rijsstand, dan kan het daar ook in en laat je het 20-25 minuten rijzen.

Feestelijk ontbijtrecept

Doe wat bloem op je aanrecht en met een deegroller (die je ook hebt voorzien van een dun laagje bloem) rol je het gerezen deeg van je kaneelsuikerbroodjes nu uit tot een rechthoekige lap van 45 x 25 cm. Besmeer dit met de 2 eetlepels zachte boter en strooi een derde van het suiker/kaneelmengsel hier gelijkmatig over.

Rol het op vanaf de lange kant naar binnen, tot je een langgerekte rol hebt. Snijd die in 12 gelijke stukken. Je kunt de individuele rolletjes in een ingevet muffinblik leggen, of zet ze – zoals ik deed – bij elkaar in een ingevet cakeblik. Laat dit ook weer 45 minuten rijzen (of 30 minuten in een oven met deegrijsstand). Verwarm daarna de oven voor tot 175C (hetelucht) en bak de broodjes 22-24 minuten, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

De lekkerste cinnamon buns

Bestrijk de bovenkant van de iets afgekoelde broodjes nu met de gesmolten boter en bestrooi ze met de rest van het suikermengsel. Heb je de broodjes gebakken in een muffinblik, dip de broodjes nadat je ze met boter hebt bestreken dan in het suikermengsel. Deze broodjes zijn vers het allerlekkerst, dus lekker meteen van genieten!

Gepubliceerd op 23 november 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.