Kaneelsuikerbroodjes



Cinnamon sugar buns (kaneelsuikerbroodjes)

Cinnamon buns, kaneelstapelbrood, er is weinig lekkerder dan gezoet deeg in combinatie met kaneelsuiker. Deze kaneelsuiker broodjes – of cinnamon sugar buns in het Engels – zijn daar geen uitzondering op. Ik zag het originele recept tijdens een uitzending van Martha (Stewart) Bakes op 24 Kitchen. Het recept dat zij gebruikte heb ik iets vereenvoudigd en aangepast. Het resultaat blijft onverminderd lekker.

Lekker in het weekend, op de ontbijttafel. Of met feestdagen, als je wat later bruncht. Maar ook gewoon bij de koffie. Proef ze maar eens!

cinnamonrolls

Voor 12 cinnamon sugar buns

14g droge gist
60ml handwarm water
170g zachte boter
2 eidooiers
50g suiker
350g bloem
1tl zout
80ml zure room

Voor de vulling

150g suiker gemengd met 1 ½ tl kaneel en ½ tl gemberpoeder
2el zachte boter
50g boter, gesmolten

Zoet boterdeeg

Mix de gist goed in het warme water en laat 10 minuten staan. In de kom van je keukenmachine (of kneed met de hand of met een mixer met deeghaken) gaat de boter met de suiker. Mix dit tot de suiker is opgenomen. Dan de eidooiers erbij mixen. Meng bloem en zout en doe dit in delen bij de rest. Tot slot de zure room erdoor mixen.

Giet hier het gistmengsel bij en kneed alles minimaal 5 minuten. Doe het deeg in een schone kom, dek af met een theedoek en laat op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Kaneelbroodjes

Bebloem je aanrecht en met een deegroller rol je het gerezen deeg nu uit tot een rechthoekige lap van 45 x 25 cm. Besmeer dit met de 2 eetlepels zachte boter en strooi een derde van het suiker/kaneelmengsel hierover.

Rol het op vanaf de lange kant naar binnen, tot je een langgerekte rol hebt. Snijd die in 12 gelijke stukken. Je kunt de individuele rolletjes in een ingevet muffinblik leggen, of zet ze – zoals ik deed – bij elkaar in een ingevet bakblik. Laat dit ook weer 45 minuten rijzen. Verwarm daarna de oven voor tot 175C (hetelucht) en bak de broodjes 22-24 minuten, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Cinnamon sugar buns á la Martha Stewart

Bestrijk de bovenkant van de iets afgekoelde broodjes nu met de gesmolten boter en bestrooi ze met de rest van het suikermengsel. Heb je de broodjes gebakken in een muffinblik, dip de broodjes dan in het suikermengsel.

Deze broodjes zijn vers het allerlekkerst, dus lekker meteen van genieten!

Gepubliceerd op 20 maart 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.