Smulpaapje kookt! – Kaneelkoekjes

Voor het deeg (voor 2 bakplaten koekjes)
250g bloem
1tl kaneel
½ tl bakingsoda
½ tl keukenzout
115g zachte boter
50g suiker
45g donkere basterdsuiker
1eidooier
75g appelmoes
1el appelstroop
1tl vanille
Voor op het deeg
50g boter, gesmolten
90g donkere basterdsuiker + 1el kaneel, gemengd
Nodig: bakpapier, huishoudfolie, mixer, bakplaat
Koekjesdeeg
Meng bloem, kaneel, bakingsoda en zout. Met een mixer meng je de boter en beide suikers tot alles lichter van kleur is. Dan de eidooier, appelmoes, appelstroop en vanille erbij terwijl je blijft mixen. Doe het bloemmengsel er bij en met een houten lepel meng je het kort maar goed door elkaar. Je deeg is wat kleverig, maar verdeel het in twee stukken van elk ongeveer 300g. Maak er een vierkant pakketje van, wikkel in bakpapier en leg een half uur koud weg (in de koelkast)
Cinnamon buns
Haal één pakketje deeg uit de koelkast en tussen twee vellen bakpapier rol je dat langgerekt uit. Bestrijk met de helft van de gesmolten boter en bestrooi met de helft van het suiker/kaneelmengsel. Het oprollen is nu het lastigst, want het deeg is nog steeds plakkerig. Doe dit met behulp van het bakpapier. Het hoeft niet super strak. Rol in de lengte op tot een worst en verpak die in plastic folie. Herhaal met het tweede deel deeg. Leg beiden nog een uur in de koelkast om op te stijven.
Kaneelkoekjes
Verwarm je oven voor op 175C (hetelucht) en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de eerst rol deeg uit de koelkast en vorm, in het plastic, nog even goed. Snijd er daarna plakjes van af, en leg die op de bakplaat. Is het oprollen minder mooi gelukt dan kun je de plakjes deeg ook nog even in je handen tot balletje rollen en dan plat als een koekje maken. Het effect van de binnenkant is dan weg, de smaak is er niet minder om!
Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze gaar zijn. Haal voorzichtig met een spatel van de bakplaat en laat op een rooster helemaal afkoelen en knapperig worden.
Dit recept is een bewerking van het recept voor cinnamon roll cookies dat ik vond op Bakersroyale.com
Gepubliceerd op 10 december 2015