Kaaskroketjes



Kroketjes en bitterballen, Hollandser kan bijna niet. Met dit recept geef je daar een franse draai aan, door het gebruik van Comté kaas. Een heerlijk, goed smeltende kaas met een licht notige smaak. Al lekker uit het vuistje, maar in dit gerecht een subtiele smaakmaker. Maak de bitterballen bijvoorbeeld voor oudjaarsavond.

En tegen zelfgemaakt kan geen snackbar of kindermenu op. Je wilt hierna nooit meer anders. Kortom, een recept voor èchte smulpapen die een keertje lekker willen zondigen!

Wat heb je nodig

500ml afgekoelde groentebouillon
80g roomboter
100g bloem
3 blaadjes gelatine, geweekt in water
10g fijngehakte bladselderij
175g Comté kaas
1 el Dijon mosterd

Variaties

75g walnoten, gehakt in fijne stukjes
of
100g krokant gebakken pancettareepjes

Aan de slag!

Begin vooral op tijd. De ragout moet minimaal een nacht in de koelkast. Dus een dag van tevoren klaarmaken is handig. Smelt de boter, maar laat ‘niet bruin worden. Dan de bloem erbij en goed mengen, zodat alle bloem door de boter is opgenomen. Laat dit een minuutje of twee garen.

Basis

Dan, beetje bij beetje, de koude bouillon erbij. Die moet je dus even van te voren klaarmaken. Lekkerste is natuurlijk zelfgetrokken bouillon. Maar van een blokje kan ook. Als alle bouillon is opgenomen in het bloem/botermengsel heb je een basis roux. Deze laat je nog een twee/drietal minuten garen op laag vuur. Af en toe even roeren.

Smaakmakers

Haal de pan nu van het vuur. Als eerste roer je de uitgeknepen gelatine door de roux tot ie helemaal is opgelost. Daarna de smaakmakers erbij. De kaas, zodat ie mooi kan smelten. De mosterd en selderij mogen er ook bij.

Varieer er op los

In principe zijn ze zo ook al lekker, maar voor extra smaak kun je er gehakte walnoten aan toevoegen. Die complementeren mooi het nootachtige van de Comté kaas. Maar ook met wat uitgebakken pancetta reepjes (of als je die niet kunt krijgen, spekreepjes) krijg je een lekkere, wat meer uitgesproken smaak.

Geduld is een schone zaak

Hierna gaat het gehele mengsel in een platte ovenschaal. Dek de bovenkant af met een velletje huishoudfolie, die je direct op het mengsel vastplakt. Dit alles laat je nu goed afkoelen en daarna de koelkast in, zodat de ragout kan opstijven. Trek hier een hele dag (als je de roux ’s ochtends maakt) of een nacht voor uit.

Draaien maar!

Afhankelijk van of je bitterballen of kroketjes wilt maken schep je met een eetlepel (voor bitterballen) ragout uit de ovenschaal. Voor kroketjes schep je er natuurlijk meer uit. Maak je handen wat vochtig en draai ze in de gewenste vorm. Herhaal dit tot al je ragout op is. De ongepaneerde bitterballen/kroketjes kun je ook invriezen. Handig voor op een later moment!

Bijna klaar

Zet drie diepe borden klaar. In één bord gewoon paneermeel, uit de supermarkt. In het andere bord de eiwitten, iets geklopt. In het laatste bord goed wat Panko broodkruim (te koop o.a. bij de Toko) Rol eerst door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en als laatste goed bedekken met Panko kruim. Je wil dat ze rondom helemaal bedekt zijn met een laagje kruim.

Bak ze bruin

Kaaskroketjes/bitterballen moet je in hete olie snel en kort frituren, omdat ze anders het risico lopen open te knappen en dan stroomt de kaas eruit. Zorg dus dat je frituurpan goed op temperatuur is. Idealiter 180C. Het kan ook in een pan met een dikke bodem en een laag zonnebloemolie als je geen frituurpan hebt. Om en nabij de 2 á 3 minuten is genoeg, frituur er niet teveel tegelijk. Blijf er hoe dan ook bij en draai ze halverwege voorzichtig om. Goed laten uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert, met een lekkere mosterd van je keuze!

Dit recept verscheen ook in de december nieuwsbrief van Red een Kaas. De kaas werd ter beschikking gesteld door delekkerstekaas.nl

Gepubliceerd op 9 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!