Jonathan Karpathios brengt zijn liefde voor groente naar Amsterdam



Al jaren vind je in Hoofddorp het restaurant Vork & Mes, een creatie van chef Jonathan Karpathios. De basis voor alles wat hij kookt is groente. Vork & Mes is meer dan een restaurant. Het is de belichaming van de filosofie van Karpathios die in alles draait om groente.

Hij verbouwt het zelf, en wat er wordt verbouwd belandt direct daarna op je bord. In Hoofddorp. Maar ook in Lokaal Edel, in Amsterdam West, waar Karpathios vanaf nu het culinaire scepter zwaait.

Jonathan Karpathios_Edel

Lokaal Edel

Edel is een begrip in Amsterdam. Niet alleen vanwege het mega terras, direct aan het water maar ook vanwege de vele concepten. Eén keer per maand is er bijvoorbeeld op vrijdag een mega vrijdagmiddagborrel, maar het zijn ook de bedenkers van festival ‘Edelweiss’. Vanaf nu is het ook de plek waar Jonathan Karpathios verantwoordelijk is voor het fooddeel van het restaurant, en hoe dat smaakt mogen we proeven tijdens een perslunch.

Groente in de hoofdrol bij Karpatios

De gehele perslunch bestaat uit gerechten die op de kaart komen te staan of al staan bij Edel. En ook hier is groente dus het uitgangspunt. Karpathios is een meester in gerechten die vol in smaak zijn, er prachtig uit zien en waar bij je geen seconde vis of vlees mist. Daarnaast zijn de gerechten ook nog eens heel fijn geprijsd. Win win dus!

Wat serveert Karpathios bij Lokaal Edel

We beginnen met een krokant scharrelei, met Griekse truffel die hij een paar weken daarvoor zelf uit Griekenland (zijn geboortegrond) heeft meegenomen. Zó lekker, en dat terwijl ik niet de grootste liefhebber van truffel ben. Maar dit zou een gerechtje zijn waar ik zelfs ’s ochtends de dag mee zou kunnen beginnen!

watermeloen prei burrata _ Edel.jpg

In behoorlijk rap tempo volgen daarna een carpaccio van watermeloen (zo’n tof idee!), een burrata met prei van de barbecue, kikkererwtenfrieten (beetje aan de zoute kant), asperges met een bisque en spitskool met hazelnoot en zoetzure ui. (een van mijn favorieten).

Maar we stoppen niet voordat er nog rabarber & aardbei en een goddelijke crème brulee zijn geserveerd. Wat een feest!

Edel_Saskia Weerstand

Kinderen eten mee

De avondkaart is bedoeld om met elkaar te delen, net als wij vanmiddag hebben gedaan. Ideaal dus ook als je met kinderen komt eten, want je eet lekker samen met elkaar. Ik heb werkelijk geen seconde iets gemist aan vis of vlees. De smaken van de groentegerechten zijn rijk, goed vullend en in een aantal gevallen echt heel verrassend.

Amsterdam mag blij zijn met de komst van Jonathan Karpathios en als je goed en verrassend een avond uit eten wilt kun je wat mij betreft Lokaal Edel nu op je lijstje zetten!

Gepubliceerd op 7 mei 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!