Japaneasy – reviewWe zijn thuis dól op de Japanse keuken. Het liefst eet onze dochter iedere week sushi. De Japanse keuken thuis zelf maken doen we minder vaak. Het is een keuken waarvan je toch al gauw denkt dat het ingewikkeld, moeilijk, lastig koken is. En toen plofte het boek Japaneasy op de mat.

Makkelijk Japan. Dat belooft wat goeds, als dat de titel van je boek is. De schrijver, Tim Anderson, was winnaar van de Engelse masterchef in 2011. Maar de man had ook komiek kunnen zijn. Waarom? Leg ik je uit!

Japaneasy.jpg

Japaneasy 

Om aan te geven hoe makkelijk de Japanse keuken is maakt Anderson gebruikt van symbooltjes en een kleine uitleg bij ieder recept. Dat varieert van “belachelijk eenvoudig” met een high five handje tot zoooooo niet moeilijk tot “makkelijker dan het bedenken van alweer een nieuwe variatie op de term makkelijk” met twéé handjes high five omhoog.

Je begrijpt het, Anderson wil écht dat je snapt hoe eenvoudig de recepten zijn. En als het lukt om mij zover te krijgen dat ik eigenlijk ieder recept wel wil maken, dan kun je die missie als geslaagd beschouwen.

De basis

Voordat de recepten beginnen is er de basis van het Japanse koken. Welke ingrediënten komen eigenlijk in ieder gerecht terug en zijn dus goed om in huis te hebben. Grappig genoeg had ik bijna alles in huis, maar was het meeste ook al ruim twee jaar over datum… Tijd dus om naar de toko te gaan en een nieuwe basis in huis te halen.

Sojasaus * mirin * rijstazijn * dashi * sake * miso en rijst. Je hebt maar zeven basis ingrediënten nodig om aan de slag te gaan. Daarna neemt Anderson je mee in de geheimen van het op een goede manier koken van je Japanse rijst, die je o.a. voor de sushi gaat gebruiken.

Receptuur waar je je vingers bij aflikt

De receptuur is ingedeeld in type gerecht: salades & bijgerechten, kleine gerechten, sushi, grote gerechten, gerechten met rijst & noedels, basissauzen & smaakmakers, desserts en dranken. Hij geeft je ook tips hoe je een Japanse maaltijd samen kunt stellen.

japaneasy-gerecht.jpg

En serieus, álle recepten klinken fantastisch en zien er even lekker uit! Wat een variatie. Anderson schrijft de receptuur ook dusdanig dat je instant het gevoel krijgt dat je dit kunt maken. Hoe lekker ziet dit eenvoudige zalmgerecht met groene pepers eruit. Hij staat op het "nog te koken" lijstje, hoog bovenaan!

Aan de slag met Japaneasy

Tijd om te koken uit Japaneasy, want dat is toch wel echt de beste manier om te testen of alles klopt en daadwerkelijk zo makkelijk is. Omdat we vrienden te eten kregen pakten we uit. Vooraf een zelfgemaakte misosoep (yum!), daarna 3 soorten sushi; 2 rollen en ééntje met zelfgepekelde makreel (waanzinnig lekker!), net als de groente en vistempura die we maakten. Allemaal even verrukkelijk!

Daags voor dit Japanse festijn had ik ook al de gebakken spek met gembersaus gemaakt. Een simpelere maaltijd voor door de week, maar fantastisch qua smaken en inderdaad zoals het symbooltje al aangaf “absoluut niet moeilijk” Dat recept staat dan ook vandaag voor jullie online (klik hier). En ik maakte ook nog de Japanse hamburger met gebakken rijst. En wat mij betreft volgt er nog véél meer.

Toegankelijk Japans koken

Houd je van de Japanse keuken, werd je voorheen enigszins geïntimideerd (zoals ik) bij het idee Japans te koken, dan heb je nu je houvast in de keuken gevonden. Japaneasy doet wat het belooft, het maakt Japans koken toegankelijk en eenvoudig.

Ik had het boek, na review en eruit koken, aan iemand beloofd maar ik weet nog niet zo zeker of ik er wel afstand van wil doen (sorry!) want ik vermoed dat dit een boek is wat ik met regelmaat uit de kast ga halen omdat er nog zó veel gerechten zijn die ik eruit wil koken. Echt een aanrader dus!

Japaneasy – klassieke & moderne Japanse recepten om thuis te maken van Tim Anderson is uitgegeven door Spectrum kost € 24,99 en wil je meteen online aanschaffen (of ren naar je plaatselijke boekhandel) Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!