Jamie kookt Italië van Jamie Oliver – review



De man produceert kookboeken in een tempo waar je alleen maar jaloers op kunt zijn. Na zijn laatste boek 5 Ingrediënten, dat vorig jaar november verscheen, is er nu een tweede Italiaanse kookboek van zijn hand.

In 2005 verscheen namelijk al eerder een volledig Italiaans kookboek, ‘Jamie’s Italy’ en dit nieuwe Italiaanse kookboek gaat in die stijl verder. Maar is gelukkig geen kopie van dat andere Italiaanse boek.

Jamie kookt Italie web2.jpg

Jamie kookt Italië

Net als Jamie’s Italië is ook dit boek opgebouwd uit de verschillende gangen die de Italiaanse keuken kent. Antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren en desserts. Voor dit boek reisde Oliver wederom met regelmaat door het land en ging, samen met mentor en goede vriend Gennaro Contaldo, op bezoek bij de mamma’s en nonna’s om van hen de échte Italiaanse keuken te leren.

Alle windstreken van Italie op je bord

Het leuke vind ik dat ook in dit boek ook de niet voor de hand liggende gerechten aan bod komen, want Italië is meer dan pizza & pasta. Verse ansjovis als antipasti, gesmoorde bleekselderij gevuld met worst en gehakt maar ook Siciliaanse broodjes ijs. De diversiteit aan recepten is eindeloos!

Eerbetoon aan vrouwen

In het boek zie je ook de portretten terug van de vrouwen die mede de inspiratie vormden voor de recepten. Zelfs de Italiaanse ‘Janny’ (van der Heijden) staat er in. Ik hou ervan als iemand de aandacht niet alleen op zichzelf legt.

pasta met gehaktballetjes Jamie_blik.jpg

Italie in optima forma

Dit boek is dus een mooi vervolg op het eerdere Italiaanse boek en kan er prima naast staan. Je ziet duidelijk hoe Oliver door de jaren heen zichzelf ontwikkeld heeft en ook hoe de Italiaanse keuken met de tijd is meegegaan. De foto’s, wederom gemaakt door David Loftus, zijn prachtig.

Enige kritiekpuntje; de Nederlandse vertaling lijkt gehaast en daardoor soms niet accuraat. Pijnboompitten verkruimelen (in het recept op bladzijde 96) kan namelijk niet. Daar zijn de nootjes te klein voor. Maar het zijn details. De receptuur wordt er niet minder lekker van.

Het recept voor de pasta met minigehaktballetjes en kerstomaatjes uit de oven die ik maakte (hoewel ik het recept enigszins aanpaste) was heerlijk! Ik deel ‘dan ook graag met jullie. < klik hier voor het recept > Tipje; op dit moment zendt 24Kitchen de bijbehorende TV-serie uit, voor als je wilt zien hoe de recepten gemaakt worden.

Jamie kookt Italië is uitgegeven door Kosmos, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online verkrijgbaar Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.