Jamie kookt Italië van Jamie Oliver – review



De man produceert kookboeken in een tempo waar je alleen maar jaloers op kunt zijn. Na zijn laatste boek 5 Ingrediënten, dat vorig jaar november verscheen, is er nu een tweede Italiaanse kookboek van zijn hand.

In 2005 verscheen namelijk al eerder een volledig Italiaans kookboek, ‘Jamie’s Italy’ en dit nieuwe Italiaanse kookboek gaat in die stijl verder. Maar is gelukkig geen kopie van dat andere Italiaanse boek.

Jamie kookt Italie web2.jpg

Jamie kookt Italië

Net als Jamie’s Italië is ook dit boek opgebouwd uit de verschillende gangen die de Italiaanse keuken kent. Antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren en desserts. Voor dit boek reisde Oliver wederom met regelmaat door het land en ging, samen met mentor en goede vriend Gennaro Contaldo, op bezoek bij de mamma’s en nonna’s om van hen de échte Italiaanse keuken te leren.

Alle windstreken van Italie op je bord

Het leuke vind ik dat ook in dit boek ook de niet voor de hand liggende gerechten aan bod komen, want Italië is meer dan pizza & pasta. Verse ansjovis als antipasti, gesmoorde bleekselderij gevuld met worst en gehakt maar ook Siciliaanse broodjes ijs. De diversiteit aan recepten is eindeloos!

Eerbetoon aan vrouwen

In het boek zie je ook de portretten terug van de vrouwen die mede de inspiratie vormden voor de recepten. Zelfs de Italiaanse ‘Janny’ (van der Heijden) staat er in. Ik hou ervan als iemand de aandacht niet alleen op zichzelf legt.

pasta met gehaktballetjes Jamie_blik.jpg

Italie in optima forma

Dit boek is dus een mooi vervolg op het eerdere Italiaanse boek en kan er prima naast staan. Je ziet duidelijk hoe Oliver door de jaren heen zichzelf ontwikkeld heeft en ook hoe de Italiaanse keuken met de tijd is meegegaan. De foto’s, wederom gemaakt door David Loftus, zijn prachtig.

Enige kritiekpuntje; de Nederlandse vertaling lijkt gehaast en daardoor soms niet accuraat. Pijnboompitten verkruimelen (in het recept op bladzijde 96) kan namelijk niet. Daar zijn de nootjes te klein voor. Maar het zijn details. De receptuur wordt er niet minder lekker van.

Het recept voor de pasta met minigehaktballetjes en kerstomaatjes uit de oven die ik maakte (hoewel ik het recept enigszins aanpaste) was heerlijk! Ik deel ‘dan ook graag met jullie. < klik hier voor het recept > Tipje; op dit moment zendt 24Kitchen de bijbehorende TV-serie uit, voor als je wilt zien hoe de recepten gemaakt worden.

Jamie kookt Italië is uitgegeven door Kosmos, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online verkrijgbaar Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?