Jamie kookt Italië van Jamie Oliver – review



De man produceert kookboeken in een tempo waar je alleen maar jaloers op kunt zijn. Na zijn laatste boek 5 Ingrediënten, dat vorig jaar november verscheen, is er nu een tweede Italiaanse kookboek van zijn hand.

In 2005 verscheen namelijk al eerder een volledig Italiaans kookboek, ‘Jamie’s Italy’ en dit nieuwe Italiaanse kookboek gaat in die stijl verder. Maar is gelukkig geen kopie van dat andere Italiaanse boek.

Jamie kookt Italie web2.jpg

Jamie kookt Italië

Net als Jamie’s Italië is ook dit boek opgebouwd uit de verschillende gangen die de Italiaanse keuken kent. Antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren en desserts. Voor dit boek reisde Oliver wederom met regelmaat door het land en ging, samen met mentor en goede vriend Gennaro Contaldo, op bezoek bij de mamma’s en nonna’s om van hen de échte Italiaanse keuken te leren.

Alle windstreken van Italie op je bord

Het leuke vind ik dat ook in dit boek ook de niet voor de hand liggende gerechten aan bod komen, want Italië is meer dan pizza & pasta. Verse ansjovis als antipasti, gesmoorde bleekselderij gevuld met worst en gehakt maar ook Siciliaanse broodjes ijs. De diversiteit aan recepten is eindeloos!

Eerbetoon aan vrouwen

In het boek zie je ook de portretten terug van de vrouwen die mede de inspiratie vormden voor de recepten. Zelfs de Italiaanse ‘Janny’ (van der Heijden) staat er in. Ik hou ervan als iemand de aandacht niet alleen op zichzelf legt.

pasta met gehaktballetjes Jamie_blik.jpg

Italie in optima forma

Dit boek is dus een mooi vervolg op het eerdere Italiaanse boek en kan er prima naast staan. Je ziet duidelijk hoe Oliver door de jaren heen zichzelf ontwikkeld heeft en ook hoe de Italiaanse keuken met de tijd is meegegaan. De foto’s, wederom gemaakt door David Loftus, zijn prachtig.

Enige kritiekpuntje; de Nederlandse vertaling lijkt gehaast en daardoor soms niet accuraat. Pijnboompitten verkruimelen (in het recept op bladzijde 96) kan namelijk niet. Daar zijn de nootjes te klein voor. Maar het zijn details. De receptuur wordt er niet minder lekker van.

Het recept voor de pasta met minigehaktballetjes en kerstomaatjes uit de oven die ik maakte (hoewel ik het recept enigszins aanpaste) was heerlijk! Ik deel ‘dan ook graag met jullie. < klik hier voor het recept > Tipje; op dit moment zendt 24Kitchen de bijbehorende TV-serie uit, voor als je wilt zien hoe de recepten gemaakt worden.

Jamie kookt Italië is uitgegeven door Kosmos, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online verkrijgbaar Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.