Jamie kookt Italië van Jamie Oliver – review

De man produceert kookboeken in een tempo waar je alleen maar jaloers op kunt zijn. Na zijn laatste boek 5 Ingrediënten, dat vorig jaar november verscheen, is er nu een tweede Italiaanse kookboek van zijn hand.
In 2005 verscheen namelijk al eerder een volledig Italiaans kookboek, ‘Jamie’s Italy’ en dit nieuwe Italiaanse kookboek gaat in die stijl verder. Maar is gelukkig geen kopie van dat andere Italiaanse boek.
Jamie kookt Italië
Net als Jamie’s Italië is ook dit boek opgebouwd uit de verschillende gangen die de Italiaanse keuken kent. Antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren en desserts. Voor dit boek reisde Oliver wederom met regelmaat door het land en ging, samen met mentor en goede vriend Gennaro Contaldo, op bezoek bij de mamma’s en nonna’s om van hen de échte Italiaanse keuken te leren.
Alle windstreken van Italie op je bord
Het leuke vind ik dat ook in dit boek ook de niet voor de hand liggende gerechten aan bod komen, want Italië is meer dan pizza & pasta. Verse ansjovis als antipasti, gesmoorde bleekselderij gevuld met worst en gehakt maar ook Siciliaanse broodjes ijs. De diversiteit aan recepten is eindeloos!
Eerbetoon aan vrouwen
In het boek zie je ook de portretten terug van de vrouwen die mede de inspiratie vormden voor de recepten. Zelfs de Italiaanse ‘Janny’ (van der Heijden) staat er in. Ik hou ervan als iemand de aandacht niet alleen op zichzelf legt.
Italie in optima forma
Dit boek is dus een mooi vervolg op het eerdere Italiaanse boek en kan er prima naast staan. Je ziet duidelijk hoe Oliver door de jaren heen zichzelf ontwikkeld heeft en ook hoe de Italiaanse keuken met de tijd is meegegaan. De foto’s, wederom gemaakt door David Loftus, zijn prachtig.
Enige kritiekpuntje; de Nederlandse vertaling lijkt gehaast en daardoor soms niet accuraat. Pijnboompitten verkruimelen (in het recept op bladzijde 96) kan namelijk niet. Daar zijn de nootjes te klein voor. Maar het zijn details. De receptuur wordt er niet minder lekker van.
Het recept voor de pasta met minigehaktballetjes en kerstomaatjes uit de oven die ik maakte (hoewel ik het recept enigszins aanpaste) was heerlijk! Ik deel ‘dan ook graag met jullie. < klik hier voor het recept > Tipje; op dit moment zendt 24Kitchen de bijbehorende TV-serie uit, voor als je wilt zien hoe de recepten gemaakt worden.
Jamie kookt Italië is uitgegeven door Kosmos, kost € 29,99 en is in de boekhandel en online verkrijgbaar Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.
Gepubliceerd op 29 augustus 2018