Jacket potato met romige prei



Een tripje naar Engeland is altijd gegarandeerd inspiratie voor mijn maaltijden daarna. De jacket potato is in Engeland een vaste waarde voor de avondmaaltijd. Gevuld met groente en vlees (of vis) is het een volwaardige maaltijd.

Aardappels poffen is even wat werk. Maar met mijn tips kun je deze hele maaltijd heel efficiënt al van te voren voorbereiden, voor een snelle makkelijke doordeweekse maaltijd!

Voor vier personen – als hoofdmaaltijd

4 grote aardappels (AH heeft grote pofaardappels die hier ideaal voor zijn)
3 stengels prei (750g)
2el olie
10 takjes tijm (blaadjes eraf)
4 plakken bacon
100ml witte wijn (of gebruik bouillon)
3-4el slagroom
75g pittig (geraspte) kaas (ik gebruikte Cheddar)

Ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Aardappels poffen

Het meeste werk in dit recept is het poffen van de aardappels. Boen hiervoor de aardappels schoon, droog ze en wrijf ze in met een drupje olijfolie. Dit zorgt straks voor een lekker knapperig korstje. Doe de aardappels in de ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de aardappels moet je rekenen op 1 – 1½ uur.

Groentevulling voor gepofte aardappel

Snijd de uiteinden van de prei en haal het buitenste blad eraf. De rest van de prei snijd je in centimeter dikke ringen. Goed wassen en laten uitlekken. Verhit een koekenpan met de olie en doe hier de uitgelekte prei in. Strooi de blaadjes tijm erover, goed omscheppen, deksel erop en zo 15 minuten laten stoven.

Knapperige bacon

Kijk dat je iets dikker gesneden bacon bij de slager koopt. Je kunt er voor kiezen om die in een pan knapperig uit te bakken. Nog handiger is het om de bacon op de (ovenvast) bord te doen en mee in de oven te bakken, terwijl de aardappels erin staan. Laat daarna uitlekken op keukenpapier en versnipper in stukjes.

Jacket potato met romige prei

Aan het eind van de stooftijd van de prei gaat de wijn (of bouillon) erbij, als ook de room. Breng op smaak met zout en peper. Haal de aardappels, als ze gaar zijn, uit de oven en snijd over de lengte in en vouw iets open. Hierop gaat een goede schep prei, de baconstukjes en geraspte kaas. Eventueel kun je ze nu nog even terug in de oven zetten zodat de kaas kan smelten, maar je kunt ze nu ook meteen serveren.

Efficiënt koken

Je kunt dit gerecht ook heel goed de dag ervoor al voorbereiden. Pof de aardappels. Maak de prei klaar en laat alles, los van elkaar, afkoelen. Op de dag zelf schep je de prei in de aardappels en zet je ze (gegarneerd met kaas en bacon en al) in een voorverwarmde oven (175C) en laat je ze in 15-25 minuten goed warm worden. Zo simpel kan lekker eten dus zijn!

Gepubliceerd op 12 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.