Jacket potato met romige prei



Een tripje naar Engeland is altijd gegarandeerd inspiratie voor mijn maaltijden daarna. De jacket potato is in Engeland een vaste waarde voor de avondmaaltijd. Gevuld met groente en vlees (of vis) is het een volwaardige maaltijd.

Aardappels poffen is even wat werk. Maar met mijn tips kun je deze hele maaltijd heel efficiënt al van te voren voorbereiden, voor een snelle makkelijke doordeweekse maaltijd!

Voor vier personen – als hoofdmaaltijd

4 grote aardappels (AH heeft grote pofaardappels die hier ideaal voor zijn)
3 stengels prei (750g)
2el olie
10 takjes tijm (blaadjes eraf)
4 plakken bacon
100ml witte wijn (of gebruik bouillon)
3-4el slagroom
75g pittig (geraspte) kaas (ik gebruikte Cheddar)

Ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Aardappels poffen

Het meeste werk in dit recept is het poffen van de aardappels. Boen hiervoor de aardappels schoon, droog ze en wrijf ze in met een drupje olijfolie. Dit zorgt straks voor een lekker knapperig korstje. Doe de aardappels in de ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de aardappels moet je rekenen op 1 – 1½ uur.

Groentevulling voor gepofte aardappel

Snijd de uiteinden van de prei en haal het buitenste blad eraf. De rest van de prei snijd je in centimeter dikke ringen. Goed wassen en laten uitlekken. Verhit een koekenpan met de olie en doe hier de uitgelekte prei in. Strooi de blaadjes tijm erover, goed omscheppen, deksel erop en zo 15 minuten laten stoven.

Knapperige bacon

Kijk dat je iets dikker gesneden bacon bij de slager koopt. Je kunt er voor kiezen om die in een pan knapperig uit te bakken. Nog handiger is het om de bacon op de (ovenvast) bord te doen en mee in de oven te bakken, terwijl de aardappels erin staan. Laat daarna uitlekken op keukenpapier en versnipper in stukjes.

Jacket potato met romige prei

Aan het eind van de stooftijd van de prei gaat de wijn (of bouillon) erbij, als ook de room. Breng op smaak met zout en peper. Haal de aardappels, als ze gaar zijn, uit de oven en snijd over de lengte in en vouw iets open. Hierop gaat een goede schep prei, de baconstukjes en geraspte kaas. Eventueel kun je ze nu nog even terug in de oven zetten zodat de kaas kan smelten, maar je kunt ze nu ook meteen serveren.

Efficiënt koken

Je kunt dit gerecht ook heel goed de dag ervoor al voorbereiden. Pof de aardappels. Maak de prei klaar en laat alles, los van elkaar, afkoelen. Op de dag zelf schep je de prei in de aardappels en zet je ze (gegarneerd met kaas en bacon en al) in een voorverwarmde oven (175C) en laat je ze in 15-25 minuten goed warm worden. Zo simpel kan lekker eten dus zijn!

Gepubliceerd op 12 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.