Jacket potato met romige prei



Een tripje naar Engeland is altijd gegarandeerd inspiratie voor mijn maaltijden daarna. De jacket potato is in Engeland een vaste waarde voor de avondmaaltijd. Gevuld met groente en vlees (of vis) is het een volwaardige maaltijd.

Aardappels poffen is even wat werk. Maar met mijn tips kun je deze hele maaltijd heel efficiënt al van te voren voorbereiden, voor een snelle makkelijke doordeweekse maaltijd!

Voor vier personen – als hoofdmaaltijd

4 grote aardappels (AH heeft grote pofaardappels die hier ideaal voor zijn)
3 stengels prei (750g)
2el olie
10 takjes tijm (blaadjes eraf)
4 plakken bacon
100ml witte wijn (of gebruik bouillon)
3-4el slagroom
75g pittig (geraspte) kaas (ik gebruikte Cheddar)

Ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Aardappels poffen

Het meeste werk in dit recept is het poffen van de aardappels. Boen hiervoor de aardappels schoon, droog ze en wrijf ze in met een drupje olijfolie. Dit zorgt straks voor een lekker knapperig korstje. Doe de aardappels in de ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de aardappels moet je rekenen op 1 – 1½ uur.

Groentevulling voor gepofte aardappel

Snijd de uiteinden van de prei en haal het buitenste blad eraf. De rest van de prei snijd je in centimeter dikke ringen. Goed wassen en laten uitlekken. Verhit een koekenpan met de olie en doe hier de uitgelekte prei in. Strooi de blaadjes tijm erover, goed omscheppen, deksel erop en zo 15 minuten laten stoven.

Knapperige bacon

Kijk dat je iets dikker gesneden bacon bij de slager koopt. Je kunt er voor kiezen om die in een pan knapperig uit te bakken. Nog handiger is het om de bacon op de (ovenvast) bord te doen en mee in de oven te bakken, terwijl de aardappels erin staan. Laat daarna uitlekken op keukenpapier en versnipper in stukjes.

Jacket potato met romige prei

Aan het eind van de stooftijd van de prei gaat de wijn (of bouillon) erbij, als ook de room. Breng op smaak met zout en peper. Haal de aardappels, als ze gaar zijn, uit de oven en snijd over de lengte in en vouw iets open. Hierop gaat een goede schep prei, de baconstukjes en geraspte kaas. Eventueel kun je ze nu nog even terug in de oven zetten zodat de kaas kan smelten, maar je kunt ze nu ook meteen serveren.

Efficiënt koken

Je kunt dit gerecht ook heel goed de dag ervoor al voorbereiden. Pof de aardappels. Maak de prei klaar en laat alles, los van elkaar, afkoelen. Op de dag zelf schep je de prei in de aardappels en zet je ze (gegarneerd met kaas en bacon en al) in een voorverwarmde oven (175C) en laat je ze in 15-25 minuten goed warm worden. Zo simpel kan lekker eten dus zijn!

Gepubliceerd op 12 november 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!