Italiaanse ovenschotel met gehakt & bloemkool



Italiaanse ovenschotel

voor 4-6 personen
1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
melk / boter / zout & peper + nootmuskaat – naar smaak om puree te maken
50g geraspte Parmezaanse kaas (+ wat extra)
750g bloemkoolroosjes (bloemkool van een kilo ongeveer voor nodig)
250g cherrytomaatjes, gehalveerd en vocht eruit geduwd
400g rundergehakt
1tl oregano
1tl rozemarijn
1tl tijm
1tl knoflookpoeder (of gebruik 1 teentje knoflook, uitgeperst)
zout & peper
1 bol mozzarella (125g)

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + kwartier oventijd

Italiaanse ovenschotel

Zet twee grote pannen op met water en breng die aan de kook. Kook de aardappelen in ruim, gezouten water in 12 minuten gaar. Giet af, laat even uitstomen en maak er met de melk, boter en kruiden een romige puree van. Roer er dan de 50g Parmezaanse kaas doorheen. In de tijd dat de aardappels koken blancheer je ook de bloemkoolroosjes in de andere pan met kokend water. Die hebben maar 5 minuten nodig. Giet die af en laat even uitstomen.

Ovenschotel met gehakt en bloemkool

Je wilt niet dat je ovenschotel te nat wordt dus met je vinger duw je (voorzichtig!) het vocht uit de gehalveerde tomaatjes. In een koekenpan bak je tenslotte op hoog vuur het gehakt rul. Kruid dit met de gedroogde kruiden en met zout & peper. Nu is het een kwestie van je ovenschotel samenstellen.

Doe op de bodem het gehakt. Daarover heen gaan de tomaatjes en bloemkool. Daarop de puree. En op de puree verdeel je de mozzarella. Voor wie er van houdt nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Zet dit een kwartiertje in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Gepubliceerd op 26 februari 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.