Italiaanse ovenschotel met gehakt & bloemkool



Als je net als wij van bloemkool houdt, maar ook wel eens wat anders ermee wilt maken dan is deze Italiaanse ovenschotel met gehakt en bloemkool een uitkomst. Naast dat puree wat onze dochter betreft een van de lekkerste manieren is om aardappel te eten, voeg je ook lekker veel groente toe.

Naast bloemkool, heel veel bloemkool, zitten er ook nog flink wat tomaatjes in. Wie houdt er nou niet van tomaatjes? En om het die Italiaanse touch te geven gebruiken we lekker wat Italiaanse kruiden.

Om het nóg lekkerder te maken dekken we het laagje puree af met smeuïge mozzarella. Hier hoef je niet persé buffelmozzarella voor te gebruiken (die is koud eigenlijk het lekkerst) maar wel een mozzarella die goed smelt.

voor 4-6 personen
1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
melk / boter / zout & peper + nootmuskaat – naar smaak om puree te maken
50g geraspte Parmezaanse kaas (+ wat extra)
750g bloemkoolroosjes (bloemkool van een kilo ongeveer voor nodig)
250g cherrytomaatjes, gehalveerd en vocht eruit geduwd
400g rundergehakt
1tl oregano
1tl rozemarijn
1tl tijm
1tl knoflookpoeder (of gebruik 1 teentje knoflook, uitgeperst)
zout & peper
1 bol mozzarella (125g)

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + kwartier oventijd

Italiaanse ovenschotel met gehakt en bloemkool

Zet twee grote pannen op met water en breng die aan de kook. Kook de aardappelen in ruim, gezouten water in 12 minuten gaar. Giet af, laat even uitstomen en maak er met de melk, boter en kruiden een romige puree van. Roer er dan de 50g Parmezaanse kaas doorheen. In de tijd dat de aardappels koken blancheer je ook de bloemkoolroosjes in de andere pan met kokend water. Die hebben maar 5 minuten nodig. Giet die af en laat even uitstomen.

Je wilt niet dat je ovenschotel te nat wordt dus met je vinger duw je (voorzichtig!) het vocht uit de gehalveerde tomaatjes. In een koekenpan bak je tenslotte op hoog vuur het gehakt rul. Kruid dit met de gedroogde kruiden en met zout & peper. Nu is het een kwestie van je ovenschotel samenstellen.

Makkelijke ovenschotel met bloemkool

Doe op de bodem het gehakt. Daarover heen gaan de tomaatjes en bloemkool. Daarop de puree. En op de puree verdeel je de mozzarella. Voor wie er van houdt nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Zet dit een kwartiertje in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 februari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.