Italiaanse ovenschotel met gehakt & bloemkool

Als je net als wij van bloemkool houdt, maar ook wel eens wat anders ermee wilt maken dan is deze Italiaanse ovenschotel met gehakt en bloemkool een uitkomst. Naast dat puree wat onze dochter betreft een van de lekkerste manieren is om aardappel te eten, voeg je ook lekker veel groente toe.
Naast bloemkool, heel veel bloemkool, zitten er ook nog flink wat tomaatjes in. Wie houdt er nou niet van tomaatjes? En om het die Italiaanse touch te geven gebruiken we lekker wat Italiaanse kruiden.
Om het nóg lekkerder te maken dekken we het laagje puree af met smeuïge mozzarella. Hier hoef je niet persé buffelmozzarella voor te gebruiken (die is koud eigenlijk het lekkerst) maar wel een mozzarella die goed smelt.
voor 4-6 personen
1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
melk / boter / zout & peper + nootmuskaat – naar smaak om puree te maken
50g geraspte Parmezaanse kaas (+ wat extra)
750g bloemkoolroosjes (bloemkool van een kilo ongeveer voor nodig)
250g cherrytomaatjes, gehalveerd en vocht eruit geduwd
400g rundergehakt
1tl oregano
1tl rozemarijn
1tl tijm
1tl knoflookpoeder (of gebruik 1 teentje knoflook, uitgeperst)
zout & peper
1 bol mozzarella (125g)
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + kwartier oventijd
Italiaanse ovenschotel met gehakt en bloemkool
Zet twee grote pannen op met water en breng die aan de kook. Kook de aardappelen in ruim, gezouten water in 12 minuten gaar. Giet af, laat even uitstomen en maak er met de melk, boter en kruiden een romige puree van. Roer er dan de 50g Parmezaanse kaas doorheen. In de tijd dat de aardappels koken blancheer je ook de bloemkoolroosjes in de andere pan met kokend water. Die hebben maar 5 minuten nodig. Giet die af en laat even uitstomen.
Je wilt niet dat je ovenschotel te nat wordt dus met je vinger duw je (voorzichtig!) het vocht uit de gehalveerde tomaatjes. In een koekenpan bak je tenslotte op hoog vuur het gehakt rul. Kruid dit met de gedroogde kruiden en met zout & peper. Nu is het een kwestie van je ovenschotel samenstellen.
Makkelijke ovenschotel met bloemkool
Doe op de bodem het gehakt. Daarover heen gaan de tomaatjes en bloemkool. Daarop de puree. En op de puree verdeel je de mozzarella. Voor wie er van houdt nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Zet dit een kwartiertje in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Smullen maar!
Gepubliceerd op 26 februari 2020