Italiaanse kip met tomaat uit de oven



De eenvoud van de Italiaanse keuken zie en proef je terug in dit eenvoudige ovenrecept voor kip. Flarden ervan zag ik in een Australisch kookprogramma, met een van origine Italiaanse dame als presentatrice. Haar recept vulde ik verder aan met mijn eigen interpretatie en het resultaat is deze overheerlijke Italiaanse kip met tomaat uit de oven. En ja… kluiven mag!

Italiaanse kip uit de oven voor 4 personen

4 scharrel kippenboten
4 blaadjes verse salie
1 grote tak rozemarijn
3 tenen knoflook, gehalveerd
1el olie
350g trostomaten
100g Taggiasche olijven met pit (of iedere andere Italiaanse olijf)
200ml witte wijn (of gebruik kippenbouillon)

voor erbij: ciabatta – gekookte sperzieboontjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Italiaanse kip met tomaat uit de oven

Kruid de kippenpoten royaal met zout en peper. Verwarm in een grote koekenpan de olie en fruit hierin 2 minuten de rozemarijn, salie en knoflook aan op niet al te hoog vuur. Haal die daarna uit de pan en doe ze alvast in de ovenschaal. Braad nu de kippenpoten op redelijk hoog vuur 3 minuten aan. Eerst op de velkant, tot die mooi goudbruin is. Daarna nog een minuut of 2 op de andere kant. Hevel ze nu over naar de ovenschaal, inclusief het vet uit de pan.

Eenvoudig ovenrecept voor kip

Leg de tomaten rondom de kip en verdeel de olijven. Giet nu de wijn (of bouillon) erbij en zet de ovenschaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Kook de boontjes in 8-9 minuten beetgaar en bak (indien nodig) de ciabatte de laatste 8 minuten mee in de oven. Serveer de kip en gebruik de ciabatta lekker om alle sappen uit de ovenschaal met op te dopen. Buon appetito!

Italiaanse kip bord Smulpaapje

Gepubliceerd op 23 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.