Italiaanse kip met tomaat uit de oven



De eenvoud van de Italiaanse keuken zie en proef je terug in dit eenvoudige ovenrecept voor kip. Flarden ervan zag ik in een Australisch kookprogramma, met een van origine Italiaanse dame als presentatrice. Haar recept vulde ik verder aan met mijn eigen interpretatie en het resultaat is deze overheerlijke Italiaanse kip met tomaat uit de oven. En ja… kluiven mag!

Italiaanse kip uit de oven voor 4 personen

4 scharrel kippenboten
4 blaadjes verse salie
1 grote tak rozemarijn
3 tenen knoflook, gehalveerd
1el olie
350g trostomaten
100g Taggiasche olijven met pit (of iedere andere Italiaanse olijf)
200ml witte wijn (of gebruik kippenbouillon)

voor erbij: ciabatta – gekookte sperzieboontjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Italiaanse kip met tomaat uit de oven

Kruid de kippenpoten royaal met zout en peper. Verwarm in een grote koekenpan de olie en fruit hierin 2 minuten de rozemarijn, salie en knoflook aan op niet al te hoog vuur. Haal die daarna uit de pan en doe ze alvast in de ovenschaal. Braad nu de kippenpoten op redelijk hoog vuur 3 minuten aan. Eerst op de velkant, tot die mooi goudbruin is. Daarna nog een minuut of 2 op de andere kant. Hevel ze nu over naar de ovenschaal, inclusief het vet uit de pan.

Eenvoudig ovenrecept voor kip

Leg de tomaten rondom de kip en verdeel de olijven. Giet nu de wijn (of bouillon) erbij en zet de ovenschaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Kook de boontjes in 8-9 minuten beetgaar en bak (indien nodig) de ciabatte de laatste 8 minuten mee in de oven. Serveer de kip en gebruik de ciabatta lekker om alle sappen uit de ovenschaal met op te dopen. Buon appetito!

Italiaanse kip bord Smulpaapje

Gepubliceerd op 23 oktober 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!