Italiaanse kip met tomaat uit de oven



De eenvoud van de Italiaanse keuken zie en proef je terug in dit eenvoudige ovenrecept voor kip. Flarden ervan zag ik in een Australisch kookprogramma, met een van origine Italiaanse dame als presentatrice. Haar recept vulde ik verder aan met mijn eigen interpretatie en het resultaat is deze overheerlijke Italiaanse kip met tomaat uit de oven. En ja… kluiven mag!

Italiaanse kip uit de oven voor 4 personen

4 scharrel kippenboten
4 blaadjes verse salie
1 grote tak rozemarijn
3 tenen knoflook, gehalveerd
1el olie
350g trostomaten
100g Taggiasche olijven met pit (of iedere andere Italiaanse olijf)
200ml witte wijn (of gebruik kippenbouillon)

voor erbij: ciabatta – gekookte sperzieboontjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Italiaanse kip met tomaat uit de oven

Kruid de kippenpoten royaal met zout en peper. Verwarm in een grote koekenpan de olie en fruit hierin 2 minuten de rozemarijn, salie en knoflook aan op niet al te hoog vuur. Haal die daarna uit de pan en doe ze alvast in de ovenschaal. Braad nu de kippenpoten op redelijk hoog vuur 3 minuten aan. Eerst op de velkant, tot die mooi goudbruin is. Daarna nog een minuut of 2 op de andere kant. Hevel ze nu over naar de ovenschaal, inclusief het vet uit de pan.

Eenvoudig ovenrecept voor kip

Leg de tomaten rondom de kip en verdeel de olijven. Giet nu de wijn (of bouillon) erbij en zet de ovenschaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Kook de boontjes in 8-9 minuten beetgaar en bak (indien nodig) de ciabatte de laatste 8 minuten mee in de oven. Serveer de kip en gebruik de ciabatta lekker om alle sappen uit de ovenschaal met op te dopen. Buon appetito!

Italiaanse kip bord Smulpaapje

Gepubliceerd op 23 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.