Italiaanse kip met tomaat uit de oven



De eenvoud van de Italiaanse keuken zie en proef je terug in dit eenvoudige ovenrecept voor kip. Flarden ervan zag ik in een Australisch kookprogramma, met een van origine Italiaanse dame als presentatrice. Haar recept vulde ik verder aan met mijn eigen interpretatie en het resultaat is deze overheerlijke Italiaanse kip met tomaat uit de oven. En ja… kluiven mag!

Italiaanse kip uit de oven voor 4 personen

4 scharrel kippenboten
4 blaadjes verse salie
1 grote tak rozemarijn
3 tenen knoflook, gehalveerd
1el olie
350g trostomaten
100g Taggiasche olijven met pit (of iedere andere Italiaanse olijf)
200ml witte wijn (of gebruik kippenbouillon)

voor erbij: ciabatta – gekookte sperzieboontjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Italiaanse kip met tomaat uit de oven

Kruid de kippenpoten royaal met zout en peper. Verwarm in een grote koekenpan de olie en fruit hierin 2 minuten de rozemarijn, salie en knoflook aan op niet al te hoog vuur. Haal die daarna uit de pan en doe ze alvast in de ovenschaal. Braad nu de kippenpoten op redelijk hoog vuur 3 minuten aan. Eerst op de velkant, tot die mooi goudbruin is. Daarna nog een minuut of 2 op de andere kant. Hevel ze nu over naar de ovenschaal, inclusief het vet uit de pan.

Eenvoudig ovenrecept voor kip

Leg de tomaten rondom de kip en verdeel de olijven. Giet nu de wijn (of bouillon) erbij en zet de ovenschaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Kook de boontjes in 8-9 minuten beetgaar en bak (indien nodig) de ciabatte de laatste 8 minuten mee in de oven. Serveer de kip en gebruik de ciabatta lekker om alle sappen uit de ovenschaal met op te dopen. Buon appetito!

Italiaanse kip bord Smulpaapje

Gepubliceerd op 23 oktober 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 38

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.