Italiaanse grissini met zwarte olijf



Een multifunctioneel broodstengeltje is die Italiaanse Grissini. Je kent ze vast als kant & klare soepstengel. In Italië krijg je ze voorafgaand aan de maaltijd, ook vaak uit een zakje. Maar het is dus kinderlijk eenvoudig om zelf te maken, zo bleek toen ik het Italie kookboek van Delicious doorlas.

Wij aten ze als borrelhapje, bij de weekendborrel. Althans, dat was de bedoeling. Want voordat we het doorhadden hadden drie paar grijpgrage kinderhandjes ze te pakken en waren ze op….

grissini olijf Smulpaapje

Italiaanse grissini met zwarte olijf (ongeveer 15-20 stuks)

250g bloem
1 tl zout
1 tl fijne suiker
½ zakje gedroogde gist (á 7g)
2 el extra vierge olijfolie
fijn maismeel (Midden-Oosten winkel)
2el fijngesneden zwarte olijven zonder pit *
1el extra olijfolie
1 tl zoutvlokken (zoals Maldon)

* je kunt ipv olijven ook een zelfde hoeveelheid rozemarijn (fijngehakt) gebruiken

verder nodig: invetkwastje – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 220C

Maak zelf soepstengels

In de kom van je standmixer met deeghaak gaat de bloem, het zout, suiker, gist, olie en 150 lauwwarm water. Meng dit tot een samenhangend deeg en kneed dat in 10 minuten tot een elastisch deeg. In de laatste minuut gaat de fijngesneden olijf erbij.

Dit alles kan uiteraard ook met de hand, op een bebloemd aanrecht. Dan even je spierballen aan het werk zetten. Doe het deeg na tien minuten kneden in een schone kom, dek af met een schone theedoek en laat minimaal een uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld

Italiaanse grissini

Haal het deeg uit de kom, kneed het nog een keer door en rol dan op je aanrecht, dat je hebt voorzien van een dun laagje maismeel, uit tot een rechthoek van 30x20cm. Met een scherp mes snijd je er nu, zo gelijkmatig mogelijke, repen van (ongeveer 1,5cm breed). Overigens maakt het natuurlijk niks uit als ze niet gelijkmatig zijn, ze worden er niet minder lekker van…. Leg alle reepjes op de bakplaat, bestrooi ze heel dun met nog wat maismeel en laat op een warme plek (afgedekt met een theedoek) nog een keer 20 minuten rijzen.

Grissini met zwarte olijf

Verwarm in de tussentijd je oven voor (boven/onderwarmte). Bestrijk de gerezen grissini dun met een beetje olijfolie en bestrooi ze matig met wat zoutvlokken. Bak ze vervolgens 14-16 minuten, tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Even laten afkoelen en lekker oppeuzelen!

Gepubliceerd op 18 september 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!