Italiaanse grissini met zwarte olijf



Een multifunctioneel broodstengeltje is die Italiaanse Grissini. Je kent ze vast als kant & klare soepstengel. In Italië krijg je ze voorafgaand aan de maaltijd, ook vaak uit een zakje. Maar het is dus kinderlijk eenvoudig om zelf te maken, zo bleek toen ik het Italie kookboek van Delicious doorlas.

Wij aten ze als borrelhapje, bij de weekendborrel. Althans, dat was de bedoeling. Want voordat we het doorhadden hadden drie paar grijpgrage kinderhandjes ze te pakken en waren ze op….

grissini olijf Smulpaapje

Italiaanse grissini met zwarte olijf (ongeveer 15-20 stuks)

250g bloem
1 tl zout
1 tl fijne suiker
½ zakje gedroogde gist (á 7g)
2 el extra vierge olijfolie
fijn maismeel (Midden-Oosten winkel)
2el fijngesneden zwarte olijven zonder pit *
1el extra olijfolie
1 tl zoutvlokken (zoals Maldon)

* je kunt ipv olijven ook een zelfde hoeveelheid rozemarijn (fijngehakt) gebruiken

verder nodig: invetkwastje – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 220C

Maak zelf soepstengels

In de kom van je standmixer met deeghaak gaat de bloem, het zout, suiker, gist, olie en 150 lauwwarm water. Meng dit tot een samenhangend deeg en kneed dat in 10 minuten tot een elastisch deeg. In de laatste minuut gaat de fijngesneden olijf erbij.

Dit alles kan uiteraard ook met de hand, op een bebloemd aanrecht. Dan even je spierballen aan het werk zetten. Doe het deeg na tien minuten kneden in een schone kom, dek af met een schone theedoek en laat minimaal een uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld

Italiaanse grissini

Haal het deeg uit de kom, kneed het nog een keer door en rol dan op je aanrecht, dat je hebt voorzien van een dun laagje maismeel, uit tot een rechthoek van 30x20cm. Met een scherp mes snijd je er nu, zo gelijkmatig mogelijke, repen van (ongeveer 1,5cm breed). Overigens maakt het natuurlijk niks uit als ze niet gelijkmatig zijn, ze worden er niet minder lekker van…. Leg alle reepjes op de bakplaat, bestrooi ze heel dun met nog wat maismeel en laat op een warme plek (afgedekt met een theedoek) nog een keer 20 minuten rijzen.

Grissini met zwarte olijf

Verwarm in de tussentijd je oven voor (boven/onderwarmte). Bestrijk de gerezen grissini dun met een beetje olijfolie en bestrooi ze matig met wat zoutvlokken. Bak ze vervolgens 14-16 minuten, tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Even laten afkoelen en lekker oppeuzelen!

Gepubliceerd op 18 september 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.