Italiaanse grissini met zwarte olijf



Een multifunctioneel broodstengeltje is die Italiaanse Grissini. Je kent ze vast als kant & klare soepstengel. In Italië krijg je ze voorafgaand aan de maaltijd, ook vaak uit een zakje. Maar het is dus kinderlijk eenvoudig om zelf te maken, zo bleek toen ik het Italie kookboek van Delicious doorlas.

Wij aten ze als borrelhapje, bij de weekendborrel. Althans, dat was de bedoeling. Want voordat we het doorhadden hadden drie paar grijpgrage kinderhandjes ze te pakken en waren ze op….

grissini olijf Smulpaapje

Italiaanse grissini met zwarte olijf (ongeveer 15-20 stuks)

250g bloem
1 tl zout
1 tl fijne suiker
½ zakje gedroogde gist (á 7g)
2 el extra vierge olijfolie
fijn maismeel (Midden-Oosten winkel)
2el fijngesneden zwarte olijven zonder pit *
1el extra olijfolie
1 tl zoutvlokken (zoals Maldon)

* je kunt ipv olijven ook een zelfde hoeveelheid rozemarijn (fijngehakt) gebruiken

verder nodig: invetkwastje – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 220C

Maak zelf soepstengels

In de kom van je standmixer met deeghaak gaat de bloem, het zout, suiker, gist, olie en 150 lauwwarm water. Meng dit tot een samenhangend deeg en kneed dat in 10 minuten tot een elastisch deeg. In de laatste minuut gaat de fijngesneden olijf erbij.

Dit alles kan uiteraard ook met de hand, op een bebloemd aanrecht. Dan even je spierballen aan het werk zetten. Doe het deeg na tien minuten kneden in een schone kom, dek af met een schone theedoek en laat minimaal een uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld

Italiaanse grissini

Haal het deeg uit de kom, kneed het nog een keer door en rol dan op je aanrecht, dat je hebt voorzien van een dun laagje maismeel, uit tot een rechthoek van 30x20cm. Met een scherp mes snijd je er nu, zo gelijkmatig mogelijke, repen van (ongeveer 1,5cm breed). Overigens maakt het natuurlijk niks uit als ze niet gelijkmatig zijn, ze worden er niet minder lekker van…. Leg alle reepjes op de bakplaat, bestrooi ze heel dun met nog wat maismeel en laat op een warme plek (afgedekt met een theedoek) nog een keer 20 minuten rijzen.

Grissini met zwarte olijf

Verwarm in de tussentijd je oven voor (boven/onderwarmte). Bestrijk de gerezen grissini dun met een beetje olijfolie en bestrooi ze matig met wat zoutvlokken. Bak ze vervolgens 14-16 minuten, tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Even laten afkoelen en lekker oppeuzelen!

Gepubliceerd op 18 september 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.