Italiaanse bladerdeegborrelhapjes (2 varianten)

Met één pakje bladerdeeg uit de vriezer kun je heel eenvoudig de lekkerste borrelhapjes maken. Super leuk om samen met je kind(eren) te maken, en dan samen op te peuzelen bij de borrel. Kies jouw favoriete versie, maar stiekem zou ik ze gewoon allebei maken. Ze zijn namelijk zó op… 😉
versie 1
1 pot geroosterde paprikareepjes (á 295g), uitgelekt
6 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
30g geraspte Parmezaanse kaas
18 zwarte olijven, gehalveerd
versie 2
1tl ansjovispasta
70g taleggio, in dunne reepjes
4 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
½ van de paprika tapenade van variant 1
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwamen 180C (hetelucht) – staafmixer
Borrelhapje met paprikatapenade
Voor de tapenade pureer je de paprikareepjes met een staafmixer. Leg op een licht bebloemd aanrecht 3 plakjes bladerdeeg onder elkaar en zorg dat ze aan elkaar zitten. Dit gaat het makkelijkst door de uiteinde nét iets op elkaar te leggen. Hierdoor krijg je een lange strook deeg.
Besmeer het bladerdeeg met de paprikatapenade. Bestrooi dat licht met de geraspte kaas en leg de halve olijven gelijkmatig erover heen. Leg hier de andere 3 plakjes overheen en druk zachtjes aan. Snijd nu in gelijke stukken, druk de uiteinde nog iets steviger op elkaar en leg op de bakplaat. Bak alles nu 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot mooi goudbruin. Laat op een rooster afkoelen.
Borrelhapje met Taleggio
Voor de 2e versie leg je weer 2 x 2 plakjes, iets op elkaar, op een licht bebloemd aanrecht. Smeer in met de tapenade en leg de plakjes taleggio gelijkmatig erop. Rol per 2 plakjes bladerdeeg zo strak mogelijk op en wikkel in huishoudfolie. Leg minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Snijd daarna plakjes van de rollen, leg die op de bakplaat en bak op dezelfde wijze als variant 1.
Voorbereiding is het halve werk
Beide hapjes kun je de dag van te voren klaar maken. Als je ze meteen afbakt, laat dan goed afkoelen en bewaar ze daarna in een luchtdichte trommel.
Gepubliceerd op 10 december 2016