In de keuken met… Yvette van BovenHet huis van Yvette van Boven is al (of eigenlijk nog steeds) in kerstsferen als ik er begin december kom. De periode ervoor, in oktober, heeft ze haar kerstboek thuis gepresenteerd “ik heb het maar zo laten staan, vind het eigenlijk wel gezellig”. Als we naar beneden lopen, naar de keuken, heb je direct een gevoel van thuiskomen, zo vertrouwd voelt haar práchtige keuken, die we natuurlijk altijd zien in haar programma ‘Koken met Van Boven’. En in mand, voor de oven, ligt Marie (13) die me enthousiast begroet.

In de keuken met Yvette van Boven

Yvette groeit op in Ierland en dat is ook waar haar eerste herinneringen aan eten ontstaan. “Mijn moeder maakte graag sheperds pie voor ons, echt comfort food. Ierland is sowieso een comfort food land en de jaren 70 waar ik in opgroeide waren ook echt de jaren van het comfort food.”

Samen koken

“Ik was al jong toen ik kookte, al vanaf een jaar of vier denk ik. Samen met mijn moeder maakte ik toen ik iets ouder was bijvoorbeeld lasagne. Zij leerde me hoe ik bechamel moest maken. Niet bang zijn, gewoon blijven roeren als er klontjes komen. Ik hoor het haar nog zeggen. Dat vertel ik nu zelf ook op televisie.”

Aan de bar in haar keuken hebben we het over hoe haar leven eruit ziet qua eten “Aan het begin van de week vraagt Oof (Verschuren, haar man en fotograaf van oa al haar boeken) me vaak wanneer we deze week thuis eten. De afgelopen weken hebben we namelijk amper thuis gegeten, zo vaak waren we buiten de deur. Maar we zijn eigenlijk dol op thuis koken. We koken dan om de beurt. Oof kan geweldig koken, met name Japans kan ‘ie fantastisch!”

In de keuken met Yvette van Boven

Wat er door de week op tafel staat vraag ik haar? ” We eten vaak de dingen die ik gemaakt heb voor (test) recepten. En zo ligt er ook altijd pen en papier in de buurt, want terwijl ik iets maak kan er maar zo een recept ontstaan wat ik later gebruik. Ik krijg overigens ook heel regelmatig dingen (eten) en we hebben ook nog eens een eigen moestuin. Zo varieert het dus eigenlijk een beetje per dag wat we eten.”

Eataly in Bologna

“Vorige week waren we in Italië, bij het net geopende Eataly, en daar ontdek ik dan weer allerlei nieuwe dingen die ik meeneem om thuis te gaan proberen. We hebben dus een extra koffer moeten kopen om dat mee naar huis te krijgen (lacht) maar daar zitten nu wel dingen in als zwarte risotto, maar ook zwarte kikkererwten en goeie meelsoorten voor pasta en pizza. Dat afvallen in 2018, wat we toch echt met elkaar hadden afgesproken, zal toch af en toe even moeten wachten voor een lekkere pizza die we daarmee gaan maken.”

Inspiratie in overvloed

Een volle koelkast, reizen, een moestuin helpen al, maar waar haalt Yvette haar inspiratie nog meer vandaan? “Het komt eigenlijk van alle kanten. Het kan een gerecht zijn in een film, een schilderij, iets wat ik ergens heb gegeten. Maar ook die food filmpjes die je op Facebook ziet en daar geef ik dan mijn eigen draai aan.

YvettevanBoven_moestuin

Ik moet natuurlijk ook veel schrijven, maar aan inspiratie eigenlijk nooit gebrek. Ik krijg ook onderwerpen aangereikt van de bladen waarvoor ik schrijf. Dan willen ze bijvoorbeeld recepten met een bepaalde groente of ingrediënt. Met Delicious. gaan we binnenkort weer brainstormen, daar kan ik me nu al op verheugen. Juist dan komt de inspiratie, waarvan ik dan eerst bang ben dat ‘ie op is”

Niks mis met pizza na een dag koken!

Ook Yvette is soms wel eens klaar met koken “Zeker als ik de hele dag heb gekookt gebeurt dat nog wel eens. En vroeger, toen we nog in het centrum van Amsterdam woonde kon je natuurlijk alles bestellen wat je maar wilde. Hier in Noord is het vooral pizza. Ik hou echt enorm van pizza, daar is echt niks mee!. En dit is verdomd goeie pizza dus bestel ik eigenlijk altijd dezelfde.”

Waar doet Yvette van Boven haar boodschappen?

“Ik wil zelf mijn boodschappen doen. Mijn buren snappen dat ook niet, waarom alles zelf doen? Maar ik wil zelf “voelen” wat ik koop. En er zijn genoeg plekken waar ik dat hier kan doen. We hebben in Noord een fantastische supermarkt (Jumbo Foodmarkt), die heeft gewoon prima spullen.

Maar er is ook een boerenmarkt op vrijdag in de vd Pekstraat en op zaterdag op het Buikslotermeerplein. Dan heb je nog Boeren & Buren, dat is op dinsdag, met alleen maar groente en zuivel bij de Ceuvel. Daar ben ik ook ambassadeur van. En de melkboer komt hier op maandag en donderdag langs. Geweldig. Als ik vlees bestel ga ik naar de slager in de Landmarkt in Schellingwoude, die heeft geweldig en traceerbaar vlees.

En dan heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen moestuin, daar kan ik het meeste uithalen qua groente. Ik heb natuurlijk wel ook regelmatig ingrediënten nodig die nu nog niet in het seizoen zijn (omdat een artikel/recept later in het jaar verschijnt) dus ik ben wel een lastige qua inkopen doen.”

YvettevanBoven_keuken

Altijd in de koelkast?

“Er ligt altijd vooral héél veel in de koelkast. Erger nog, ik heb 4 koelkasten! Dat is echt belachelijk, dus we hebben ons voorgenomen om er eentje helemaal leeg te maken en niet meer te gebruiken. Het is zó slecht voor het milieu, en mijn energie rekening (lacht). Eén koelkast daar ligt alleen wijn in. In de koelkast in de keuken staan vooral heel veel potjes.”

Vieze bakjes mevrouw

“Ik ben heel merkvast qua mayonaise, ketchup en mosterd. Verder staan er enórm veel salsa’s in. Een vriendinnetje van mij heeft haar eigen salsamerk (Let’s salsa ) en die maakt echt zulke lekkere salsa’s, daar moet ik gewoon van huilen. Dus die heb ik allemaal. Maar ook sambals, kosho (Japanse sambal) en andere potjes. Ik gebruik ze ook veel.”

Experimenten en projectjes in de koelkast

“Maar ook roomboter, zeker 5 pakjes. Niet alleen omdat ik het lekker vind, maar als ik een opwelling krijg om iets te bakken dan moet het er gewoon liggen. Kaas heb ik ook in allerlei soorten. Maar er staan ook “experimenten” en “projectjes” in de koelkast, waarvan ik me dan afvraag of ik ze al moet opruimen of niet (lacht) Maar ja, ook bij vergisting wil ik weten wat er gebeurt. Oof noemt mij ook vaak het “vieze bakjes mevrouwtje” omdat ik niks wil weggooien en dat dus in een bakje in de koelkast belandt.

Altijd in huis?

“Olijfolie, boter en Maldon zeezout, daar kan ik echt niet zonder. Maldon heb ik zelfs in 3 potjes door het hele huis heen staan, stel je toch voor dat ik boven ineens zout ergens op wil (lacht). Het zit zelfs in een reispotje. Echt waar!”

We carry a full bar

“Maar wijn heb ik natuurlijk ook altijd in huis. Als er mensen komen wil ik dat alles in huis is en niet maar 3 flessen. Vrienden van ons in Boston zeggen als wij komen; “what would you like to drink, we carry a full bar”. Dat vind ik echt zo’n mooie zin, die wil ik altijd kunnen zeggen. Dus hebben we in de keuken ook echt een bar, waar alles staat voor de meest voorkomende drankjes die we maken.

YvettevanBoven_cocktailbar

Maar we hebben we hebben ook heel veel lekkere siropen staan hoor, het is niet alleen maar alcohol wat de klok slaat.”

Restaurant van Boven

Tot een tijd geleden runde Yvette, samen met haar neef Joris restaurant Aan de Amstel, in Amsterdam; “Ik vond het super leuk om – toen we het restaurant nog hadden – om met een team te koken. Nu sta ik wel altijd alleen. Elkaar inspireren, dat hard buffelen vond ik te gek, maar er zitten ook heel veel kanten aan die ik niet mis. Ik ging er aan onderdoor, het was teveel in combinatie met het boeken schrijven en voor bladen schrijven.”

Waar mag je Yvette voor wakker maken?

“Bonen! Ik ben er echt dol op. Op werkelijk alle soorten. Bonen uit de tuin, of gedroogd, het maakt me niet uit. Ik heb er nu uit Italië ook weer een aantal mee naar huis gesleept.”

Favoriete drankje?

“Negroni, de klassieker, dat vind ik het allerlekkerst. Het is ook zo simpel, drie delen van alles, dat is alles. Maar ik heb ook een paar varianten in mijn boeken staan.”

Favoriete restaurants

“Er komt natuurlijk heel veel bij iedere week in Amsterdam, maar we boffen in Noord enorm met de restaurants die er zijn. Café Modern is mijn absolute favoriet. Iedere week kookt de chef Sander van Melick een ander menu en iedere week is het megaspannend wat hij maakt. Geen opsmuk, geen poespas maar zó origineel. Niet idioot duur, maar zo lekker. Echt een van mijn favoriete restaurants in Amsterdam.

Keuzes, keuzes, keuzes

Zoet of hartig? “Ooooh, dat vind ik moeilijk want ik hou echt van alle twee. Als ik moet kiezen, dan hartig!”

Vis of vlees? “Vis. Bijzonder en spannender qua smaak. Ik eet het graag. Ik vind het zo jammer dat vis zo ondergewaardeerd wordt. Ik snap nooit waarom mensen zo’n angst hebben om vis te bereiden. Je kunt het bijna niet verpesten.”

Groente of fruit? “Groente! Je zou het niet zeggen maar we eten echt heel veel groente. Naast bonen hou ik enorm van kolen, bloemkool vind ik echt heerlijk. We hebben nu ook cavalo nero in de tuin staan. Zó veelzijdig, daar raak ik nooit op uitgekeken.”

Ultieme dinner party

Hoe ziet die er uit bij Yvette en wie schuiven er aan? “Heel makkelijk, mijn neef Joris, zijn moeder en zijn vrouw, mijn zus en haar man, mijn moeder en natuurlijk Oof. Heel klein. Ook omdat we allemaal smulpapen zijn en heel erg van lekker eten en drinken houden. Dit is eigenlijk ook zoals we ieder jaar kerst vieren. We verheugen ons daar ook echt het hele jaar op! ”

Kerst bij Van Boven

Eigenlijk viert Yvette met Kerst haar ultieme dinner party. Wat staat er op tafel? “We houden allemaal van lekker eten en iedereen brengt iets mee. In de groepsapp stemmen we de dingen op elkaar af. De moeders hoeven niks te doen. Oof en Joris staan dan heel mannelijk bij de BBQ te staan. Mijn zus had vorig jaar een geweldige terrine gemaakt met inktvis, echt geweldig. Zo verrassen we elkaar.”

Op de bucketlist

Wat staat er op de “dat wil ik nog koken” bucketlist van Yvette? “Oh nog zó veel!! Ik heb dit jaar vooral gekookt voor boeken en bladen en nu ik de komende tijd wat meer tijd heb wil ik met mijn pastamachine bijvoorbeeld aan de slag, om zelf buisjespasta te maken. Dat kan niet voor een boek, maar daar wil ik de komende maanden speltpastabuisjes mee maken. Daar kan ik me echt op verheugen. Heel eenvoudig, maar leuk om te doen.  Maar ik ga binnenkort ook een pastei maken met haas. En paté’s. Dat soort dingen.”

Fast food favoriet

Als ik haar vraag naar haar favoriete, megasnel klaar gerecht reageert Yvette meteen; “Oh dat is heel makkelijk. Een blikje sardientjes, beetje knoflook aanfruiten, gepelde tomaten erbij en veel peper, dat een beetje in laten koken, peterselie erdoor en dan pasta erbij. Heel makkelijk en zo lekker! En als je écht snel wilt; sardientjes uit blik, tomaatjes en mayo op een cracker. Mmmm!”

Goede voornemens voor 2018

“Niet zo zeer per 1 januari, maar eigenlijk komende week wil ik al gaan opletten. Ik ben namelijk echt te zwaar. Ik wil niet zozeer slanker worden, maar wel fitter. Het leven is gewoon echt heel goed. En hoewel ik veel van wat ik maak uitdeel in de buurt moet je toch ook alles proeven….”

Komend jaar is rustiger, dat mag ook wel na de hectiek van afgelopen jaar waarin ik twee boeken schreef. Ik denk dus ook dat het dan beter gaat lukken om de komende maanden af te vallen. Er komt wel nog een nieuwe serie in het voorjaar, maar het meeste daarvoor is al opgenomen.”

YvettevanBoven_groentetaartje

Groentetaartje van Yvette van Boven

En dan duiken we samen de keuken in, om met o.a. groente uit de moestuin en die ze gekregen heeft een heerlijk groentetaartje uit de oven te maken. Veel groente gaat erop en hij is zó klaar. Ideaal voor de januaridagen, waarin iedereen weer even beter let op wat hij/zij eet. Maar geniet er vooral van, want hij was heerlijk! Het recept vind je hier!

In de keuken met…

In de volgende editie spreek ik mister Fish Tales Bart van Olphen, vader van 2 jonge kinderen maar ook groot voorvechter van duurzame vis. Alle eerdere interviews in de reeks in de Keuken met… vind je hier

Gepubliceerd op 1 januari 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.