In de keuken met… Jord AlthuizenJord _indekeukenmet

Hoe begon het voor Jord Althuizen

Begonnen als 16jarige in de keuken van La Place, studeert Jord daarna aan de Hogere Hotelschool en start hij als chefkok, van een hotel-restaurant in Rijswijk. Hij probeert het tussendoor ook nog in de detachering, maar ondanks dat hij een dikke leasebak mag uitzoeken (“het werd een kleine Seat”) wil hij terug naar zijn roots, “bezig zijn met mijn passie” zoals hij zelf zegt.

Bij een horeca adviesbureau gaat hij nieuwe concepten ontwikkelen, maar de crisis zet op dat moment vol in “daar ben ik echt op stuk gelopen. We hadden vooral zorgklanten, maar er werd met pakjes & zakjes gekookt. Daar ben ik zó boos om geweest. Je ontneemt mensen daarmee een eerlijke eetbeleving. Ik ben er weggegaan en begonnen bij Food Inspiration. In 2010 kreeg ik het lumineuze idee om iets met de American BBQ te gaan doen. En dat liep nogal uit de hand (lacht).”

Food imperium Jord Althuizen

“Smokey Goodness bestaat nu zeven jaar, maar wat we in het begin aan omzet per jaar hadden draaien we nu in een dag. De laatste vier jaar voelt het echt als een food imperium, ik heb inmiddels 100 mensen op de loonlijst staan. Ik ben overigens wel echt gezegend met mijn personeel. Zij gaan er soms harder voor dan ik”

Naast Smokey Goodness is ook Rough Kitchen onderdeel van Jord’s imperium en is hij te zien op televisie bij o.a. Grill Masters (RTL4) en schreef hij meerdere, zeer succesvolle barbecue boeken (de review van zijn eerste boek lees je hier)


Het boek van Jord bestel je heel gemakkelijk hier

Smokey Goodness

Jord wil met de inspiratie die hij in Amerika opdoet in Nederland de BBQ cultuur veranderen. Goed vlees, ambacht, duurzaamheid en beleving. Ondanks de crisis krijgt Jord voet tussen de deur bij de grote food festival “daar konden we aan 50.000 bezoekers laten zien hoe het ook anders kan. Dat zijn wel aanjagers geweest van het succes. De trend werd in 2013-2014 een hype, en toen stond Smokey Goodness al een paar jaar op de kaart en konden we doorpakken. Enerzijds hebben we dus geluk gehad, anderzijds hebben we het ook afgedwongen. En het winnen van een wereldkampioenschap BBQ helpt daar zeker ook bij.”

Hoe eet een BBQ wereldkampioen thuis?

Jord lacht als hij vertelt dat wordt onderschat hoe vaak hij thuis vega eet, “ik denk dat wij toch echt meerdere keren per week ’s avonds vegetarisch eten. Maar mijn dag begint steevast met koffie, twee dubbele espresso’s. Ik kan ’s ochtends niet goed eten, dus eet ik in de loop van de ochtend een dieetreep. Vaak in combinatie met een (gekocht) groentesapje. Ik kijk goed op etiketten wat er in zit, of het een beetje puur is, want we zijn wel doorgeslagen met z’n allen in onze angst voor e-nummers. Als het puur is ga ik zo’n sapje niet zelf maken.

Lunchen schiet er vaak bij in. En als ik met de jongens mee eet, eet ik tegenwoordig keurig één broodje. Ik probeer bewust wat lichter te eten. Ik zit vaak hele dagen achter de laptop, die jongens hebben de calorieën echt nodig.

kidsmeal_IndekeukenmetJord

Als ik door de week thuis ben – ik ben ook nog wel eens regelmatig op pad – dan kookt mijn vrouw het meest. Maandag eten we vaak pizza of het is een vega pastaatje. Maar altijd iets makkelijks. Tuesday taco voor de dinsdag, lekker iets Mexicaans. Een van de favorieten van onze kids. Sowieso koken we thuis gemakkelijk.”

Wie doet wat in huize Smokey Goodness?

“Tiffany doet vaak de boodschappen. Als ik zie wat er gedaan moet worden dan duik ik wanneer mogelijk de keuken in. Dan is het eten lekker snel klaar en heeft zij ook even een relaxmomentje.” Hoewel je anders zou verwachten kookt Jord, ondanks een tuin vol met BBQ’s en BBQ spullen, thuis het liefst gewoon in de keuken.

Boodschappen budget

“We geven allemaal heel veel uit aan kleding, maar aan eten – dat wat we in ons lijf steken – daar besparen we op. Ik snap dat niet. Als ik boodschappen doe ga ik hoe dan ook over het budget heen (lacht), hoewel we niet echt een budget hebben bepaald voor eten. Op eten wil ik niet bezuinigen. Ik doe gewoon in de supermarkt mijn boodschappen, net als iedereen.”

Favoriete thuisgerecht

“Ik hou van dat semi-Italiaans, pasta met worst, goede kruiden, kappertjes erbij. Heerlijk. In de winter ga ik vol voor de slow food gerechten. Slow cooker ’s morgen aan en dan ’s avonds thuiskomen in die fantastische geuren. Stoofgerechten. Heerlijk! Juist de gerechten die je niet op de BBQ maakt. Niet voor alle gerechten heeft het namelijk een meerwaarde als je ze maakt op de barbecue.”

Favoriete BBQ gerecht

“Gek genoeg heb ik die niet. Ik ben echt een gevoelsmens. Ik kook naar het weer, naar hoe ik me voel. Dus ik kan niet één favoriet noemen. Juist de afwisseling. In de zomer lekker licht, ’s winters robuuster. Daar hou ik veel meer van.”

Koken met kids_indekeukenmetJord

Koken met kids

“Ik kook regelmatig samen met de oudste. Ik zet haar, al van jongsaf aan, op het aanrecht om mee te kijken. Ik merk dat ze beter eet als ze heeft meegeholpen. Ik ben over het algemeen niet streng, maar qua eetopvoeding ben ik mega streng. Ze moet haar groente hebben opgegeten, wil ze een ijsje krijgen. Anders gewoon niet. Ik ga ook niet iets anders voor haar klaarmaken, als ze iets niet lust. Zoals ik nog wel eens in Amerika zie gebeuren.

Vega gehaktballetjes met pasta is een van haar favoriete, daar maak ik dan pasta bolognese mee. Maar vissticks eet ze ook graag. Net als tortilla’s.”

Wat gaat er in de lunchtrommel?

“Dat wisselt heel erg. Er gaat altijd fruit mee. En boterhammen. Ze neigt nu heel erg naar zoet. Dat verbied ik niet zo zeer. Want ik weet ook dat ze ’s avonds weer gewoon goed eet.”

Met kinderen uit eten & tafelmanieren

“We gaan absoluut uit eten met de kinderen. Ze eet dan wel vaak gewoon het kindermenu, maar dat vind ik prima. Voor ons is uit eten gaan ook een traktatie. Als zij dan een pannenkoek wil doe ik daar niet moeilijk over. De basis is namelijk gewoon goed, ze eet de hele week gezond dus als we uit eten gaat maakt me dat dan niet zoveel uit.

Ik vind het dan belangrijker dat ze netjes aan tafel zit, en niet met iPad bijvoorbeeld, maar gewoon onderdeel is van het gesprek. Eten is een moment voor het gezin, dat heb ik meegekregen van huis uit en wil ik nu ook doorgeven.”

KidsBBQ_indekeukenmetJord

Altijd in de koelkast

“Tabasco, dat gaat bij mij echt overal over heen. Ik heb ze in alle varianten. Kokoswater, dat is er ook altijd. Dat is mijn favoriete drankje. Hummus, ook altijd in de koelkast. Ik maak ‘m niet zelf hoor, daar heb ik thuis geen zin meer in. We maken hier op de zaak alles al zelf. Doordeweeks dient gemak de mens! Groente en fruit is er ook altijd volop. Frisdrank daarentegen zul je bij ons niet vinden. Snoep ook niet eigenlijk.”

Onmisbaar in de keuken

“Thuis heb ik natuurlijk niet het materiaal wat ik hier op de zaak heb, dus dan vloek ik wel eens. Maar de hittebron om te koken is eigenlijk veel belangrijker. Als je thuis kookt, kook je voor vier personen als de temperatuur in je pan da niet goed is kook je je eten, in plaats van het te bakken. Dat gebeurt omdat je veel meer tegelijk in de pan gooit en daardoor de temperatuur zo snel daalt. Dus wil ik power onder mijn pannen, en gaat de stand van de inductie dus vaak omhoog tot mijn pannen roken.”

Keuzes, keuzes, keuzes

Zoet of hartig “ik was altijd van het hartig, maar ik snack op festivals eigenlijk altijd zoet. Liefst de crêpes van de Crêpe mobile. Want ik sta al de hele dag boven vlees, als ik aan het werk ben. Maar ook hier geldt weer dat het aan mijn moment ligt. Sta ik niet op festivals te koken, dan zal ik eerder voor hartig gaan.”

Groente of fruit “Oeh, da’s een lastige. Onderweg kies ik dan voor fruit. Maar als ik in een restaurant ben, dan wil ik groente. Het is qua werk mijn blinde vlek, dus daar kan ik me dan in restaurants heerlijk mee laten verrassen.”

Vis of vlees Er wordt geen moment getwijfeld; “Vlees! Dat is echt omdat als ik dan een perfecte Côte de Boeuf proef, ik daar zó van kan genieten. Daar kan geen vis tegen op”

Favoriete eetseizoen “Ik ben dol op zware gerechten, typische herfstgerechten. Ik hou er van. Pompoen in de as, 2-3 uur laten liggen, poffen, pitten eruit, olijfolie erover, zout en peper. Genieten! Paddenstoelen, truffel, wild. Herfst is echt mijn ding. En juist in de herfst en winter is de BBQ geweldig. Robuust eten, zoals BBQ hoort te zijn, past veel beter bij deze seizoenen.”

Favoriete drankje” Een lekker IPA biertje voor bij de barbecue, om het mooi in balans te brengen. Maar bij die perfecte Côte de Boeuf, daar wil ik een mooie zware rode wijn bij.”

BBQ saus Smokey_indekeukenmetJord

Onvergetelijke restaurantervaring

“Het zijn meer de eetbelevingen die ik mee maak. In de bergen in Noord Spanje, aten we in de wijnvelden een simpele barbecue. Lamskoteletten eten, terwijl je over de vallei kijkt. Dat vind ik zo veel meer waard, dan welke sterrentent dan ook. Hoewel ik zeven jaar later nog steeds weet wat ik heb gegeten bij bijvoorbeeld Jonnie Boer, of Ciel Bleu. Maar die plattelandskeuken, die simpele boerenkeuken dat heeft veel meer impact. De setting, de eenvoud, de puurheid.”

Ultieme dinner party

Het blijft een lastige vraag, maar ook Jord moet er aan geloven “als ik ook dode mensen mag uitnodigen, dan zeker ook mijn oma. Zij was de aanjager van het bourgondische in mij. Die moet sowieso aan tafel zitten. Familie en vrienden, een klein clubje.

Sharing platters, we delen alles, kleine gerechtjes. We beginnen om 16u en eindigen laat in de avond. Lekker alles samen eten en proeven.”

Ambities voor de toekomst

Naast alle successen is Jord al volop bezig zijn ambities voor de toekomst concreet te maken; “Ik ben al bezig met boek 3 en 4. We gaan braaien, in boek 3. Zuid-Afrikaanse barbecue dus. De techniek is anders, wat je er op kunt doen is dus ook anders omdat je vooral grilt. Ik wil daarin dan wel ook de Noord-Afrikaanse keuken een plaatsje in geven.

De winter BBQ komt in boek 4. En ik denk ook al na over de boeken daarna. Voorlopig gaan we nog wel even schrijven. Ik wil mensen dolgraag inspireren en motiveren om beter te barbecueën. Echt koken op de BBQ. Dat vind ik super leuk.

Met televisie ga ik hopelijk ook nog wat doen en de Rough Kitchen gaan we door ontwikkelen naar een breder barbecue concept. En Black Smoke – het restaurant van Jord in Antwerpen – loopt ook gewoon lekker door.” Kortom, een bezig bijtje!

In de keuken met…

In de volgende ‘In de keuken met… ‘een hele bijzondere chef, namelijk de tourchef van Jochem Myjer, Bob Rijsbergen. Want hoe eet je nu als je door heel Nederland op tournee bent?! Hou de site in de gaten. Alle voorgaande afleveringen van deze interview reeks, met oa. Hidde de Brabander, Mathijs Vrieze en Ramon Beuk vind je hier terug.

 

Gepubliceerd op 2 november 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.