In de keuken met Donal SkehanDe vorige keer dat Donal Skehan in Nederland was (2016) zat ik in het buitenland. Dit keer miste ik hem bíjna wegens een surprise dagje weg met mijn lief. Maar gelukkig was er toch nog een uurtje één op één tijd met deze charmante Ierse kookboekenauteur.

En in dat uurtje kwam ik alles te weten over zijn obsessie met vissaus. Vroeg ik hem naar zijn favoriete kookseizoen en ontdekte ik dat hij een bijzonder Nederlands trekje bezit als het aankomt op boodschappen doen. Kom, we gaan de keuken in met… Donal Skehan

Wie is Donal Skehan?

Hoewel hij pas 31 jaar is heeft deze Ierse auteur als zéven kookboeken op zijn naam staan. Begonnen als blog in 2007 groeide hij in korte tijd uit tot zeer geliefd You Tuber en is hij een van mijn favoriete mensen om te volgen op instagram.

Hij lijkt altijd even vrolijk, zin te hebben in het leven en dat leven draait, naast zijn 5 maanden oude zoontje Noah en prachtige echtgenote Sophie, vooral om eten. In Los Angeles, waar hij momenteel woont, kookt hij dagelijks de lekkerste, simpele en gezonde gerechten. Die zijn gebundeld onder andere in het tweede Nederlandse boek dat onlangs uitkwam, Eet.Leef.Reis

Donal Skehan.jpg

Gemiddelde eetweek Donal Skehan

Sinds de geboorte van zoontje Noah heeft Donal zich gestort op weekmenu’s. Meal planning zoals ze die in het Engels noemen. Met boodschappenlijstje en alles. Vijf gerechten worden er voor de week uitgezocht, zodat er ook nog wat ruimte is voor flexibiliteit.

Echtgenote Sophie is dol op Whole Foods, maar Skehan vindt dat eigenlijk maar belachelijk duur. Hij vertoont, als het op boodschappen aan komt, onverwacht Nederlandse trekjes ontdek ik al gauw. “Ik ben uiterst zuinig qua boodschappen, ik ben een echte ‘cheap bastard’ als het er op aan komt (lacht).

Donal en Noah.png

Huismerken en kwaliteit

“Ik bezuinig niet op de kwaliteit van mijn ingrediënten overigens, maar we kopen bijvoorbeeld wel echt veel minder vlees. En ik koop ook rustig huismerken, die prima van kwaliteit zijn maar daardoor veel minder kosten. We doen, hoe graag ik ook zou willen zeggen dat ik alle verschillende markten afloop, vooral onze boodschappen in de supermarkt. Met als enige uitzondering vlees, dat koop ik rechtstreeks van de boer, op de geweldige boerenmarkten die Los Angeles heeft.”

Koken in Los Angeles

“Ik sta, sinds we in Los Angeles wonen, veel meer open voor de verschillende wereldkeukens omdat het aanbod daarvan zo fantastisch is waar we wonen. In die zin is het maken en houden van een weekmenu ook mijn redding, anders zou ik werkelijk overal uit eten gaan! ”

Favoriete gerecht

Hoewel zijn vrouw een groot liefhebber is van Zweeds comfortfood, kiest Donal eerder voor het gemak van roerbakgerechten. “Sesamolie, rijst azijn en sojasaus, een drie eenheid die in combinatie met groente en kip een geweldig roerbakgerecht oplevert. Snel, gezond en super lekker, want rijk qua smaken. Het is waarom ik zo van de Aziatische keuken hou.”

Favoriete ingrediënt

Vissaus is het ingrediënt waar Donal niet zonder kan “als los ingrediënt kun je er niks mee, maar in combinatie met kip of groente, geweldig! Het heeft die unieke umamismaak en is geweldig ook in bijvoorbeeld dressings. Maar heb je het over puur één ingrediënt dat op zichzelf lekker is, dan zou ik niet zonder lamsvlees kunnen. Het was een van de eerste gerechten die ik at, als klein kind, bij mijn oma. Een zondagse roast, heerlijk!”

Favoriete drankje

Qua drankjes is Donal geen alcoholdrinker, maar is zijn favoriete drankje eigenlijk gewoon sap. “hoewel ik in LA geen juicer heb, ben ik dol op vers sap. Appel, wortel & gember is dan mijn favoriet. Naast water, wat ik echt héél veel drink!”

cavalo nero.jpg

Altijd in huis

De vraag wat hij áltijd in huis heeft doet ‘m peinzen – niet gek ook aan het eind van twee dagen boektour – maar uiteindelijk komt ‘ie er op; “Cavalo Nero! (palmkool) Dat koop ik echt iedere week, omdat het zo ontzettend veelzijdig is. Het kan in een roerbakgerecht, door roerei, maar je kunt er ook chips van maken. Beter dan met boerenkool zelfs.”

Favoriete chef

Gevraagd naar zijn favoriete chefs wordt het weer lastig. “Er zijn zoveel geweldige mensen,  maar ik denk dat José Pizzaro (auteur van Basque), een Spaanse chef met een restaurant in Londen, wel een van mijn favorieten is. Hij is zo vrijgevig en lief. Naast een gewaardeerde collega bij Saturday Kitchen.”

Favoriete kookseizoen

“Herfst, zonder twijfel. Of nee, lente. Néé, toch absoluut zomer. Wat stel je vreselijk moeilijke vragen (schaterlacht) Late zomer, begin herfst wordt het dan. In Ierland waar ik woonde hadden we een moestuin waarbij eind augustus, begin september alles rijp en oogstrijp was. Geweldig!”

Dilemma’s voor Donal Skehan

Zoet of hartig   
in eerste instantie schiet ‘zoet!’ eruit “ik ben een enorme zoetekauw, maar ik kook uiteindelijk toch vooral hartig. Dus als ik moet kiezen, dan toch hartig.”

Vis of vlees     
“ik zou meer vis willen koken, maar ik ben beter in het bereiden van vlees, dus vlees!”

Fruit of groente
“groente. Ik hou van de mogelijkheid om te experimenteren met groente.”

Koken en eten met kinderen

Noah, Donal’s zoontje van vijf maanden, zit al in de draagdoek tijdens het koken sinds zijn geboorte. “Ik kan niet wachten om samen met hem te koken. Mijn grootste nachtmerrie zou zijn als hij er niks van wil weten later. Maar hij wordt er, hoe dan ook, ook nu al mee grootgebracht.

Als ik straks terug in LA ben kunnen we beginnen met de eerste hapjes, ik verheug me er enorm op!”

Ultieme dinnerparty

Wie nodigt Donal uit voor zijn ultieme dinertje? Hij begint voortvarend “Oprah, Obama, mijn oma, mijn ouders, Sophie natuurlijk. Familie met een paar uiterst inspirerende mensen erbij. Oh weet je wat, nee alleen familie.

Dan mogen Oprah en Obama aan een eigen tafeltje. Haar enthousiasme en zijn intelligentie zijn zo bijzonder, maar uiteindelijk gaat het om familie. Laat ze maar spreken, tijdens het eten (lacht).

Ik zou dolgraag willen dat mijn grootvader, van vaders kant, er dan ook bij is. Hij is overleden toen ik twaalf was en was zo dol op televisie en film. Als hij zou weten dat dat nu mijn vak is en dat ik hem dat dan kan laten zien, dat zou echt geweldig zijn. Mijn oma heeft een groot deel nog meegemaakt, maar voor hen beiden om te zien waar ik nu sta. Dat zou fantastisch zijn.”

Family food

“We eten alle klassiekers uit de Ierse keuken, lamsvlees, kip, perfect geroosterde aardappeltjes (in ganzenvet natuurlijk, eendenvet is zonde van je tijd in de keuken!) Familyfood! Alles wat je van te voren klaar kunt maken, zodat er tijd voor elkaar is en waarvan er voor iedereen genoeg en iets lekkers is.”

Eet Leef Reis

En dat is eigenlijk ook de basis van alle recepten die Donal maakt en die je nu ook in zijn boek Eet.Leef.Reis vindt en waarvan de review nu ook op Smulpaapje staat.

Ik was al fan van Donal, maar na hem zelf gesproken te hebben ben ik alleen maar nóg enthousiaster. Als je na twee slopende dagen boektour (en daarvoor lange filmdagen in Thailand) nog zo ontwapenend, lief en uitgebreid de tijd neemt om iemand te woord te staan ben je de ultieme professional. Petje af!

In de keuken met…

De interviewreeks In de keuken met… kent inmiddels al behoorlijk wat geweldige mensen die ik heb mogen interviewen, zoals Yvette van Boven, Janny van der Heijden, maar ook Ron Simpson en Hidde de Brabander. De hele serie vind je hier terug.

Gepubliceerd op 14 mei 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]