IJsthee met basilicumAls je zoekt naar een verrassend recept voor ijsthee kan ik je deze ijsthee met basilicum van harte aanbevelen. Weer eens wat anders dan muntthee.

Want dat je met munt thee, en dus ook ijsthee kunt maken, wist je al. Maar ijsthee met basilicum is écht heel lekker en net even anders. Ik dronk ‘m voor het eerst toen ik voor mijn column op Liever in Leiden op zoek was naar verrassende ijskoffie en ijsthee. Toch vond ik die versie net iets te zoet, dus ging ik thuis aan het experimenteren.

Wat het verschil maakt in smaak is het soort thee dat je gebruikt. Ik koos voor de kamille, vanille en manuka honing thee van Pukka. Die is lekker mild, maar heeft toch genoeg smaak zodat de basilicum daarna beter tot zijn recht komt dan wanneer je zwarte thee gebruikt.

Om de ijsthee iets een zoetje te geven voegde ik een theelepel Manuka honing toe. Dat is niet alleen super lekkere honing. Maar hij wordt ook duurzaam gewonnen en heeft ongekend veel werkingen. Niet alleen lekker dus, maar ook goed voor je.

Die componenten samen maken dat je, nadat de thee is afgekoeld, een heerlijk verfrissende ijsthee met basilicum hebt. Verdubbel het recept vooral en maak gewoon meteen een hele kan, want hij is zo op!

Voor longdrinkglas ijsthee

250 ml kokend water
1 zakje kamille, vanille en manuka thee
1 theelepel Manuka honing
1 takje basilicum
voldoende ijsblokjes

manuka honing

IJsthee met basilicum

Voor deze ijsthee zet je eerst reguliere warm thee. Doe het kokend water in een grote mok. Voeg het zakje thee toe en laat 2 minuten trekken, je wilt de thee niet te sterk. Voeg de honing toe en roer door. Laat je thee afkoelen tot handwarm en steek dan het takje basilicum in de thee. Hoe langer je die in de thee laat, hoe meer smaakt de basilicum geeft. Laat nu in zijn geheel afkoelen.

Doe ijsblokjes in een groot glas en giet hier de koude thee bij. Even doorroeren en genieten maar!

Gepubliceerd op 1 augustus 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.