Huzarensalade met honing/mosterddressing

Samenwerking – Wie in de zomer de barbecue aansteekt zal ook met regelmaat een lekkere aardappel- of huzarensalade erbij willen serveren. Die kun je natuurlijk kopen, maar ik ga je laten zien hoe makkelijk het is om ‘m zelf te maken. Zó veel lekkerder ook!
En je kunt ‘m dus bij de BBQ serveren, maar hij is ook ideaal om mee te nemen naar het strand, als makkelijke maaltijd tijdens een picknick of gewoon thuis op een zomerse dag. Eigenlijk is een zelfgemaakte huzarensalade de hele zomer door gewoon een goed en lekker idee.
Huzarensalade voor 8-10 personen
750 gr krieltjes, in schil
500 m knolselderij
3 appels, bijvoorbeeld Elstar of Granny Smith
200 gr augurkblokjes
200 gr hamreepjes
1 kleine rode ui (ongeveer 35 gram)
1 klein bosje platte peterselie, fijngesneden
optioneel: hardgekookte eieren, ter garnering
voor de honing/mosterddressing
2 el mayonaise
2 el yoghurt
1 el vloeibare honing
2 tl Dijon mosterd
2 tl citroensap
zout & peper
Zelfgemaakte huzarensalade
Zet een grote pan met (gezouten) water op en breng die aan de kook. Was in de tussentijd de aardappels en schil de knolselderij. Snijd van beiden vervolgens gelijke blokjes, grootte afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Kook deze igezamenlijk in het gezouten water maximaal 5 minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes. Ze moeten beetgaar zijn. Terwijl dit kookt snijd je de appels in blokjes en doe je die samen met de augurkblokjes, hamreepjes en gesnipperd uitje in een grote kom.
Honingmosterddressing
Maak de dressing door alle ingrediënten tot één geheel te mengen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappel- en knolselderijblokjes af en laat even uitstomen. Meng de nog warme blokjes nu met de dressing en voeg de andere ingrediënten toe. Goed mengen. Proef en breng waar nodig nog op smaak met extra zout en peper. Snijd de peterselie fijn en meng door de huzarensalade. Laat nu afkoelen en zet daarna tot gebruik, afgedekt, weg in de koelkast.
Perfecte picknickgerecht
De gehele huzarensalade is prima eerder voor te bereiden. Hij wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van. Serveer met partjes gekookt ei, wat extra peterselie en vers gebakken brood. Ideaal als picknickgerecht, bij de barbecue, tijdens een feestje of als lichte (lunch/avond) maaltijd.
Variatietip: in plaats van hamreepjes kun je ook restjes gebraden kip gebruiken. Of vervang de ham door Hollandse garnalen of gestoomde makreel.
Meer aardappelrecepten
Zoek je meer inspiratie voor recepten met aardappel? Kijk dan ook eens op Aardappels.nl
Gepubliceerd op 5 juni 2019