Huisgemaakte hummus



Uit gemakzucht haal ik hummus vaak kant en klaar, maar al tijden stond het op mijn lijstje om ook eens zelf te maken. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Ik koos ervoor om ook nog eens zelf eerst kikkererwten te weken en koken, maar je kunt ook prima voor kikkererwten uit blik gaan.

Hummus is zó veelzijdig qua mogelijkheden om te serven. Bij de lunch, met bijvoorbeeld geroosterde pittabroodjes. Of als borrelhapje, met pittachips. Maar ook als gezonde snack, met groentesticks. Smullen maar!

Voor een ruime hoeveelheid

425g gare kikkererwten (zelf gekookt, of uit blik -> dan afspoelen en laten uitlekken)
75g tahini (sesampasta), evt. kun je ook een zelfde hoeveelheid pindakaas gebruiken
2-3el extra vierge olijfolie
sap van 1 limoen
2teentjes knoflook, geperst
scheutje ijskoud water (hoeveelheid kan variëren)
1tl zeezout (bijvoorbeeld Maldon)
gemalen komijn (naar smaak)

Het handigste is om een keukenmachine te gebruiken. Een staafmixer lukt ook, maar dan zul je het in twee etappes moeten doen (zoals ik ervaarde…)

Zelf hummus maken

Maal als eerste de kikkererwten fijn, tot je een soort kikkererwtenkruimel hebt. Dan gaan tahini, olijfolie, limoensap, knoflook en scheutje water erbij en mix je weer een aantal minuten, je zult de textuur per minuut zien veranderen. Blijft het te dik, dan nog extra scheutje water erbij. Wil je ‘iets smeuïger, dan wat meer olijfolie. Breng tot slot op smaak met zout en komijn.

Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker nog een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 6 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!