Huisgemaakte hummus



Uit gemakzucht haal ik hummus vaak kant en klaar, maar al tijden stond het op mijn lijstje om ook eens zelf te maken. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Ik koos ervoor om ook nog eens zelf eerst kikkererwten te weken en koken, maar je kunt ook prima voor kikkererwten uit blik gaan.

Hummus is zó veelzijdig qua mogelijkheden om te serven. Bij de lunch, met bijvoorbeeld geroosterde pittabroodjes. Of als borrelhapje, met pittachips. Maar ook als gezonde snack, met groentesticks. Smullen maar!

Voor een ruime hoeveelheid

425g gare kikkererwten (zelf gekookt, of uit blik -> dan afspoelen en laten uitlekken)
75g tahini (sesampasta), evt. kun je ook een zelfde hoeveelheid pindakaas gebruiken
2-3el extra vierge olijfolie
sap van 1 limoen
2teentjes knoflook, geperst
scheutje ijskoud water (hoeveelheid kan variëren)
1tl zeezout (bijvoorbeeld Maldon)
gemalen komijn (naar smaak)

Het handigste is om een keukenmachine te gebruiken. Een staafmixer lukt ook, maar dan zul je het in twee etappes moeten doen (zoals ik ervaarde…)

Zelf hummus maken

Maal als eerste de kikkererwten fijn, tot je een soort kikkererwtenkruimel hebt. Dan gaan tahini, olijfolie, limoensap, knoflook en scheutje water erbij en mix je weer een aantal minuten, je zult de textuur per minuut zien veranderen. Blijft het te dik, dan nog extra scheutje water erbij. Wil je ‘iets smeuïger, dan wat meer olijfolie. Breng tot slot op smaak met zout en komijn.

Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker nog een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 6 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd