Huisgemaakte hummus



Uit gemakzucht haal ik hummus vaak kant en klaar, maar al tijden stond het op mijn lijstje om ook eens zelf te maken. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Ik koos ervoor om ook nog eens zelf eerst kikkererwten te weken en koken, maar je kunt ook prima voor kikkererwten uit blik gaan.

Hummus is zó veelzijdig qua mogelijkheden om te serven. Bij de lunch, met bijvoorbeeld geroosterde pittabroodjes. Of als borrelhapje, met pittachips. Maar ook als gezonde snack, met groentesticks. Smullen maar!

Voor een ruime hoeveelheid

425g gare kikkererwten (zelf gekookt, of uit blik -> dan afspoelen en laten uitlekken)
75g tahini (sesampasta), evt. kun je ook een zelfde hoeveelheid pindakaas gebruiken
2-3el extra vierge olijfolie
sap van 1 limoen
2teentjes knoflook, geperst
scheutje ijskoud water (hoeveelheid kan variëren)
1tl zeezout (bijvoorbeeld Maldon)
gemalen komijn (naar smaak)

Het handigste is om een keukenmachine te gebruiken. Een staafmixer lukt ook, maar dan zul je het in twee etappes moeten doen (zoals ik ervaarde…)

Zelf hummus maken

Maal als eerste de kikkererwten fijn, tot je een soort kikkererwtenkruimel hebt. Dan gaan tahini, olijfolie, limoensap, knoflook en scheutje water erbij en mix je weer een aantal minuten, je zult de textuur per minuut zien veranderen. Blijft het te dik, dan nog extra scheutje water erbij. Wil je ‘iets smeuïger, dan wat meer olijfolie. Breng tot slot op smaak met zout en komijn.

Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker nog een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 6 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.