Huisgemaakte hummus



Uit gemakzucht haal ik hummus vaak kant en klaar, maar al tijden stond het op mijn lijstje om ook eens zelf te maken. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Ik koos ervoor om ook nog eens zelf eerst kikkererwten te weken en koken, maar je kunt ook prima voor kikkererwten uit blik gaan.

Hummus is zó veelzijdig qua mogelijkheden om te serven. Bij de lunch, met bijvoorbeeld geroosterde pittabroodjes. Of als borrelhapje, met pittachips. Maar ook als gezonde snack, met groentesticks. Smullen maar!

Voor een ruime hoeveelheid

425g gare kikkererwten (zelf gekookt, of uit blik -> dan afspoelen en laten uitlekken)
75g tahini (sesampasta), evt. kun je ook een zelfde hoeveelheid pindakaas gebruiken
2-3el extra vierge olijfolie
sap van 1 limoen
2teentjes knoflook, geperst
scheutje ijskoud water (hoeveelheid kan variëren)
1tl zeezout (bijvoorbeeld Maldon)
gemalen komijn (naar smaak)

Het handigste is om een keukenmachine te gebruiken. Een staafmixer lukt ook, maar dan zul je het in twee etappes moeten doen (zoals ik ervaarde…)

Zelf hummus maken

Maal als eerste de kikkererwten fijn, tot je een soort kikkererwtenkruimel hebt. Dan gaan tahini, olijfolie, limoensap, knoflook en scheutje water erbij en mix je weer een aantal minuten, je zult de textuur per minuut zien veranderen. Blijft het te dik, dan nog extra scheutje water erbij. Wil je ‘iets smeuïger, dan wat meer olijfolie. Breng tot slot op smaak met zout en komijn.

Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker nog een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 6 april 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!
20 november 2020
tongfilet puttanesca
 
Smulpaapje weekmenu – week 48

In het weekmenu deze week weer lekker veel variatie en makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
18 november 2020
Save the Children
 
Dag van de rechten van het kind

Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, brengt Save the Children het kinderboek “Maha en de Kleine Kameel” uit. Een bijzonder boek!
18 november 2020
udon noodles met biefstuk
 
Mie Goreng Udon uit Bersama

Uit Bersama van Francis Kuijk maakte ik deze fantastische Mie Goreng Udon. Noodles in een Indische boemboe met knapperige groente. Goddelijk!
18 november 2020
Sinterklaas tijdens Corona
 
Sinterklaas vieren tijdens Corona

Hoe vier je Sinterklaas tijdens Corona? We vroegen het ons af omdat we het dit jaar niet met vrienden kunnen vieren. Ik kreeg echt heel veel toffe tips.