Huevos Rancheros met gepocheerd ei



In Mexico, waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt, is dit een typisch ontbijtgerecht. Ik at het in Berlijn als lunch, met een salade. Maar weer thuis bleek het ook heerlijk als lichte avondmaaltijd.

Het lijkt wat op de Shakshuka, die ook op Smulpaapje staat, die kent hetzelfde principe maar komt van oorsprong uit het Midden Oosten. Welke van de twee je ook maakt, het wordt hoe dan ook smullen!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngehakt
1el zonnebloemolie
2 blikken gepelde tomaat (San Marzano)
3 geroosterde paprika’s (uit pot, afgespoeld), in reepjes
150g mini pommodori, gehalveerd
1 gele paprika, in blokjes
1tl gerookt mild paprikapoeder
1 blik zwarte bonen (400g) afgespoeld en uitgelekt
tabasco, naar smaak
zout en peper
100g geraspte cheddar (of andere pittige kaas)
4el creme fraiche
4 eieren (M)
optioneel: schijfjes avocado en verse koriander

Huevos Rancheros

In een ovenvaste pan (liefst gietijzer) fruit je zachtjes de ui, gele paprika en knoflook aan in de warme olie, tot de paprika zachter is (ga uit van 10 minuten). Dan de gepelde tomaten, geroosterde paprika en tomaatjes erbij. Paprikapoeder, zout en peper toevoegen en goed mengen. Laat dit 20-30 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel, zodat het lekker kan inkoken. Dan de bonen erbij en mee warmen. Houd je van een beetje pit, dan een paar druppeltjes Tabasco er nog door (eventueel hou je een deel, zonder tabasco, apart voor de kleine eters) Tot slot de geraspte kaas erover, zodat die lekker kan smelten.

Een ei hoort erbij

Dit gerecht maak je pas écht af door een eitje erbij te maken. Dat kan op een aantal manier. De Mexicanen eten het met een gebakken eitje óf met een gepocheerd eitje. Dat laatste is íets meer werk, maar vind ik persoonlijk ook echt lekkerder. Hiervoor maak je vier kuiltjes in de tomaten, breek daar voorzichtig een eitje in, en herhaal dat. Deksel op de pan en nu 3-4 minuten op zacht vuur laten staan. Het resultaat is een prachtig zacht eitje. Wil je een iets stevigere dooier, dan wat langer laten staan.

Mexicaans gerecht met gepocheerd ei

Serveer de Huevos Rancheros in een diep bord, of kommetje door het voorzichtig (mét ei) uit de pan te scheppen. Garneer met wat schijfjes avocado en koriander en een lekkere schep crème fraiche (of zure room, als je dat lekkerder vindt). Serveer met dikke sneeën brood (of met mini pitta’s, zoals wij deden)

Gepubliceerd op 2 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.