Huevos Rancheros met gepocheerd ei



In Mexico, waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt, is dit een typisch ontbijtgerecht. Ik at het in Berlijn als lunch, met een salade. Maar weer thuis bleek het ook heerlijk als lichte avondmaaltijd.

Het lijkt wat op de Shakshuka, die ook op Smulpaapje staat, die kent hetzelfde principe maar komt van oorsprong uit het Midden Oosten. Welke van de twee je ook maakt, het wordt hoe dan ook smullen!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngehakt
1el zonnebloemolie
2 blikken gepelde tomaat (San Marzano)
3 geroosterde paprika’s (uit pot, afgespoeld), in reepjes
150g mini pommodori, gehalveerd
1 gele paprika, in blokjes
1tl gerookt mild paprikapoeder
1 blik zwarte bonen (400g) afgespoeld en uitgelekt
tabasco, naar smaak
zout en peper
100g geraspte cheddar (of andere pittige kaas)
4el creme fraiche
4 eieren (M)
optioneel: schijfjes avocado en verse koriander

Huevos Rancheros

In een ovenvaste pan (liefst gietijzer) fruit je zachtjes de ui, gele paprika en knoflook aan in de warme olie, tot de paprika zachter is (ga uit van 10 minuten). Dan de gepelde tomaten, geroosterde paprika en tomaatjes erbij. Paprikapoeder, zout en peper toevoegen en goed mengen. Laat dit 20-30 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel, zodat het lekker kan inkoken. Dan de bonen erbij en mee warmen. Houd je van een beetje pit, dan een paar druppeltjes Tabasco er nog door (eventueel hou je een deel, zonder tabasco, apart voor de kleine eters) Tot slot de geraspte kaas erover, zodat die lekker kan smelten.

Een ei hoort erbij

Dit gerecht maak je pas écht af door een eitje erbij te maken. Dat kan op een aantal manier. De Mexicanen eten het met een gebakken eitje óf met een gepocheerd eitje. Dat laatste is íets meer werk, maar vind ik persoonlijk ook echt lekkerder. Hiervoor maak je vier kuiltjes in de tomaten, breek daar voorzichtig een eitje in, en herhaal dat. Deksel op de pan en nu 3-4 minuten op zacht vuur laten staan. Het resultaat is een prachtig zacht eitje. Wil je een iets stevigere dooier, dan wat langer laten staan.

Mexicaans gerecht met gepocheerd ei

Serveer de Huevos Rancheros in een diep bord, of kommetje door het voorzichtig (mét ei) uit de pan te scheppen. Garneer met wat schijfjes avocado en koriander en een lekkere schep crème fraiche (of zure room, als je dat lekkerder vindt). Serveer met dikke sneeën brood (of met mini pitta’s, zoals wij deden)

Gepubliceerd op 2 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!