Hot milk cake



Een simpel cakerecept, met een heerlijk resultaat. Dat is deze hot milk cake. De cake krijgt zijn typische smaak en textuur door de combinatie van hete melk en boter.

Ik had nog niet eerder van het principe van hot milk cake gehoord, tot ik online zocht naar een goed recept waarbij ik met vlierbloesem op smaak gebrachte melk kon gebruiken. Dat werd in dit recept niet gedaan, maar het resultaat was geweldig!

De hete melk met boter zorgt voor een hele bijzondere textuur aan deze verder super simpel te maken cake. En uiteraard kan dat ook gewoon met normale melk!

Voor één hot milk cake, ongeveer 10 plakken

  • 4 eieren
  • 300g suiker
  • 2tl vanille extract
  • 300g bloem
  • 2tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 125ml melk – je kunt de melk op smaak brengen door hem met vliesbloesem te laten trekken (zie mijn speciale vlierbloesemartikel)
  • 125g roomboter

Verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – cakeblik ingevet of voorzien van bakpapier

hotmilk cake makkelijke cake

Hot milk cake

Verwarm voor de hot milk cake als eerste de melk – niet laten koken – en smelt hier de boter in. In de tussentijd mix je de suiker met de eieren tot de suiker in zijn geheel is opgenomen en je een luchtig mengsel hebt. Ga uit van ongeveer 5 minuten mixen. Dan de vanille er bij. In een aparte kom gaat de bloem, bakpoeder en zout. Meng dat met het eier/suikermengsel en roer luchtig door. Als laatste de warme melk met boter en meng tot een glad beslag. Het beslag lijkt dun, maar het komt bij het bakken goed. Niet te lang mixen dus!

Makkelijk cake recept

Dit cake recept is verder heel makkelijk. Want het enige dat je nog hoeft te doen is het beslag voor je cake in je voorbereide cakeblik te gieten en dat in de voorverwarmde oven te zetten. Bak ongeveer 35-40 minuten. Controleer dan met een satéprikker of die er schoon uitkomt, zodat je zeker weet dat je cake gaar is. Laat anders nog een 5 minuten extra staan. Oventemperaturen kunnen namelijk verschillen, dus controleer nogmaals voor je de cake uit de oven haalt.

Let op als je bakt!

Ik heb de hotmilk cake meerdere malen gemaakt en voor mijn oven was 35 minuten steeds voldoende. Ook naar aanleiding van jullie opmerkingen heb ik ‘m begin februari 2021 weer gemaakt. Ook bij die bakronde ging het top. (meteen dus maar even nieuwe foto’s gemaakt!) Maar nogmaals, het kan dus zijn dat je jouw cake iets langer moet laten bakken.

hotmilk cake

Wordt de bovenkant te bruin, dek dan af met wat aluminiumfolie. Naar aanleiding van het opnieuw bakken heb ik de hoeveelheid suiker wel naar beneden bijgesteld. Dat kan de cake prima hebben (oorspronkelijk gebruikte ik 400 gram suiker)

Laat de hot milk cake in het cakeblik afkoelen, voor je de cake er voorzichtig uithaalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Bestrooi voor serveren met wat poedersuiker. Genieten maar!

Gepubliceerd op 6 februari 2021


11 reacties

  1. Jacky schreef:

    De cake staat nu in de oven! Voor in onze picknickmand voor komend zonnig weekend 😎

  2. Elisabeth schreef:

    Ik heb de cake al 2 maal gemaakt, en beide keren in de vuilnisbak geeindigd, in gezakt en niet gaar . Misschien toch de melk te heet ?

    • Susan Aretz schreef:

      heb je ‘m lang genoeg in de oven laten staan Elisabeth? Ovens verschillen enorm onderling, dus wellicht had ‘ie langer nodig. En ja, de melk moet warm maar niet heet. Jammer dat ‘ie mislukt is. Hopelijk binnenkort een nieuwe poging.

  3. Jitske schreef:

    Gebruik jij volle melk? Misschien nemen sommige mensen halfvol?

  4. tineke schreef:

    Net ook aan het bakken geslagen, maar cake blijft te slap en vloeibaar. Staat al 40min in de oven, maar nog lang niet goed….

  5. Monique schreef:

    Hoi,net de hot milk cake gebakken,easy,maar ik denk te lang gemixed ,dus te luchtig,want m’n cakevorm,normale maat zat helemaal vol…en nadat ik de cake er uit had gehaald zakte ze al snel in……en dat heb ik nog nooit gehad,heb al best wat bakervaring,misschien door combi melk ? Heeft u een idee?
    Misschien had ik t melkboter mengsel eerst moeten laten afkoelen?

    • Susan Aretz schreef:

      heey Monique, dat is op afstand altijd super lastig in te schatten. Kan zijn dat je cakeblik te klein is, je melk te heet of dat je de cake niet genoeg hebt laten afkoelen. Ik durf het niet zo 1,2,3 te zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…