Hot milk cake



Een simpel cakerecept, met een heerlijk resultaat. Dat is deze hot milk cake. De cake krijgt zijn typische smaak en textuur door de combinatie van hete melk en boter.

Ik had nog niet eerder van het principe van hot milk cake gehoord, tot ik online zocht naar een goed recept waarbij ik met vlierbloesem op smaak gebrachte melk kon gebruiken. Dat werd in dit recept niet gedaan, maar het resultaat was geweldig!

De hete melk met boter zorgt voor een hele bijzondere textuur aan deze verder super simpel te maken cake. En uiteraard kan dat ook gewoon met normale melk!

Voor één hot milk cake, ongeveer 10 plakken

  • 4 eieren
  • 300g suiker
  • 2tl vanille extract
  • 300g bloem
  • 2tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 125ml melk – je kunt de melk op smaak brengen door hem met vliesbloesem te laten trekken (zie mijn speciale vlierbloesemartikel)
  • 125g roomboter

Verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – cakeblik ingevet of voorzien van bakpapier

hotmilk cake makkelijke cake

Hot milk cake

Verwarm voor de hot milk cake als eerste de melk – niet laten koken – en smelt hier de boter in. In de tussentijd mix je de suiker met de eieren tot de suiker in zijn geheel is opgenomen en je een luchtig mengsel hebt. Ga uit van ongeveer 5 minuten mixen. Dan de vanille er bij. In een aparte kom gaat de bloem, bakpoeder en zout. Meng dat met het eier/suikermengsel en roer luchtig door. Als laatste de warme melk met boter en meng tot een glad beslag. Het beslag lijkt dun, maar het komt bij het bakken goed. Niet te lang mixen dus!

Makkelijk cake recept

Dit cake recept is verder heel makkelijk. Want het enige dat je nog hoeft te doen is het beslag voor je cake in je voorbereide cakeblik te gieten en dat in de voorverwarmde oven te zetten. Bak ongeveer 35-40 minuten. Controleer dan met een satéprikker of die er schoon uitkomt, zodat je zeker weet dat je cake gaar is. Laat anders nog een 5 minuten extra staan. Oventemperaturen kunnen namelijk verschillen, dus controleer nogmaals voor je de cake uit de oven haalt.

Let op als je bakt!

Ik heb de hotmilk cake meerdere malen gemaakt en voor mijn oven was 35 minuten steeds voldoende. Ook naar aanleiding van jullie opmerkingen heb ik ‘m begin februari 2021 weer gemaakt. Ook bij die bakronde ging het top. (meteen dus maar even nieuwe foto’s gemaakt!) Maar nogmaals, het kan dus zijn dat je jouw cake iets langer moet laten bakken.

hotmilk cake

Wordt de bovenkant te bruin, dek dan af met wat aluminiumfolie. Naar aanleiding van het opnieuw bakken heb ik de hoeveelheid suiker wel naar beneden bijgesteld. Dat kan de cake prima hebben (oorspronkelijk gebruikte ik 400 gram suiker)

Laat de hot milk cake in het cakeblik afkoelen, voor je de cake er voorzichtig uithaalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Bestrooi voor serveren met wat poedersuiker. Genieten maar!

Gepubliceerd op 6 februari 2021


11 reacties

  1. Jacky schreef:

    De cake staat nu in de oven! Voor in onze picknickmand voor komend zonnig weekend 😎

  2. Elisabeth schreef:

    Ik heb de cake al 2 maal gemaakt, en beide keren in de vuilnisbak geeindigd, in gezakt en niet gaar . Misschien toch de melk te heet ?

    • Susan Aretz schreef:

      heb je ‘m lang genoeg in de oven laten staan Elisabeth? Ovens verschillen enorm onderling, dus wellicht had ‘ie langer nodig. En ja, de melk moet warm maar niet heet. Jammer dat ‘ie mislukt is. Hopelijk binnenkort een nieuwe poging.

  3. Jitske schreef:

    Gebruik jij volle melk? Misschien nemen sommige mensen halfvol?

  4. tineke schreef:

    Net ook aan het bakken geslagen, maar cake blijft te slap en vloeibaar. Staat al 40min in de oven, maar nog lang niet goed….

  5. Monique schreef:

    Hoi,net de hot milk cake gebakken,easy,maar ik denk te lang gemixed ,dus te luchtig,want m’n cakevorm,normale maat zat helemaal vol…en nadat ik de cake er uit had gehaald zakte ze al snel in……en dat heb ik nog nooit gehad,heb al best wat bakervaring,misschien door combi melk ? Heeft u een idee?
    Misschien had ik t melkboter mengsel eerst moeten laten afkoelen?

    • Susan Aretz schreef:

      heey Monique, dat is op afstand altijd super lastig in te schatten. Kan zijn dat je cakeblik te klein is, je melk te heet of dat je de cake niet genoeg hebt laten afkoelen. Ik durf het niet zo 1,2,3 te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.