Hot milk cake



Een simpel cakerecept, met een heerlijk resultaat. Dat is deze hot milk cake. De cake krijgt zijn typische smaak en textuur door de combinatie van hete melk en boter.

Ik had nog niet eerder van het principe van hot milk cake gehoord, tot ik online zocht naar een goed recept waarbij ik met vlierbloesem op smaak gebrachte melk kon gebruiken. Dat werd in dit recept niet gedaan, maar het resultaat was geweldig!

De hete melk met boter zorgt voor een hele bijzondere textuur aan deze verder super simpel te maken cake. En uiteraard kan dat ook gewoon met normale melk!

Voor één hot milk cake, ongeveer 10 plakken

  • 4 eieren
  • 300g suiker
  • 2tl vanille extract
  • 300g bloem
  • 2tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 125ml melk – je kunt de melk op smaak brengen door hem met vliesbloesem te laten trekken (zie mijn speciale vlierbloesemartikel)
  • 125g roomboter

Verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – cakeblik ingevet of voorzien van bakpapier

hotmilk cake makkelijke cake

Hot milk cake

Verwarm voor de hot milk cake als eerste de melk – niet laten koken – en smelt hier de boter in. In de tussentijd mix je de suiker met de eieren tot de suiker in zijn geheel is opgenomen en je een luchtig mengsel hebt. Ga uit van ongeveer 5 minuten mixen. Dan de vanille er bij. In een aparte kom gaat de bloem, bakpoeder en zout. Meng dat met het eier/suikermengsel en roer luchtig door. Als laatste de warme melk met boter en meng tot een glad beslag. Het beslag lijkt dun, maar het komt bij het bakken goed. Niet te lang mixen dus!

Makkelijk cake recept

Dit cake recept is verder heel makkelijk. Want het enige dat je nog hoeft te doen is het beslag voor je cake in je voorbereide cakeblik te gieten en dat in de voorverwarmde oven te zetten. Bak ongeveer 35-40 minuten. Controleer dan met een satéprikker of die er schoon uitkomt, zodat je zeker weet dat je cake gaar is. Laat anders nog een 5 minuten extra staan. Oventemperaturen kunnen namelijk verschillen, dus controleer nogmaals voor je de cake uit de oven haalt.

Let op als je bakt!

Ik heb de hotmilk cake meerdere malen gemaakt en voor mijn oven was 35 minuten steeds voldoende. Ook naar aanleiding van jullie opmerkingen heb ik ‘m begin februari 2021 weer gemaakt. Ook bij die bakronde ging het top. (meteen dus maar even nieuwe foto’s gemaakt!) Maar nogmaals, het kan dus zijn dat je jouw cake iets langer moet laten bakken.

hotmilk cake

Wordt de bovenkant te bruin, dek dan af met wat aluminiumfolie. Naar aanleiding van het opnieuw bakken heb ik de hoeveelheid suiker wel naar beneden bijgesteld. Dat kan de cake prima hebben (oorspronkelijk gebruikte ik 400 gram suiker)

Laat de hot milk cake in het cakeblik afkoelen, voor je de cake er voorzichtig uithaalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Bestrooi voor serveren met wat poedersuiker. Genieten maar!

Gepubliceerd op 6 februari 2021


11 reacties

  1. Jacky schreef:

    De cake staat nu in de oven! Voor in onze picknickmand voor komend zonnig weekend 😎

  2. Elisabeth schreef:

    Ik heb de cake al 2 maal gemaakt, en beide keren in de vuilnisbak geeindigd, in gezakt en niet gaar . Misschien toch de melk te heet ?

    • Susan Aretz schreef:

      heb je ‘m lang genoeg in de oven laten staan Elisabeth? Ovens verschillen enorm onderling, dus wellicht had ‘ie langer nodig. En ja, de melk moet warm maar niet heet. Jammer dat ‘ie mislukt is. Hopelijk binnenkort een nieuwe poging.

  3. Jitske schreef:

    Gebruik jij volle melk? Misschien nemen sommige mensen halfvol?

  4. tineke schreef:

    Net ook aan het bakken geslagen, maar cake blijft te slap en vloeibaar. Staat al 40min in de oven, maar nog lang niet goed….

  5. Monique schreef:

    Hoi,net de hot milk cake gebakken,easy,maar ik denk te lang gemixed ,dus te luchtig,want m’n cakevorm,normale maat zat helemaal vol…en nadat ik de cake er uit had gehaald zakte ze al snel in……en dat heb ik nog nooit gehad,heb al best wat bakervaring,misschien door combi melk ? Heeft u een idee?
    Misschien had ik t melkboter mengsel eerst moeten laten afkoelen?

    • Susan Aretz schreef:

      heey Monique, dat is op afstand altijd super lastig in te schatten. Kan zijn dat je cakeblik te klein is, je melk te heet of dat je de cake niet genoeg hebt laten afkoelen. Ik durf het niet zo 1,2,3 te zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.