Hoe verspillingsvrij ben jij?



Samenwerking – zoals jullie weten maak ik me sinds afgelopen maand zichtbaar druk(ker) over het verspillen van eten. En dan vooral het voorkomen ervan. Het is grappig dat, terwijl ik er toch al bewust mee omging, je nu nog meer op de feiten wordt gedrukt hoe veel je toch eigenlijk nog steeds best zou kunnen gebruiken in plaats van het weg te gooien.

Dus keek ik naar wat ik de afgelopen maand improviseerde met restjes eten. Vroeg ik jullie om tips. En zet ik dit vandaag bij eens op een rijtje, in de hoop je daarmee te inspireren.


foto Simone van den Berg

Creatief met restjes eten

Wat ik merk is dat het her- of verder gebruiken van restjes vaak een kwestie is van tijd en prioriteit. Hoe drukker is ben, hoe makkelijker is denk ‘ach weet je, ik gooi het maar weg want ik kan er de komende dagen toch niks mee’. Dus ben ik naar een manier gaan zoeken om dat tijdsprobleem uit te stellen.

Restjes groente

Lang leve de vriezer. Daarin heb ik nu standaard een grote plasticzak liggen waar alle, nog bruikbare restjes, groente en kruiden ingaan. Is de zak vol, dan maak ik in het weekend een grote pan groentebouillon. Lekker, makkelijk én op allerlei manieren te gebruiken!

Maar doe ze ook eens, samen met een of twee eitjes, in een omelet. Ideaal als lunch of stevig ontbijt. Super simpel om te maken, kijk maar hier.

Restjes brood

Stokbrood of gewoon brood over. Wie heeft het niet? Het is zelfs een van de meest verspilde producten in Nederland. Super jammer! Ik vroeg jullie wat jullie doen met restjes brood. Wat een top tips kwamen er binnen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Ik bewaarde mijn verschillende restjes stokbrood ook in de vriezer en maakte er, toen ik tijd had het lievelingsontbijt van onze dochter mee. Dat recept vind je hier.

Verspillingsvrij_kruiden Smulpaapje
foto Simone van den Berg

Restjes kruiden

Maar ook restjes kruiden liggen er met regelmaat in mijn koelkast. Het grootste deel dat tegen niet meer lekker aan zit, maar nog niet weggegooid hoeft te worden gaat nu in de groentezak in de vriezer, voor bouillon dus. Maar jullie gaven ook hele fijne tips:

  • Maak er kruidenboter van
  • Met restjes munt maak je natuurlijk super gemakkelijk een verse muntthee. 
  • Gebruik rozemarijn en tijm bijvoorbeeld om een tomatensaus nog meer op smaak te maken (bijvoorbeeld met dit basisrecept).
  • Je kunt ook een neutrale, lekkere olijfolie omtoveren tot je eigen kruidenolie, door de kruiden hierin te stoppen en hun smaak af te laten geven.
  • Droog de kruiden in de oven, zodat je ze langer kunt bewaren
  • Maar je kunt ze ook fijnsnijden en invriezen.

Restjes avondeten

Inmiddels is het tweede natuur geworden om restjes avondeten niet automatisch weg te gooien. Niet alleen door in te schatten hoeveel trek iedereen heeft, maar ook door datgene wat niet opgaat de dag erna mee te nemen/geven als lunch. Vaak is het eten dan juist nóg lekkerder. Bovendien functioneer je ook nog eens  beter, vind ik tenminste, op een warme maaltijd. Schaf een paar goed afsluitbare (en afwasbare) lunchtrommels aan en klaar ben je.

Keukentools

Iets anders wat ik ontdekte is dat met een paar goede spatels je ook de bodem van een potje goed leeg kunt schrapen. Het is toch eigenlijk zonde om die niet helemaal op te gebruiken. Ik heb een aantal groottes in de keukenla liggen, zodat ik – afhankelijk van de grootte van het potje – tot op de bodem kan om de inhoud eruit te halen.

Bewustwording

Minder verspillen is dus deels ook een mindset. Niet automatisch ervan uitgaan dat je er niks meer mee kunt. Maar even een paar minuten nadenken over hoe je het creatief verder of her kunt gebruiken. Of bewaar het op een manier dat je er op een later moment, als je meer tijd hebt, nog wat mee kunt doen.

Welke tips vind jij onmisbaar om je restjes te hergebruiken? Deel je ze met me?!

Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder de noemer samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

 

Gepubliceerd op 24 april 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.