Hoe verspillingsvrij ben jij?



Samenwerking – zoals jullie weten maak ik me sinds afgelopen maand zichtbaar druk(ker) over het verspillen van eten. En dan vooral het voorkomen ervan. Het is grappig dat, terwijl ik er toch al bewust mee omging, je nu nog meer op de feiten wordt gedrukt hoe veel je toch eigenlijk nog steeds best zou kunnen gebruiken in plaats van het weg te gooien.

Dus keek ik naar wat ik de afgelopen maand improviseerde met restjes eten. Vroeg ik jullie om tips. En zet ik dit vandaag bij eens op een rijtje, in de hoop je daarmee te inspireren.


foto Simone van den Berg

Creatief met restjes eten

Wat ik merk is dat het her- of verder gebruiken van restjes vaak een kwestie is van tijd en prioriteit. Hoe drukker is ben, hoe makkelijker is denk ‘ach weet je, ik gooi het maar weg want ik kan er de komende dagen toch niks mee’. Dus ben ik naar een manier gaan zoeken om dat tijdsprobleem uit te stellen.

Restjes groente

Lang leve de vriezer. Daarin heb ik nu standaard een grote plasticzak liggen waar alle, nog bruikbare restjes, groente en kruiden ingaan. Is de zak vol, dan maak ik in het weekend een grote pan groentebouillon. Lekker, makkelijk én op allerlei manieren te gebruiken!

Maar doe ze ook eens, samen met een of twee eitjes, in een omelet. Ideaal als lunch of stevig ontbijt. Super simpel om te maken, kijk maar hier.

Restjes brood

Stokbrood of gewoon brood over. Wie heeft het niet? Het is zelfs een van de meest verspilde producten in Nederland. Super jammer! Ik vroeg jullie wat jullie doen met restjes brood. Wat een top tips kwamen er binnen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Ik bewaarde mijn verschillende restjes stokbrood ook in de vriezer en maakte er, toen ik tijd had het lievelingsontbijt van onze dochter mee. Dat recept vind je hier.

Verspillingsvrij_kruiden Smulpaapje
foto Simone van den Berg

Restjes kruiden

Maar ook restjes kruiden liggen er met regelmaat in mijn koelkast. Het grootste deel dat tegen niet meer lekker aan zit, maar nog niet weggegooid hoeft te worden gaat nu in de groentezak in de vriezer, voor bouillon dus. Maar jullie gaven ook hele fijne tips:

  • Maak er kruidenboter van
  • Met restjes munt maak je natuurlijk super gemakkelijk een verse muntthee. 
  • Gebruik rozemarijn en tijm bijvoorbeeld om een tomatensaus nog meer op smaak te maken (bijvoorbeeld met dit basisrecept).
  • Je kunt ook een neutrale, lekkere olijfolie omtoveren tot je eigen kruidenolie, door de kruiden hierin te stoppen en hun smaak af te laten geven.
  • Droog de kruiden in de oven, zodat je ze langer kunt bewaren
  • Maar je kunt ze ook fijnsnijden en invriezen.

Restjes avondeten

Inmiddels is het tweede natuur geworden om restjes avondeten niet automatisch weg te gooien. Niet alleen door in te schatten hoeveel trek iedereen heeft, maar ook door datgene wat niet opgaat de dag erna mee te nemen/geven als lunch. Vaak is het eten dan juist nóg lekkerder. Bovendien functioneer je ook nog eens  beter, vind ik tenminste, op een warme maaltijd. Schaf een paar goed afsluitbare (en afwasbare) lunchtrommels aan en klaar ben je.

Keukentools

Iets anders wat ik ontdekte is dat met een paar goede spatels je ook de bodem van een potje goed leeg kunt schrapen. Het is toch eigenlijk zonde om die niet helemaal op te gebruiken. Ik heb een aantal groottes in de keukenla liggen, zodat ik – afhankelijk van de grootte van het potje – tot op de bodem kan om de inhoud eruit te halen.

Bewustwording

Minder verspillen is dus deels ook een mindset. Niet automatisch ervan uitgaan dat je er niks meer mee kunt. Maar even een paar minuten nadenken over hoe je het creatief verder of her kunt gebruiken. Of bewaar het op een manier dat je er op een later moment, als je meer tijd hebt, nog wat mee kunt doen.

Welke tips vind jij onmisbaar om je restjes te hergebruiken? Deel je ze met me?!

Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder de noemer samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

 

Gepubliceerd op 24 april 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!