Hoe maak je een kookboek – deel IIDat er een heleboel komt kijken bij het maken van een kookboek vertelde ik je al in deel I van deze serie ‘Hoe maak je een kookboek?’ Vandaag laat ik je zien hoe het verder gaat.

Want in het vorige deel eindigden we bij stap 7, het fotograferen van de gerechten. Maar die stap is nét iets uitgebreider dan ik daar beschrijf. Want om je gerechten te fotograferen moeten ze eerst gemaakt worden. Alle recepten dus. Dus gaan we even een paar stappen terug…

Cover fotograferen en vormgeven

Afgelopen december fotografeerden we namelijk al de eerste gerechten uit het boek. Terwijl ik alle recepten nog niet eens 100% rond had. Maar om een eerste indruk te geven in de aanbiedingsfolder van de uitgever moet er natuurlijk wel al beeldmateriaal zijn. En een cover dus.

wereldwijd borreltijd

In december werden ongeveer tien foto’s geschoten. Maar dus ook een aantal opties voor de cover. Die is daarna vormgegeven door Linda Sier, die al mijn vorige boeken ook vormgaf. Zij wist al hoe ik de sfeer van de cover wil en is met de foto’s in de hand daarmee aan het werk gegaan. Eerst heel veel voorbeelden. Daarna minder opties, maar verder uitgewerkt tot uiteindelijk twee keuzes. Een heel proces omdat dit de eerste keer is dat we gaan zien welke richting we opgaan met het boek.

Aanbevelingen door London Loy en Jochem Myjer

In die aanbiedingsfolder staan ook aanbevelingen van mensen waar ik iets mee heb en die iets met mijn boek(en) hebben. Mega trots ben ik op het feit dat London Loy niet alleen samen met mij een recept voor het boek heeft gemaakt, maar hij het boek ook nog eens op zijn volledig eigen, onovertroffen wijze aanbeveelt. Datzelfde geldt zeker ook voor de aanbeveling van Jochem Myjer, die ik daarvoor gevraagd heb. Echt ongelofelijk blij mee!

Wereldwijd Borreltijd

En dan is er het moment dat ik de cover van Wereldwijd Borreltijd eindelijk wereldkundig mag maken. Die weken die daaraan vooraf gaan zijn voor mij altijd tergend, want liefst wil ik altijd alles meteen delen. Gelukkig is daar dan ook de voice of reason van mijn uitgever die keer op keer geduldig uitlegt waarom ik moet wachten haha.

Wereldwijd Borreltijd

Pre-order Wereldwijd Borreltijd

Want als we de cover van Wereldwijd Borreltijd delen wil ik natuurlijk ook graag dat jullie meteen in de pre-order het boek kunnen bestellen. Eind februari is dat dan eindelijk het geval! En zo tof ook dat jullie ‘m meteen bestellen. Echt te gek!

Ondertussen ontwikkel ik de allerlaatste recepten en fotograferen we in maart álle recepten die in het boek komen. Dat zijn er inmiddels meer dan 80. En ja, dat betekent dus ook dat al die 80 recepten gemaakt worden. Het volledige recept. Want het is meteen ook de laatste keer dat ik ze nog één keer helemaal kan doorlopen en testen en waar nodig kan tweaken.

Fotografie gerechten Wereldwijd Borreltijd

Dus bestel ik een insane hoeveelheid aan boodschappen, maak ik mijn laatste ronde door de toko, op de markt en bij de slijter en lijkt ons huis een halve supermarkt. In de koelkast en vriezer past echt helemaal níks meer.

We fotograferen in delen. Omdat ik namelijk in mijn eentje de recepten moet maken is daar tijd voor nodig. Ik maak een planning die strak in elkaar zit. Zowel qua voorbereiding, als qua fotografiedagen. Alles om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. De eerste week ben ik op zondag en maandag aan het koken voor de fotodag van dinsdag.

Wereldwijd borreltijd

Team Wereldwijd Borreltijd

Omdat ik voor Wereldwijd Borreltijd werk met hetzelfde team als voor Borreltijd weten Alexandra (foodstyling) en Mitchell (fotograaf) en ik precies wat we aan elkaar hebben. Mijn huis wordt omgetoverd tot fotostudio en de halve woonkamer in beslag genomen door alle props van Alexandra. Iedere foto krijgt namelijk zijn eigen uitstraling en daar zijn veel… héél veel bordjes, kommetjes, glazen en onder- / achtergronden voor nodig.

Na de dinsdag fotograferen is er vooral heel veel blijdschap. Het is zó te gek om te zien hoe mijn eten getransformeerd wordt tot een práchtige foto. Daar wordt overigens niks aan getruct. Het eten gaat linea reactie uit mijn pan / oven / koelkast op de foto. Het enige dat wordt gedaan is zorgen dat het er zo mooi en appetijtelijk mogelijk uitziet.

Dat eten wordt daarna trouwens ook gewoon opgegeten. Er wordt echt zo min mogelijk verspild. En de dagen dat wij het niet op krijgen helpen buren en vrienden 😉

wereldwijd borreltijd

Dit zelfde proces herhalen we twee dagen later. Dus woensdag sta ik weer in de keuken en donderdag fotograferen we. En zo ook de week erna. Dus voorbereiden op zondag en maandag, fotograferen op dinsdag.

Lifestyle fotografie

De laatste fotodag houden we gelukkig wat tijd over en kunnen we nog wat lifestyle beelden schieten. Die geven altijd een extra lading aan de sfeer in het boek én kunnen gebruikt worden in de promotie rondom het boek.

Het is natuurlijk niet mogelijk om naar het buitenland te gaan nu (los nog van de kosten) maar ook dichterbij huis blijkt het mogelijk om die buitenlandse sfeer op te zoeken. Gewoon in mijn eigen stad Leiden.

Er worden uiteraard altijd véél meer foto’s genomen dan nodig, dus ik zoek de dag erna de áller mooiste eruit die vervolgens door de fotograaf bewerkt worden, zodat ze in het boek kunnen. Welke dat uiteindelijk worden hangt weer af van hoeveel plek er over blijft in de opmaak nadat alle foodfoto’s zijn uitgekozen. Het is tenslotte een kookboek 😉

It’s a wrap!

En dan zit dit deel van het boek maken erop. Vier dagen fotograferen, meer dan 80 recepten, weken aan voorbereiding, bloed, zweet en tranen en slapeloze nachten, duizenden foto’s. Het is het allemaal waard!

wereldwijd borreltijd

Hoe nu verder?

Want we zijn nog niet klaar. Alle teksten moeten nu afgeschreven worden, alle recepten, alle intro’s. Kortom, het hele manuscript moet af. En die deadline nadert ook al weer gauw.

En ook als die is ingeleverd zijn we er nog niet. Maar daar vertel ik jullie een volgende keer meer over!

Gepubliceerd op 21 maart 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]