Hele zeebaars van de BBQ

Ik hou er zo van, een hele maaltijd bereiden op de BBQ. Zeker als dat met een prachtige hele vis is, zoals de wilde zeebaars die wij onlangs van de barbecue aten. Het was ook meteen een geweldig moment om onze dochter te laten zien hoe een vis eruit ziet en haar het respect voor haar eten verder bij te brengen.
Daarna hebben we er met z’n allen tot in onze tenen van genoten. Zó puur en lekker. En makkelijker te maken dan je denkt!
Voor 4 personen
2 zeebaarzen (wij kozen voor wilde zeebaars, de gekweekte variant is iets budgetvriendelijker)
2 citroenen, in plakjes
1 bos verse peterselie
zout & peper
1el olijfolie
verder nodig: Barbecue (indirect) verhit tot 190C
Hele vis van de BBQ
Laat de vissen bij de visboer schoonmaken, maar laat de kop eraan zitten. Wrijf de buikholte en de buitenkant in met zout en peper. Snijd in de filets de vis iets in en wrijf daarna de buitenkant van de vis in met olie. Vul de vis met plakjes citroen en lekker wat peterselie.
Zeebaars van de barbecue
Verhit de BBQ tot 190C (indirect) en leg de vis op het rooster, maar laat de klep van de barbecue open. Na ongeveer 5-7 minuten kijk je of je de vis makkelijk om kunt draaien. Gebruik hier bijvoorbeeld een platte spatel voor. De vis mag niet meer kleven aan het rooster, pas dan draai je ‘om. De tijd die die daarvoor nodig heeft zal ook afhangen van de grootte van de vis.
Hoe weet je of vis gaar is?
Rooster de vis daarna ook nog 5-7 minuten op de andere kant. Zeker weten dat je vis gaar is? Ik controleer dan of ik de huid makkelijk los kan krijgen van de vis. Is dat het geval dan is de vis gaar. Gaat dat niet soepeltjes, laat ‘dan nog even liggen. Wij aten de zeebaars met aardappeltjes & worteltjes van de barbecue. Heerlijk!
Gepubliceerd op 13 juli 2017
4 reacties
Goede truuk is om de vis in te smeren met mayonaise, die blijft op de vis en loopt er niet af zoals olie, daardoor geen plakken en geeft ook geen extra smaak ofzo. Je kan daarna altijd nog olijfolie met een tak rozemarijn afborstelen
blijft je vis dan niet ook die speciale visklem plakken?
Zojuist ook Zeebaars op bbq gemaakt. Was heerlijk, ik heb wel vis roostertjes/klemmen gebruikt Hierdoor blijft de baars niet aan het rooster plakken.
Goed en puur recept. Bedankt voor het delen.
wat super om te horen Bert, dankjewel!