Hele dorade uit de oven



Soms is eenvoud het mooiste wat er is. Iedere woensdag is er bij ons markt en is de lekkerste verse vis te koop. Ik probeer altijd zoveel mogelijk, ook hier, met de visseizoenen mee te kopen. Niet alleen omdat de vis dan op z’n best is, maar ook omdat ‘ie dan het beste betaalbaar is.

Een goede vis heeft maar heel weinig nodig om mega lekker te zijn. Zoals deze fantastische hele dorade uit de oven. In nog geen half uur op tafel!

Voor 2 grote eters

2 hele dorades, schoongemaakt door de visboer
1 prei, in ringen (goed gewassen en uitgelekt)
1 citroen, rasp en daarna in plakjes gesneden
15g peterselie
zout en peper
olijfolie

Verder nodig: grote ovenschaal – oven voorverwarmen op 175C

Hele dorade uit de oven

Spoel de vissen nog even onder koud water af en dep droog. Bestrooi de binnen- en buitenkant met zout en peper en leg ze in de ovenschaal. In de buikholte gaat de peterselie. Gewoon lekker in z’n geheel, je hoeft niks te snijden.

Vis en groente uit de oven

Verdeel de prei in en rondom de vis en verdeel de citroenrasp erover heen. Leg de plakjes citroen in en op de vis en besprenkel alles met wat lekkere olijfolie. Schuif de ovenschaal de voorverwarmde oven in. Afhankelijk van de grootte van je vis bak je de vis 15-20 minuten. Serveer de dorade met deze lekkere parelcouscous, die klaar is in de tijd dat de vis in de oven staat!

Hoe weet je of de vis gaar is?

Ik controleer dat altijd door het vel van de vis los te maken. Laat dat heel makkelijk los en kun je het zonder veel moeite eraf halen, dan is je vis gaar!

Gepubliceerd op 10 juni 2016


2 reacties

  1. Marco schreef:

    Hebben net heerlijk twee Dorades op deze manier klaargemaakt. Geen prei maar venkel gekookt en heerlijk. Eenvoudig gerecht en super van smaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.