Hartige taart met prei en ham



Deze hartige taart kent een andere manier van bakken dan ik normaliter doe. Doordat uit prei nog vaak wat vocht vrijkomt bak je de bodem blind, vóór je de vulling erin verwerkt. Dat is overigens vele malen makkelijker dan je denkt en zal ik je in dit recept haarfijn uitleggen.

En als je dan klaar bent ga je gewoon heel erg smullen. Van een knapperige korst en een overheerlijk, smeuïge vulling. Kijk maar gauw!

Voor één taart

rol kant en klaar korstdeeg (of maak het zelf)
2 stengels prei, in reepjes gesneden (goed wassen!) ongeveer 400g
paar takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
200g hamreepjes
3 eieren
125ml creme fraiche
scheutje melk
zout, peper, nootmuskaat
75g geraspte kaas (naar keuze)

Bakblik met losse bodem 23×23 (Dille & Kamille) – oven voorverwarmen op 200C – blindvulling (o.a. in bakwinkels te koop)

Zo werkt blindbakken van deeg

Omdat de vulling nattig kan zijn bak je de bodem eerst blind. Daarvoor doe je het deeg, met papier en al in het bakblik. Snijd het overtollig deeg weg. Leg er een vel bakpapier op en doe daar je blindbakvulling op. Dit kunnen speciale blindbaksteentjes zijn of gebruik de inhoud van een pak elleboogjes macaroni (die kun je daarna uiteraard niet meer koken, maar wel hergebruiken om blind mee te bakken. Bak de bodem op deze manier 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan het bakpapier met de vulling (pas op die is heet!) er af, zet het blik terug in de oven en bak nog 5 minuten. Zo droogt het deeg mooi uit. Haal dan weer uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170C

Preivulling voor hartige taart

In de tijd dat je de bodem blind bakt maak je de vulling klaar. De uitgelekte prei bak je in een hete pan met een klein beetje olie in 2-3 minuten, terwijl je af en toe omschept. Strooi de tijm erover, schep om en dan terug in het vergiet en heel goed uit laten lekken. De hamreepjes meng je er dan ook door. Klop de eieren los met de creme fraiche en een klein scheutje melk, op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.

Hartige taart met prei en ham

De prei met ham doe je over de bodem van je deeg (dat nog steeds in het blik zit) en giet daar, heel voorzichtig het eimengsel over. Even goed verdelen. Bak het nu – je oven is max 170C – ongeveer 35-40 minuten. Haal je taart uit de oven, laat even afkoelen en snijd daarna in stukken

Efficiënt koken

Je kunt deze taart ook heel goed in zijn geheel voorbereiden. Op de dag zelf haal je ‘tijdig uit de koelkast, laat je ‘op kamertemperatuur komen en eet je ‘met een salade erbij of een kop (prei) soep. Restjes stop je lekker in de lunchtrommel (van je kinderen of jezelf), die zijn de dag erna nog steeds lekker!

Gepubliceerd op 3 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.