Hartige taart met prei en ham



Deze hartige taart kent een andere manier van bakken dan ik normaliter doe. Doordat uit prei nog vaak wat vocht vrijkomt bak je de bodem blind, vóór je de vulling erin verwerkt. Dat is overigens vele malen makkelijker dan je denkt en zal ik je in dit recept haarfijn uitleggen.

En als je dan klaar bent ga je gewoon heel erg smullen. Van een knapperige korst en een overheerlijk, smeuïge vulling. Kijk maar gauw!

Voor één taart

rol kant en klaar korstdeeg (of maak het zelf)
2 stengels prei, in reepjes gesneden (goed wassen!) ongeveer 400g
paar takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
200g hamreepjes
3 eieren
125ml creme fraiche
scheutje melk
zout, peper, nootmuskaat
75g geraspte kaas (naar keuze)

Bakblik met losse bodem 23×23 (Dille & Kamille) – oven voorverwarmen op 200C – blindvulling (o.a. in bakwinkels te koop)

Zo werkt blindbakken van deeg

Omdat de vulling nattig kan zijn bak je de bodem eerst blind. Daarvoor doe je het deeg, met papier en al in het bakblik. Snijd het overtollig deeg weg. Leg er een vel bakpapier op en doe daar je blindbakvulling op. Dit kunnen speciale blindbaksteentjes zijn of gebruik de inhoud van een pak elleboogjes macaroni (die kun je daarna uiteraard niet meer koken, maar wel hergebruiken om blind mee te bakken. Bak de bodem op deze manier 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan het bakpapier met de vulling (pas op die is heet!) er af, zet het blik terug in de oven en bak nog 5 minuten. Zo droogt het deeg mooi uit. Haal dan weer uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170C

Preivulling voor hartige taart

In de tijd dat je de bodem blind bakt maak je de vulling klaar. De uitgelekte prei bak je in een hete pan met een klein beetje olie in 2-3 minuten, terwijl je af en toe omschept. Strooi de tijm erover, schep om en dan terug in het vergiet en heel goed uit laten lekken. De hamreepjes meng je er dan ook door. Klop de eieren los met de creme fraiche en een klein scheutje melk, op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.

Hartige taart met prei en ham

De prei met ham doe je over de bodem van je deeg (dat nog steeds in het blik zit) en giet daar, heel voorzichtig het eimengsel over. Even goed verdelen. Bak het nu – je oven is max 170C – ongeveer 35-40 minuten. Haal je taart uit de oven, laat even afkoelen en snijd daarna in stukken

Efficiënt koken

Je kunt deze taart ook heel goed in zijn geheel voorbereiden. Op de dag zelf haal je ‘tijdig uit de koelkast, laat je ‘op kamertemperatuur komen en eet je ‘met een salade erbij of een kop (prei) soep. Restjes stop je lekker in de lunchtrommel (van je kinderen of jezelf), die zijn de dag erna nog steeds lekker!

Gepubliceerd op 3 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!