Hartige taart met prei en ham



Deze hartige taart kent een andere manier van bakken dan ik normaliter doe. Doordat uit prei nog vaak wat vocht vrijkomt bak je de bodem blind, vóór je de vulling erin verwerkt. Dat is overigens vele malen makkelijker dan je denkt en zal ik je in dit recept haarfijn uitleggen.

En als je dan klaar bent ga je gewoon heel erg smullen. Van een knapperige korst en een overheerlijk, smeuïge vulling. Kijk maar gauw!

Voor één taart

rol kant en klaar korstdeeg (of maak het zelf)
2 stengels prei, in reepjes gesneden (goed wassen!) ongeveer 400g
paar takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
200g hamreepjes
3 eieren
125ml creme fraiche
scheutje melk
zout, peper, nootmuskaat
75g geraspte kaas (naar keuze)

Bakblik met losse bodem 23×23 (Dille & Kamille) – oven voorverwarmen op 200C – blindvulling (o.a. in bakwinkels te koop)

Zo werkt blindbakken van deeg

Omdat de vulling nattig kan zijn bak je de bodem eerst blind. Daarvoor doe je het deeg, met papier en al in het bakblik. Snijd het overtollig deeg weg. Leg er een vel bakpapier op en doe daar je blindbakvulling op. Dit kunnen speciale blindbaksteentjes zijn of gebruik de inhoud van een pak elleboogjes macaroni (die kun je daarna uiteraard niet meer koken, maar wel hergebruiken om blind mee te bakken. Bak de bodem op deze manier 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan het bakpapier met de vulling (pas op die is heet!) er af, zet het blik terug in de oven en bak nog 5 minuten. Zo droogt het deeg mooi uit. Haal dan weer uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170C

Preivulling voor hartige taart

In de tijd dat je de bodem blind bakt maak je de vulling klaar. De uitgelekte prei bak je in een hete pan met een klein beetje olie in 2-3 minuten, terwijl je af en toe omschept. Strooi de tijm erover, schep om en dan terug in het vergiet en heel goed uit laten lekken. De hamreepjes meng je er dan ook door. Klop de eieren los met de creme fraiche en een klein scheutje melk, op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.

Hartige taart met prei en ham

De prei met ham doe je over de bodem van je deeg (dat nog steeds in het blik zit) en giet daar, heel voorzichtig het eimengsel over. Even goed verdelen. Bak het nu – je oven is max 170C – ongeveer 35-40 minuten. Haal je taart uit de oven, laat even afkoelen en snijd daarna in stukken

Efficiënt koken

Je kunt deze taart ook heel goed in zijn geheel voorbereiden. Op de dag zelf haal je ‘tijdig uit de koelkast, laat je ‘op kamertemperatuur komen en eet je ‘met een salade erbij of een kop (prei) soep. Restjes stop je lekker in de lunchtrommel (van je kinderen of jezelf), die zijn de dag erna nog steeds lekker!

Gepubliceerd op 3 februari 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus