Hartige taart met paddenstoelen en spinazie (vega)



Dat ik een voorliefde heb voor taarten bakken is geen geheim. Die taarten hoeven overigens niet alleen zoet te zijn. Want minstens zo dol ben ik op hartige taarten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Restjes doen het gewéldig in de lunchtrommel. En zeg nou zelf, groente eten als het in een taart zit, daar zeg je toch geen nee tegen?

Ik maakte een vegetarische hartige taart dit keer, met mooie paddenstoelen en spinazie. Een aanrader! Bij ons thuis was ‘ie in twee keer knipperen op!

Voor één taart (4 personen, als lichte maaltijd)

1 rol korstdeeg (of maak het zelf)
350g gemengde paddenstoelen (ik gebruikte een mix van pied de mouton, shitake en kastanjechampignons)
1teen knoflook
1tl gedroogde oregano
450g verse spinazie
3 eieren
125ml crème fraîche
zout & peper
100g feta, in kleine blokjes
50-75g geraspte kaas (ik gebruikte Cheddar)

Oven voorverwarmen op 200C – bakblik – bakpapier – blindbakvulling

Blindbakken

Net als bij de hartige taart met prei heb ik ook deze bodem eerst blind gebakken. Uit zowel spinazie als paddenstoelen kan nog behoorlijk wat vocht komen, dus dan is het slim om een deegbodem te gebruiken die dat aan kan. Leg de rol deeg met papier en al in de bakvorm en snijd waar nodig overlappend deeg weg. Daarop een vel bakpapier en daarop de blindbakvulling. Bak het dan 15 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna verwijder je de vulling (let op heet!) en het bovenste bakpapier en bak je de onbedekte bodem nog 5 minuten.

Hartige taart vulling

In de tijd dat je de bodem blind bakt bak je op hoog vuur in een hete pan met wat olie de paddenstoelen vijf minuten aan. In de laatste minuut de knoflook en oregano erbij en goed meebakken. Bewaar dit in een bakje, terwijl je weer wat olie in de al hete pan doet. Daarin bak je de spinazie in delen, tot dat alles goed is geslonken. Spinazie hevel je over naar een zeef en druk daar met alle macht zoveel mogelijk het vocht uit.

Spinazie en paddenstoelen

Als je deegboden klaar is en je paddenstoelen en spinazie ook klop je de eieren los met de crème fraîche en breng je dat op smaak met zout en peper. De bodem van je deeg beleg je nu met de paddenstoelen, daarop gaat de spinazie en daar weer op de blokjes fetakaas. Giet voorzichtig het eimengsel hierover en verdeel gelijkmatig. Tot slot de geraspte kaas erover. Bak de hartige taart nu nog 25 minuten in de nog warme oven (zet de temperatuur terug naar 175C) tot je taart mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven, even kort afkoelen en dan serveren. Nog meer groente erbij? Serveer er dan een lekkere salade naast.

Slim met restjes hartige taart

De restjes doen het afgekoeld ook super goed in de lunchtrommel van je kind(eren) of jezelf! Of serveer ze, in kleine stukjes gesneden, als borrelhapje.

Gepubliceerd op 3 maart 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…