Hartige taart met paddenstoelen en spinazie (vega)



Dat ik een voorliefde heb voor taarten bakken is geen geheim. Die taarten hoeven overigens niet alleen zoet te zijn. Want minstens zo dol ben ik op hartige taarten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Restjes doen het gewéldig in de lunchtrommel. En zeg nou zelf, groente eten als het in een taart zit, daar zeg je toch geen nee tegen?

Ik maakte een vegetarische hartige taart dit keer, met mooie paddenstoelen en spinazie. Een aanrader! Bij ons thuis was ‘ie in twee keer knipperen op!

Voor één taart (4 personen, als lichte maaltijd)

1 rol korstdeeg (of maak het zelf)
350g gemengde paddenstoelen (ik gebruikte een mix van pied de mouton, shitake en kastanjechampignons)
1teen knoflook
1tl gedroogde oregano
450g verse spinazie
3 eieren
125ml crème fraîche
zout & peper
100g feta, in kleine blokjes
50-75g geraspte kaas (ik gebruikte Cheddar)

Oven voorverwarmen op 200C – bakblik – bakpapier – blindbakvulling

Blindbakken

Net als bij de hartige taart met prei heb ik ook deze bodem eerst blind gebakken. Uit zowel spinazie als paddenstoelen kan nog behoorlijk wat vocht komen, dus dan is het slim om een deegbodem te gebruiken die dat aan kan. Leg de rol deeg met papier en al in de bakvorm en snijd waar nodig overlappend deeg weg. Daarop een vel bakpapier en daarop de blindbakvulling. Bak het dan 15 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna verwijder je de vulling (let op heet!) en het bovenste bakpapier en bak je de onbedekte bodem nog 5 minuten.

Hartige taart vulling

In de tijd dat je de bodem blind bakt bak je op hoog vuur in een hete pan met wat olie de paddenstoelen vijf minuten aan. In de laatste minuut de knoflook en oregano erbij en goed meebakken. Bewaar dit in een bakje, terwijl je weer wat olie in de al hete pan doet. Daarin bak je de spinazie in delen, tot dat alles goed is geslonken. Spinazie hevel je over naar een zeef en druk daar met alle macht zoveel mogelijk het vocht uit.

Spinazie en paddenstoelen

Als je deegboden klaar is en je paddenstoelen en spinazie ook klop je de eieren los met de crème fraîche en breng je dat op smaak met zout en peper. De bodem van je deeg beleg je nu met de paddenstoelen, daarop gaat de spinazie en daar weer op de blokjes fetakaas. Giet voorzichtig het eimengsel hierover en verdeel gelijkmatig. Tot slot de geraspte kaas erover. Bak de hartige taart nu nog 25 minuten in de nog warme oven (zet de temperatuur terug naar 175C) tot je taart mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven, even kort afkoelen en dan serveren. Nog meer groente erbij? Serveer er dan een lekkere salade naast.

Slim met restjes hartige taart

De restjes doen het afgekoeld ook super goed in de lunchtrommel van je kind(eren) of jezelf! Of serveer ze, in kleine stukjes gesneden, als borrelhapje.

Gepubliceerd op 3 maart 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.