Hartige taart met paddenstoelen en spinazie (vega)



Dat ik een voorliefde heb voor taarten bakken is geen geheim. Die taarten hoeven overigens niet alleen zoet te zijn. Want minstens zo dol ben ik op hartige taarten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Restjes doen het gewéldig in de lunchtrommel. En zeg nou zelf, groente eten als het in een taart zit, daar zeg je toch geen nee tegen?

Ik maakte een vegetarische hartige taart dit keer, met mooie paddenstoelen en spinazie. Een aanrader! Bij ons thuis was ‘ie in twee keer knipperen op!

Voor één taart (4 personen, als lichte maaltijd)

1 rol korstdeeg (of maak het zelf)
350g gemengde paddenstoelen (ik gebruikte een mix van pied de mouton, shitake en kastanjechampignons)
1teen knoflook
1tl gedroogde oregano
450g verse spinazie
3 eieren
125ml crème fraîche
zout & peper
100g feta, in kleine blokjes
50-75g geraspte kaas (ik gebruikte Cheddar)

Oven voorverwarmen op 200C – bakblik – bakpapier – blindbakvulling

Blindbakken

Net als bij de hartige taart met prei heb ik ook deze bodem eerst blind gebakken. Uit zowel spinazie als paddenstoelen kan nog behoorlijk wat vocht komen, dus dan is het slim om een deegbodem te gebruiken die dat aan kan. Leg de rol deeg met papier en al in de bakvorm en snijd waar nodig overlappend deeg weg. Daarop een vel bakpapier en daarop de blindbakvulling. Bak het dan 15 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna verwijder je de vulling (let op heet!) en het bovenste bakpapier en bak je de onbedekte bodem nog 5 minuten.

Hartige taart vulling

In de tijd dat je de bodem blind bakt bak je op hoog vuur in een hete pan met wat olie de paddenstoelen vijf minuten aan. In de laatste minuut de knoflook en oregano erbij en goed meebakken. Bewaar dit in een bakje, terwijl je weer wat olie in de al hete pan doet. Daarin bak je de spinazie in delen, tot dat alles goed is geslonken. Spinazie hevel je over naar een zeef en druk daar met alle macht zoveel mogelijk het vocht uit.

Spinazie en paddenstoelen

Als je deegboden klaar is en je paddenstoelen en spinazie ook klop je de eieren los met de crème fraîche en breng je dat op smaak met zout en peper. De bodem van je deeg beleg je nu met de paddenstoelen, daarop gaat de spinazie en daar weer op de blokjes fetakaas. Giet voorzichtig het eimengsel hierover en verdeel gelijkmatig. Tot slot de geraspte kaas erover. Bak de hartige taart nu nog 25 minuten in de nog warme oven (zet de temperatuur terug naar 175C) tot je taart mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven, even kort afkoelen en dan serveren. Nog meer groente erbij? Serveer er dan een lekkere salade naast.

Slim met restjes hartige taart

De restjes doen het afgekoeld ook super goed in de lunchtrommel van je kind(eren) of jezelf! Of serveer ze, in kleine stukjes gesneden, als borrelhapje.

Gepubliceerd op 3 maart 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!