Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten



Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!

En dat wordt helemaal een feestje als je deze hartige kerstkrans serveert met een mooi gekoeld glas Verdejo uit wijngebied D.O. Rueda. Een match made in heaven.

Groente in het hoofdgerecht van je kerstmenu is niet alleen een gezonde, maar ook een betaalbare keuze. Pompoen is volop in het seizoen en daarmee goed betaalbaar. Bovendien kun je de vulling van je hartige kerstkrans al helemaal voorbereiden. Het enige dat je dan nog hoeft te doen op de dag zelf is de krans vullen en kort bakken. Zo hou je lekker tijd over met je liefsten, dat is tenslotte waar kerst om draait.

Goed, we gaan de keuken in om onze hartige kerstkrans met pompoen te maken. Ga je mee?!

Dit heb je nodig – genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

2 x blik croissantdeeg (voor 6 stuks)
400 gram flespompoenblokjes
150 gram kleine kastanjechampignons (steeltje eraf)
75 gram cranberries
75 gram pecannoten
35 gram Parmezaanse kaas
250 gram ricotta
mespunt nootmuskaat
¼ tl kaneel
zout & peper
10 gram verse salie
10 gram verse rozemarijn
1 ei, losgeklopt

Oven 180 C hetelucht – bakblik met bakpapier – kwastje om in te vetten

hartige kerstkrans

Zo maak je de hartige kerstkrans met pompoen

  1. Meng de pompoen met de champignons en beetje olie en voeg takje salie en rozemarijn toe. Leg op een bakblik en rooster dit 15-20 minuten in de oven.
  2. Snijd het croissantdeeg los langs de lijntjes en vorm een krans op je bakpapier op een 2e  bakplaat. Je hebt in ieder geval 10 driehoekjes deeg nodig.
  3. Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, zout, peper, nootmuskaat en kaneel.
  4. Verdeel aan de binnenrand van de krans de geroosterde pompoen en champignons en verdeel er de cranberries en pecannoten tussen.
  5. Schep kleine schepjes van het ricottamengsel er over en vouw de punt van het deeg voorzichtig over de vulling en net onder de rand van het deeg.
  6. Kwast het deeg dunnetjes in wat losgeklopt ei en rasp er nog wat extra kaas over.
  7. Bak je krans nu 15-18 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin is.

Serveer met een glas Rueda van jouw keuze, maar let goed op de achterkant van de fles. Daar zie je altijd of je een échte Verdejo uit Rueda inschenkt. Er is namelijk maar één échte Verdejo en die komt uit Rueda!

hartige kerstkrans

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rueda wijnen – Meer info over Rueda wijnen vind je op www.ruedawijnen.nl

Gepubliceerd op 4 november 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.