Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten



Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!

En dat wordt helemaal een feestje als je deze hartige kerstkrans serveert met een mooi gekoeld glas Verdejo uit wijngebied D.O. Rueda. Een match made in heaven.

Groente in het hoofdgerecht van je kerstmenu is niet alleen een gezonde, maar ook een betaalbare keuze. Pompoen is volop in het seizoen en daarmee goed betaalbaar. Bovendien kun je de vulling van je hartige kerstkrans al helemaal voorbereiden. Het enige dat je dan nog hoeft te doen op de dag zelf is de krans vullen en kort bakken. Zo hou je lekker tijd over met je liefsten, dat is tenslotte waar kerst om draait.

Goed, we gaan de keuken in om onze hartige kerstkrans met pompoen te maken. Ga je mee?!

Dit heb je nodig – genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

2 x blik croissantdeeg (voor 6 stuks)
400 gram flespompoenblokjes
150 gram kleine kastanjechampignons (steeltje eraf)
75 gram cranberries
75 gram pecannoten
35 gram Parmezaanse kaas
250 gram ricotta
mespunt nootmuskaat
¼ tl kaneel
zout & peper
10 gram verse salie
10 gram verse rozemarijn
1 ei, losgeklopt

Oven 180 C hetelucht – bakblik met bakpapier – kwastje om in te vetten

hartige kerstkrans

Zo maak je de hartige kerstkrans met pompoen

  1. Meng de pompoen met de champignons en beetje olie en voeg takje salie en rozemarijn toe. Leg op een bakblik en rooster dit 15-20 minuten in de oven.
  2. Snijd het croissantdeeg los langs de lijntjes en vorm een krans op je bakpapier op een 2e  bakplaat. Je hebt in ieder geval 10 driehoekjes deeg nodig.
  3. Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, zout, peper, nootmuskaat en kaneel.
  4. Verdeel aan de binnenrand van de krans de geroosterde pompoen en champignons en verdeel er de cranberries en pecannoten tussen.
  5. Schep kleine schepjes van het ricottamengsel er over en vouw de punt van het deeg voorzichtig over de vulling en net onder de rand van het deeg.
  6. Kwast het deeg dunnetjes in wat losgeklopt ei en rasp er nog wat extra kaas over.
  7. Bak je krans nu 15-18 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin is.

Serveer met een glas Rueda van jouw keuze, maar let goed op de achterkant van de fles. Daar zie je altijd of je een échte Verdejo uit Rueda inschenkt. Er is namelijk maar één échte Verdejo en die komt uit Rueda!

hartige kerstkrans

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rueda wijnen – Meer info over Rueda wijnen vind je op www.ruedawijnen.nl

Gepubliceerd op 4 november 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.