Hartige cake met spinazie



Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!

In Borreltijd staat ook een hartige cake met spinazie, maar deze is nóg eenvoudiger om te maken. Ik ben dol op hartige cake recepten. Makkelijk voor te bereiden, goed in te vriezen, zó klaar. Ideaal om bij meerdere momenten te serveren, dus ook nog eens multi inzetbaar. Wat wil je nog meer? Het recept natuurlijk!

Deze hartige cake is met verse spinazie en essentieel daarvoor is dat je die goed uitknijpt. En met goed uitknijpen bedoel ik echt íedere druppel eruit knijpen met alle kracht die je hebt. Het voorkomt op die manier dat je hartige cake te nat wordt, en dat willen we natuurlijk niet.

Wil je een vegetarische versie maken, vervang de spekjes dan door goede vega speckjes. Olijven in plaats van spekjes, doen! Kies wat jij het lekkerst vindt, maar dit is hoe ik deze hartige cake gemaakte heb.

Voor één hartige cake (8-10 plakken)

300 gram verse spinazie, grof gehakt
1,5 liter kokend water
200 gram feta (ik gebruik liefst Dodoni)
150 gram Griekse yoghurt
6 eieren
15 gram verse dille, fijn gehakt
125 gram spekjes
175 gram bloem
1 ½ tl bakpoeder
gemalen zwarte peper

Verder nodig: cakeblik met bakpapier – oven (hetelucht) voorverwarmen 180C

Hartige cake met spinazie

Voor deze hartige cake met spinazie gaat als eerste de grofgehakte spinazie in een groot vergiet. Giet daar 1,5 liter kokend water over zodat de spinazie slinkt. Laat even afkoelen, schep om en knijp dan met alle macht het vocht uit de spinazie. Laat helemaal afkoelen.

Bak de spekjes in een hete pan, zonder olie, goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Mix in een kom de eieren met de Griekse yoghurt en mix hier de dille doorheen. In een andere kom gaat de bloem, bakpoeder, verkruimelde feta, afgekoelde spinazie en de uitgelekte spekjes. Meng en giet dan het eiermengsel erbij. Meng even kort door.

Zo check je of je cake gaar is

Doe alles in je cakeblik, strijk glad en laat het blik even op het aanrecht vallen zodat eventuele lucht eruit wordt getikt. Bak de hartige cake dan 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is. Zeker weten dat je hartige cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden. Komt die er schoon en zonder beslag uit, dan is je hartige cake klaar!

Laat een paar minuten op het aanrecht in het blik staan, voordat je de cake aan het bakpapier uit het blik haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Gepubliceerd op 11 januari 2023


2 reacties

  1. Manon Kruijer schreef:

    Kan ik de bloem vervangen door amandelmeel of havenmeester?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.