Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
In Borreltijd staat ook een hartige cake met spinazie, maar deze is nóg eenvoudiger om te maken. Ik ben dol op hartige cake recepten. Makkelijk voor te bereiden, goed in te vriezen, zó klaar. Ideaal om bij meerdere momenten te serveren, dus ook nog eens multi inzetbaar. Wat wil je nog meer? Het recept natuurlijk!
Deze hartige cake is met verse spinazie en essentieel daarvoor is dat je die goed uitknijpt. En met goed uitknijpen bedoel ik echt íedere druppel eruit knijpen met alle kracht die je hebt. Het voorkomt op die manier dat je hartige cake te nat wordt, en dat willen we natuurlijk niet.
Wil je een vegetarische versie maken, vervang de spekjes dan door goede vega speckjes. Olijven in plaats van spekjes, doen! Kies wat jij het lekkerst vindt, maar dit is hoe ik deze hartige cake gemaakte heb.
Voor één hartige cake (8-10 plakken)
300 gram verse spinazie, grof gehakt
1,5 liter kokend water
200 gram feta (ik gebruik liefst Dodoni)
150 gram Griekse yoghurt
6 eieren
15 gram verse dille, fijn gehakt
125 gram spekjes
175 gram bloem
1 ½ tl bakpoeder
gemalen zwarte peper
Verder nodig: cakeblik met bakpapier – oven (hetelucht) voorverwarmen 180C
Hartige cake met spinazie
Voor deze hartige cake met spinazie gaat als eerste de grofgehakte spinazie in een groot vergiet. Giet daar 1,5 liter kokend water over zodat de spinazie slinkt. Laat even afkoelen, schep om en knijp dan met alle macht het vocht uit de spinazie. Laat helemaal afkoelen.
Bak de spekjes in een hete pan, zonder olie, goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Mix in een kom de eieren met de Griekse yoghurt en mix hier de dille doorheen. In een andere kom gaat de bloem, bakpoeder, verkruimelde feta, afgekoelde spinazie en de uitgelekte spekjes. Meng en giet dan het eiermengsel erbij. Meng even kort door.
Zo check je of je cake gaar is
Doe alles in je cakeblik, strijk glad en laat het blik even op het aanrecht vallen zodat eventuele lucht eruit wordt getikt. Bak de hartige cake dan 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is. Zeker weten dat je hartige cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden. Komt die er schoon en zonder beslag uit, dan is je hartige cake klaar!
Laat een paar minuten op het aanrecht in het blik staan, voordat je de cake aan het bakpapier uit het blik haalt en op een rooster verder laat afkoelen.
Gepubliceerd op 11 januari 2023
2 reacties
Kan ik de bloem vervangen door amandelmeel of havenmeester?
dat durf ik niet te zeggen Manon, daar heb ik het recept niet mee getest.