Hartige cake met spinazie



Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!

In Borreltijd staat ook een hartige cake met spinazie, maar deze is nóg eenvoudiger om te maken. Ik ben dol op hartige cake recepten. Makkelijk voor te bereiden, goed in te vriezen, zó klaar. Ideaal om bij meerdere momenten te serveren, dus ook nog eens multi inzetbaar. Wat wil je nog meer? Het recept natuurlijk!

Deze hartige cake is met verse spinazie en essentieel daarvoor is dat je die goed uitknijpt. En met goed uitknijpen bedoel ik echt íedere druppel eruit knijpen met alle kracht die je hebt. Het voorkomt op die manier dat je hartige cake te nat wordt, en dat willen we natuurlijk niet.

Wil je een vegetarische versie maken, vervang de spekjes dan door goede vega speckjes. Olijven in plaats van spekjes, doen! Kies wat jij het lekkerst vindt, maar dit is hoe ik deze hartige cake gemaakte heb.

Voor één hartige cake (8-10 plakken)

300 gram verse spinazie, grof gehakt
1,5 liter kokend water
200 gram feta (ik gebruik liefst Dodoni)
150 gram Griekse yoghurt
6 eieren
15 gram verse dille, fijn gehakt
125 gram spekjes
175 gram bloem
1 ½ tl bakpoeder
gemalen zwarte peper

Verder nodig: cakeblik met bakpapier – oven (hetelucht) voorverwarmen 180C

Hartige cake met spinazie

Voor deze hartige cake met spinazie gaat als eerste de grofgehakte spinazie in een groot vergiet. Giet daar 1,5 liter kokend water over zodat de spinazie slinkt. Laat even afkoelen, schep om en knijp dan met alle macht het vocht uit de spinazie. Laat helemaal afkoelen.

Bak de spekjes in een hete pan, zonder olie, goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Mix in een kom de eieren met de Griekse yoghurt en mix hier de dille doorheen. In een andere kom gaat de bloem, bakpoeder, verkruimelde feta, afgekoelde spinazie en de uitgelekte spekjes. Meng en giet dan het eiermengsel erbij. Meng even kort door.

Zo check je of je cake gaar is

Doe alles in je cakeblik, strijk glad en laat het blik even op het aanrecht vallen zodat eventuele lucht eruit wordt getikt. Bak de hartige cake dan 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is. Zeker weten dat je hartige cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden. Komt die er schoon en zonder beslag uit, dan is je hartige cake klaar!

Laat een paar minuten op het aanrecht in het blik staan, voordat je de cake aan het bakpapier uit het blik haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Gepubliceerd op 11 januari 2023


2 reacties

  1. Manon Kruijer schreef:

    Kan ik de bloem vervangen door amandelmeel of havenmeester?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.