Hartige cake met spinazie



Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!

In Borreltijd staat ook een hartige cake met spinazie, maar deze is nóg eenvoudiger om te maken. Ik ben dol op hartige cake recepten. Makkelijk voor te bereiden, goed in te vriezen, zó klaar. Ideaal om bij meerdere momenten te serveren, dus ook nog eens multi inzetbaar. Wat wil je nog meer? Het recept natuurlijk!

Deze hartige cake is met verse spinazie en essentieel daarvoor is dat je die goed uitknijpt. En met goed uitknijpen bedoel ik echt íedere druppel eruit knijpen met alle kracht die je hebt. Het voorkomt op die manier dat je hartige cake te nat wordt, en dat willen we natuurlijk niet.

Wil je een vegetarische versie maken, vervang de spekjes dan door goede vega speckjes. Olijven in plaats van spekjes, doen! Kies wat jij het lekkerst vindt, maar dit is hoe ik deze hartige cake gemaakte heb.

Voor één hartige cake (8-10 plakken)

300 gram verse spinazie, grof gehakt
1,5 liter kokend water
200 gram feta (ik gebruik liefst Dodoni)
150 gram Griekse yoghurt
6 eieren
15 gram verse dille, fijn gehakt
125 gram spekjes
175 gram bloem
1 ½ tl bakpoeder
gemalen zwarte peper

Verder nodig: cakeblik met bakpapier – oven (hetelucht) voorverwarmen 180C

Hartige cake met spinazie

Voor deze hartige cake met spinazie gaat als eerste de grofgehakte spinazie in een groot vergiet. Giet daar 1,5 liter kokend water over zodat de spinazie slinkt. Laat even afkoelen, schep om en knijp dan met alle macht het vocht uit de spinazie. Laat helemaal afkoelen.

Bak de spekjes in een hete pan, zonder olie, goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Mix in een kom de eieren met de Griekse yoghurt en mix hier de dille doorheen. In een andere kom gaat de bloem, bakpoeder, verkruimelde feta, afgekoelde spinazie en de uitgelekte spekjes. Meng en giet dan het eiermengsel erbij. Meng even kort door.

Zo check je of je cake gaar is

Doe alles in je cakeblik, strijk glad en laat het blik even op het aanrecht vallen zodat eventuele lucht eruit wordt getikt. Bak de hartige cake dan 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is. Zeker weten dat je hartige cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden. Komt die er schoon en zonder beslag uit, dan is je hartige cake klaar!

Laat een paar minuten op het aanrecht in het blik staan, voordat je de cake aan het bakpapier uit het blik haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Gepubliceerd op 11 januari 2023


2 reacties

  1. Manon Kruijer schreef:

    Kan ik de bloem vervangen door amandelmeel of havenmeester?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker