Hard lemonade, meer dan een trend?Hard Lemonade is een uit de VS overgewaaide trend in drankenland. Low alcohol drankjes, meestal op basis van wodka. Maar is het meer dan trend?

Hard lemonades zijn in Amerika al jarenlang te koop. In een land dat ook aan light bier doet wellicht ook niet zo gek. De drankjes zijn laag in alcoholpercentage (rond de 4 à 5%) en ook altijd laag in calorieën (rond de 100Kcal). Omdat de meesten in blikjes/flesjes te koop zijn deed het mij in eerste instantie denken aan Breezers (ja, ik ben zó oud…).

Hard lemonade

Maar hard lemonades zijn in Amerika ooit vooral bedacht voor de ‘bewuste drinker’. Daar zit ook het grote verschil met de toenmalige Breezers. Die waren mierzoet, op basis van rum. De hard lemonades willen juist frisser en lichter zijn, maar wel net als Breezers, het alcoholpercentage beperkt houden.

Inmiddels in de trend ook in Nederland aangekomen, en zijn er verschillende merken die daar op inhaken. Ik proefde onder meer de blikjes van Carlett Elix. Die noemen het trouwens hard seltzer, maar het is hetzelfde principe. Zowel hard lemonade als hard seltzer is een mix van alcohol – koolzuurhoudend water en toegevoegde ingrediënten. Ik was er nog niet echt van onder de indruk, als ik heel eerlijk ben.

Ketel 1 introduceerde deze zomer haar eigen versie. Niet in blik, dus je bepaalt uiteindelijk zelf de sterkte van je drankje. Zij gebruiken als basis jenever en mixen die met citroensiroop van Pinky Rose en vullen ‘m daarna aan met spuitwater. Deze vond ik wel weer lekker, subtiel maar super fris door de citroensiroop. Maar wellicht ook omdat ik zelf kon bepalen hoeveel jenever erin ging…

Trend of oude wijn in nieuwe zakken?

Het is natuurlijk altijd de vraag of een trend doorzet. Maar ook in Nederland wordt meer en meer ingespeeld op de bewuste drinker. Verwachting is wel dat meer merken op de trend van hard lemonades zullen inspringen, waarmee de kans natuurlijk groter wordt dat ze blijvend in de schappen zullen komen. Zeker als je ze eventueel straks ook bij supermarkten kunt kopen. Nu is dat veelal nog via speciaalzaken en/of online.

Maar eigenlijk is hard lemonade gewoon een frisdrank met een scheut alcohol daarin. Dat is – vind ik persoonlijk – eigenlijk daarna in een nieuw jasje gegoten en heeft een nieuwe trendy naam gekregen. Ja, het is minder alcohol dan bijvoorbeeld een glas wijn. Maar de meeste biertjes zitten ook rond de 5% alcohol. Daar zitten over het algemeen dan weer wel meer calorieën in, maar enorm veel verschil is er nu ook weer niet.

Oude wijn in nieuwe zakken? Ik ben benieuwd hoe deze trend zich in Nederland gaat ontwikkelen en ga het voor je in de gaten houden. Omdat ik de hard lemonade van Ketel 1 wel weer echt lekker vond deel ik dat recept vandaag nog met je. Kun je zelf eens proeven of je die hard lemonades wat vindt!

Gepubliceerd op 7 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!
28 oktober 2023
wild in de achterhoek
 
Wild in de Achterhoek

Als je wild wil eten, dan is de Achterhoek een top culinaire bestemming daarvoor. Ga je mee op wildreis door de Achterhoek?!
9 oktober 2023
wijnen uit Rueda
 
Rueda wijnen: De perfecte match met groente

De nieuwe oogst Rueda wijnen is nét geplukt! Een perfect moment om je meer te vertellen over deze frisse Spaanse wijn met een bite.
5 oktober 2023
de waag leiden
 
12x Lunchen in Leiden

Of ik mijn favorieten wil delen voor lekkere lunch plekjes in Leiden? Tuurlijk! Dit zijn mijn 12 favorieten om in Leiden lekker te lunchen.