Goedgevulde groentesoep met zwarte bonen

Is er íets lekkerder dan zelfgemaakte groentesoep? Zeker niet als je er zó veel groente in kunt verwerken als in deze soep.
Wil je nog meer bite, voeg dan ook wat gehaktballetjes of pasta op het eind toe en je hebt met recht een maaltijdsoep.
Voor +/- 6 personen
1el neutrale olie
3 stengels bleekselderij, stukjes
1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngesneden
3 (oer)wortels, stukjes
1 blik San Marzanotomaten
1tl gemalen komijn
1tl oregano
½ tl gerookt paprikapoeder
2 tomaten, in blokjes
1 pot vleesfond
500ml runderbouillon
Handje snijbonen, in stukjes van ongeveer 1 cm
1 winterwortel, in blokjes van ongeveer 1 cm
2 (oer) wortels, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1blik zwarte bonen (400g) afgespoeld
De basis voor groentesoep
De basis is als altijd het fruiten van de ui en knoflook, doe dat in een grote pan, een minuut of 5. Dan bleekselderij en wortels 5 minuten meebakken. Bestrooi met de kruiden en voeg de tomaten in blik en vleesfond toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Dan de verste tomatenblokjes erbij en nog 10-15 minuten laten pruttelen, tot alle groente helemaal gaar zijn. Met staafmixer (of in de blender) nu alles glad pureren.
Goedgevulde groentesoep
Voeg de bouillon toe, als ook de rest van de groente. Breng weer zachtjes aan de kook en laat pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Reken op 10-15 minuten. Roer de bonen erdoor, laat alles goed warm worden. Breng op smaak met zout en peper en serveer met lekker knapperig brood.
Gepubliceerd op 7 januari 2016