Groen(t)e bitterballen met erwtjes & geitenkaas



Zelf bitterballen maken doe je heel eenvoudig met dit makkelijke bitterballenrecept. We maken bitterballen met een groentevulling en dat is me toch een partijtje lekker!

Al zo lang als ik me kan herinneren hou ik ervan om zelf bitterballen te maken, als de gelegenheid zich voordoet. In mijn boek borreltijd staan twee varianten, eentje met confit de canard en eentje met zalm.

Dit keer een groenteversie, gewoon omdat het leuk was om uit te proberen. Het resultaat is een verrassende bitterbal met fijne tuinerwtjes en een klein zoetje van de geitenkaas met honing die ik gebruikte. Yum!

Groen(t)e bitterballen met erwtjes & geitenkaas (20 stuks)

  • 90g roomboter
  • 70g bloem
  • 300ml groentebouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150g fijne tuinerwtjes, ontdooid en heel goed drooggedept
  • 100g geitenkaasbolletjes met honing (Bettine)
  • 10 blaadjes munt, fijngesneden
  • zout & peper
  • om te paneren:
  • 2 eiwitten
  • voldoende bloem
  • Panko broodkruim (AH of toko)

verder nodig: frituurpan of een gietijzeren pan met ongeveer 1,5 liter zonnebloemolie

bitterballen recept

Groente bitterballen

We maken dit keer groentebitterballen. Hiervoor smelt je de roomboter, zonder dat die kleurt en mix er dan met een garde de bloem door. Laat dat twee minuten op medium vuur even bakken, terwijl je het af en toe met een spatel doorroert. Laat in de tussentijd de gelatineblaadjes in koud water weken. Bij het bloemmengsel giet je nu, beetje bij beetje, de groentebouillon terwijl je goed roert. Laat ook dat aan het eind 2-3 minuten garen. Knijp dan de gelatine uit en doe dat bij de roux.

Zelfgemaakte bitterballen

Om ervoor te zorgen dat de inhoud van je zelfgemaakte bitterballen niet te vochtig wordt is het essentieel om de erwtjes heel goed te laten uitlekken en daarna met keukenpapier zo droog mogelijk te deppen. ik heb ervoor gekozen om ze heel te laten, omdat dat er tof uitziet als je ze doorbijt. Daarom koos ik ook voor de fijne tuinerwtjes.

Groen(t)e bitterballen

Voeg de erwtjes en de geitenkaasbolletjes nu toe aan de roux en meng goed door. Dan de fijngesneden munt en genoeg zout en peper erbij, om nog meer smaak toe te voegen. Doe dit alles in een ovenschaal en dek af met plastic folie. Dit laat je, idealiter de hele nacht, opstijven in de koelkast. Tot dit moment kun je alles dus perfect voorbereiden.

Verse bitterballen versus supermarkt bitterballen

Ik krijg vaker de vraag of je mijn bitterballen ook vooruit kunt bakken om dan later op te piepen in de oven. Dat kan, maar ik raad het je eigenlijk af. De hitte van de olie zorgt voor de heerlijke en kenmerkende crunch aan bitterballen. Dat verlies je door ze op te piepen in de oven, als je ze al eerder frituurt.

Ook kun je deze bitterballen niet in de oven bakken, ze hebben echt de frituurpan/olie nodig om lekker te worden. Ovenbitterballen uit de supermarkt zijn vaak al voorgefrituurd en/of er zit genoeg vet in de paneerlaag, waardoor je ze in de oven kunt opwarmen of in een airfryer kunt bakken. Met verse bitterballen kan dat dus niet.

bitterballen dag  vega bitterballen

Bitterballen paneren

Vlak voordat je je bitterballen gaat bakken ga je ze paneren. Zet hiervoor drie diepe borden of kommetjes op je aanrecht en één groot bord. In je drie diepe borden gaat in de ene een laag bloem, in de andere een goeie hoeveelheid Panko en in de laatste de twee eiwitten die je met een garde goed losklopt.

Zelf bitterballen maken

Schep met een lepel uit je ovenschaal een hoeveelheid vulling ter grootte van een pingpongballetje (ongeveer 35g) en rol daar met je handen een balletje van. Ik vind het handig om iets vochtige handen daarvoor te hebben. Rol die door de bloem, dan door het eiwit en tot slot goed door de Panko. Leg op je grote bord, terwijl je de rest van de vulling op dezelfde manier verwerkt. Simpel hé, dat zelf bitterballen maken. We zijn bijna klaar nu!

Frituren van bitterballen

In de tussentijd verhit je je frituurpan, of als je die niet hebt (zoals wij) een grote, gietijzeren pan met genoeg zonnebloemolie. Om te weten of je olie heet genoeg is laat je er (als je geen thermometer hebt) een kruimel in vallen. Als die snel en bubbelend omhoog komt is je olie heet genoeg.

Groen(te) bitterballen

Frituur nu je gepaneerde groente bitterballen in ongeveer 2 minuten rondom goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een goede hoeveelheid keukenpapier. Ik serveer deze bitterballen puur, maar een lekkere lik mosterd naar keuze erbij is natuurlijk altijd lekker. Geniet ervan!

Meer inspiratie voor borrelhapjes vind je uitgebreid op de site terug en natuurlijk in mijn borrelboek Borreltijd.

Gepubliceerd op 27 maart 2021


2 reacties

  1. Rowena schreef:

    Ziet er lekker uit, maar waarom noem je bitterballen waar je gelatine in verwerkt vegetarisch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.