Grieks gehaktbrood



Een veelzijdig recept dat je niet alleen als warme maaltijd kunt eten, met een grote salade (of andere groente) erbij en lekkere flatbreads.

Maar de restjes doen het ook fantastisch in de lunchtrommel mee naar school, of koud bij de lunch thuis (of op kantoor) de dag erna. Kortom, niet alleen lekker maar ook multi inzetbaar.

Grieks gehaktbrood Smulpaapje

Voor 4 personen

500g lamsgehakt
2tl gedroogde oregano
½ tl knoflookpoeder
50g Panko (of paneermeel)
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 rode paprika, fijn gesnipperd (130g totaal)
10 zwarte olijven, fijngesnipperd
50g feta, verkruimeld
zout en peper
50g feta, in vier reepjes
1ei

Verder nodig: 4 mini broodbakblikjes – oven voorverwarmen 200C
Om te serveren: flatbread, tzatziki, salade of andere groente

Maak zelf gehaktbrood

In een grote kom gaat het gehakt. Daarbij de oregano, knoflookpoeder, panko, fijngesnipperde ui, paprika, olijven en verkruimelde feta Meng dat goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Meng er tot slot nog het ei door heen en verdeel dan in vier delen.

Mini gehaktbrood, Griekse stijl

Vet de bakblikjes goed in en verdeel daar het gehaktmengsel over. De bovenkant beleg je met nog een reepje feta, die je er iets in drukt. Bak de mini gehaktbroodjes nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven en – heel belangrijk! – laat ze nu eerst iets afkoelen. Als je probeert om ze meteen uit het blik te halen breekt je gehaktbrood in stukken. En ja, dat weet ik uit ervaring 😉

Alternatief

Heb je geen kleine bakblikjes dan kun je ook een muffinplaat gebruiken. En natuurlijk kun je ook een groot bakblik gebruiken. Controleer in dat laatste geval dan wel na 25 minuten of je gehaktbrood al klaar is. Gezien de grote hoeveelheid gehakt die in één keer gaar moet worden verwacht ik dat je dan wel langer nodig hebt. Maar omdat ik ze in kleine blikjes bakte durf ik niet te zeggen hoeveel langer. Een en ander hangt, als altijd als je bakt, ook weer van jouw oven af.

Gepubliceerd op 26 mei 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!