Grieks gehaktbrood



Een veelzijdig recept dat je niet alleen als warme maaltijd kunt eten, met een grote salade (of andere groente) erbij en lekkere flatbreads.

Maar de restjes doen het ook fantastisch in de lunchtrommel mee naar school, of koud bij de lunch thuis (of op kantoor) de dag erna. Kortom, niet alleen lekker maar ook multi inzetbaar.

Grieks gehaktbrood Smulpaapje

Voor 4 personen

500g lamsgehakt
2tl gedroogde oregano
½ tl knoflookpoeder
50g Panko (of paneermeel)
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 rode paprika, fijn gesnipperd (130g totaal)
10 zwarte olijven, fijngesnipperd
50g feta, verkruimeld
zout en peper
50g feta, in vier reepjes
1ei

Verder nodig: 4 mini broodbakblikjes – oven voorverwarmen 200C
Om te serveren: flatbread, tzatziki, salade of andere groente

Maak zelf gehaktbrood

In een grote kom gaat het gehakt. Daarbij de oregano, knoflookpoeder, panko, fijngesnipperde ui, paprika, olijven en verkruimelde feta Meng dat goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Meng er tot slot nog het ei door heen en verdeel dan in vier delen.

Mini gehaktbrood, Griekse stijl

Vet de bakblikjes goed in en verdeel daar het gehaktmengsel over. De bovenkant beleg je met nog een reepje feta, die je er iets in drukt. Bak de mini gehaktbroodjes nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven en – heel belangrijk! – laat ze nu eerst iets afkoelen. Als je probeert om ze meteen uit het blik te halen breekt je gehaktbrood in stukken. En ja, dat weet ik uit ervaring 😉

Alternatief

Heb je geen kleine bakblikjes dan kun je ook een muffinplaat gebruiken. En natuurlijk kun je ook een groot bakblik gebruiken. Controleer in dat laatste geval dan wel na 25 minuten of je gehaktbrood al klaar is. Gezien de grote hoeveelheid gehakt die in één keer gaar moet worden verwacht ik dat je dan wel langer nodig hebt. Maar omdat ik ze in kleine blikjes bakte durf ik niet te zeggen hoeveel langer. Een en ander hangt, als altijd als je bakt, ook weer van jouw oven af.

Gepubliceerd op 26 mei 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.