Grapefruitcake



Wij zijn thuis dol op grapefruit, hoewel ik het altijd wel een gehannes vind om ze te snijden. Maar naast uit de hand (of in een smoothie) kun je zowel de rasp, als het sap ook waanzinnig lekker in een frisse cake verwerken.

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van!

Voor de grapefruitcake

225g zachte boter
225g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
rasp van 2 Florida grapefruits (ik kocht ze bij AH)
100ml grapefruitsap (vers geperst van bovenstaande grapefruits)
375g bloem
1tl bakpoeder
1tl baking soda
mespunt zout
extra: 100ml grapefruitsap (van de eerder geperste grapefruits)

Voor het glazuur

150g poedersuiker
3el grapefruit sap (zie hiervoor)

Oven voorverwarmen op 175C – bakblik 30 bij 20 cm

Cakebeslag met grapefruit

Mix met een mixer de boter en suiker tot een mooi, lichtgeel geheel. Dan een voor een de eieren erbij, zorg dat alle het beslag van de zijkanten van de kom goed worden meegemixt. Dan karnemelk en grapefruitsap er door mixen tot één geheel. Meng bloem met bakpoeder, bakingsoda, zout en rasp en doe dit beetje bij beetje bij het boter/suikermengsel, tot alles goed is opgenomen.

Florida grapefruitsap

Giet het beslag in de bakvorm, die je hebt voorzien van bakpapier, en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleer je of hij dan gaar is. (schone prikker, is cake gaar!). Haal uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de cake afkoelt prik je er met de satéprikker gaatjes in en besprenkel je de hele cake met grapefruitsap.

Glazuur met grapefruit

In de tussentijd meng je met een lepel het laatste beetje grapefruitsap door de poedersuiker tot een dikkig papje. Als de cake door en door is afgekoeld giet je dit erover uit. Ik kies bewust voor niet een enorme hoeveelheid glazuur, houd je daar wel van verdubbel dan bovenstaande hoeveelheid.

Decoreren met wat verse grapefruit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Genieten wel!

Winterfruit

Florida grapefruits komen letterlijk uit Florida en zijn in onze winter op hun best. Vitaminebommetjes ook, want barstensvol vitamine C. Ik koop ze bij Albert Heijn en vind ze een stuk lekkerder dan gewone grapefruits omdat ze zoeter zijn. Je herkent ze aan hun speciale sticker. Oh ja, en ook lekker in smoothies maar ja, ik ben nou eenmaal een grotere liefhebber van cake dan van smoothies 😉

Gepubliceerd op 19 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.