Grapefruitcake



Wij zijn thuis dol op grapefruit, hoewel ik het altijd wel een gehannes vind om ze te snijden. Maar naast uit de hand (of in een smoothie) kun je zowel de rasp, als het sap ook waanzinnig lekker in een frisse cake verwerken.

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van!

Voor de grapefruitcake

225g zachte boter
225g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
rasp van 2 Florida grapefruits (ik kocht ze bij AH)
100ml grapefruitsap (vers geperst van bovenstaande grapefruits)
375g bloem
1tl bakpoeder
1tl baking soda
mespunt zout
extra: 100ml grapefruitsap (van de eerder geperste grapefruits)

Voor het glazuur

150g poedersuiker
3el grapefruit sap (zie hiervoor)

Oven voorverwarmen op 175C – bakblik 30 bij 20 cm

Cakebeslag met grapefruit

Mix met een mixer de boter en suiker tot een mooi, lichtgeel geheel. Dan een voor een de eieren erbij, zorg dat alle het beslag van de zijkanten van de kom goed worden meegemixt. Dan karnemelk en grapefruitsap er door mixen tot één geheel. Meng bloem met bakpoeder, bakingsoda, zout en rasp en doe dit beetje bij beetje bij het boter/suikermengsel, tot alles goed is opgenomen.

Florida grapefruitsap

Giet het beslag in de bakvorm, die je hebt voorzien van bakpapier, en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleer je of hij dan gaar is. (schone prikker, is cake gaar!). Haal uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de cake afkoelt prik je er met de satéprikker gaatjes in en besprenkel je de hele cake met grapefruitsap.

Glazuur met grapefruit

In de tussentijd meng je met een lepel het laatste beetje grapefruitsap door de poedersuiker tot een dikkig papje. Als de cake door en door is afgekoeld giet je dit erover uit. Ik kies bewust voor niet een enorme hoeveelheid glazuur, houd je daar wel van verdubbel dan bovenstaande hoeveelheid.

Decoreren met wat verse grapefruit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Genieten wel!

Winterfruit

Florida grapefruits komen letterlijk uit Florida en zijn in onze winter op hun best. Vitaminebommetjes ook, want barstensvol vitamine C. Ik koop ze bij Albert Heijn en vind ze een stuk lekkerder dan gewone grapefruits omdat ze zoeter zijn. Je herkent ze aan hun speciale sticker. Oh ja, en ook lekker in smoothies maar ja, ik ben nou eenmaal een grotere liefhebber van cake dan van smoothies 😉

Gepubliceerd op 19 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!