Grapefruitcake



Wij zijn thuis dol op grapefruit, hoewel ik het altijd wel een gehannes vind om ze te snijden. Maar naast uit de hand (of in een smoothie) kun je zowel de rasp, als het sap ook waanzinnig lekker in een frisse cake verwerken.

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van!

Voor de grapefruitcake

225g zachte boter
225g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
rasp van 2 Florida grapefruits (ik kocht ze bij AH)
100ml grapefruitsap (vers geperst van bovenstaande grapefruits)
375g bloem
1tl bakpoeder
1tl baking soda
mespunt zout
extra: 100ml grapefruitsap (van de eerder geperste grapefruits)

Voor het glazuur

150g poedersuiker
3el grapefruit sap (zie hiervoor)

Oven voorverwarmen op 175C – bakblik 30 bij 20 cm

Cakebeslag met grapefruit

Mix met een mixer de boter en suiker tot een mooi, lichtgeel geheel. Dan een voor een de eieren erbij, zorg dat alle het beslag van de zijkanten van de kom goed worden meegemixt. Dan karnemelk en grapefruitsap er door mixen tot één geheel. Meng bloem met bakpoeder, bakingsoda, zout en rasp en doe dit beetje bij beetje bij het boter/suikermengsel, tot alles goed is opgenomen.

Florida grapefruitsap

Giet het beslag in de bakvorm, die je hebt voorzien van bakpapier, en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleer je of hij dan gaar is. (schone prikker, is cake gaar!). Haal uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de cake afkoelt prik je er met de satéprikker gaatjes in en besprenkel je de hele cake met grapefruitsap.

Glazuur met grapefruit

In de tussentijd meng je met een lepel het laatste beetje grapefruitsap door de poedersuiker tot een dikkig papje. Als de cake door en door is afgekoeld giet je dit erover uit. Ik kies bewust voor niet een enorme hoeveelheid glazuur, houd je daar wel van verdubbel dan bovenstaande hoeveelheid.

Decoreren met wat verse grapefruit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Genieten wel!

Winterfruit

Florida grapefruits komen letterlijk uit Florida en zijn in onze winter op hun best. Vitaminebommetjes ook, want barstensvol vitamine C. Ik koop ze bij Albert Heijn en vind ze een stuk lekkerder dan gewone grapefruits omdat ze zoeter zijn. Je herkent ze aan hun speciale sticker. Oh ja, en ook lekker in smoothies maar ja, ik ben nou eenmaal een grotere liefhebber van cake dan van smoothies 😉

Gepubliceerd op 19 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.