Grapefruitcake



Wij zijn thuis dol op grapefruit, hoewel ik het altijd wel een gehannes vind om ze te snijden. Maar naast uit de hand (of in een smoothie) kun je zowel de rasp, als het sap ook waanzinnig lekker in een frisse cake verwerken.

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van!

Voor de grapefruitcake

225g zachte boter
225g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
rasp van 2 Florida grapefruits (ik kocht ze bij AH)
100ml grapefruitsap (vers geperst van bovenstaande grapefruits)
375g bloem
1tl bakpoeder
1tl baking soda
mespunt zout
extra: 100ml grapefruitsap (van de eerder geperste grapefruits)

Voor het glazuur

150g poedersuiker
3el grapefruit sap (zie hiervoor)

Oven voorverwarmen op 175C – bakblik 30 bij 20 cm

Cakebeslag met grapefruit

Mix met een mixer de boter en suiker tot een mooi, lichtgeel geheel. Dan een voor een de eieren erbij, zorg dat alle het beslag van de zijkanten van de kom goed worden meegemixt. Dan karnemelk en grapefruitsap er door mixen tot één geheel. Meng bloem met bakpoeder, bakingsoda, zout en rasp en doe dit beetje bij beetje bij het boter/suikermengsel, tot alles goed is opgenomen.

Florida grapefruitsap

Giet het beslag in de bakvorm, die je hebt voorzien van bakpapier, en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleer je of hij dan gaar is. (schone prikker, is cake gaar!). Haal uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de cake afkoelt prik je er met de satéprikker gaatjes in en besprenkel je de hele cake met grapefruitsap.

Glazuur met grapefruit

In de tussentijd meng je met een lepel het laatste beetje grapefruitsap door de poedersuiker tot een dikkig papje. Als de cake door en door is afgekoeld giet je dit erover uit. Ik kies bewust voor niet een enorme hoeveelheid glazuur, houd je daar wel van verdubbel dan bovenstaande hoeveelheid.

Decoreren met wat verse grapefruit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Genieten wel!

Winterfruit

Florida grapefruits komen letterlijk uit Florida en zijn in onze winter op hun best. Vitaminebommetjes ook, want barstensvol vitamine C. Ik koop ze bij Albert Heijn en vind ze een stuk lekkerder dan gewone grapefruits omdat ze zoeter zijn. Je herkent ze aan hun speciale sticker. Oh ja, en ook lekker in smoothies maar ja, ik ben nou eenmaal een grotere liefhebber van cake dan van smoothies 😉

Gepubliceerd op 19 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.