Grapefruitcake



Wij zijn thuis dol op grapefruit, hoewel ik het altijd wel een gehannes vind om ze te snijden. Maar naast uit de hand (of in een smoothie) kun je zowel de rasp, als het sap ook waanzinnig lekker in een frisse cake verwerken.

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van!

Voor de grapefruitcake

225g zachte boter
225g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
rasp van 2 Florida grapefruits (ik kocht ze bij AH)
100ml grapefruitsap (vers geperst van bovenstaande grapefruits)
375g bloem
1tl bakpoeder
1tl baking soda
mespunt zout
extra: 100ml grapefruitsap (van de eerder geperste grapefruits)

Voor het glazuur

150g poedersuiker
3el grapefruit sap (zie hiervoor)

Oven voorverwarmen op 175C – bakblik 30 bij 20 cm

Cakebeslag met grapefruit

Mix met een mixer de boter en suiker tot een mooi, lichtgeel geheel. Dan een voor een de eieren erbij, zorg dat alle het beslag van de zijkanten van de kom goed worden meegemixt. Dan karnemelk en grapefruitsap er door mixen tot één geheel. Meng bloem met bakpoeder, bakingsoda, zout en rasp en doe dit beetje bij beetje bij het boter/suikermengsel, tot alles goed is opgenomen.

Florida grapefruitsap

Giet het beslag in de bakvorm, die je hebt voorzien van bakpapier, en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleer je of hij dan gaar is. (schone prikker, is cake gaar!). Haal uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de cake afkoelt prik je er met de satéprikker gaatjes in en besprenkel je de hele cake met grapefruitsap.

Glazuur met grapefruit

In de tussentijd meng je met een lepel het laatste beetje grapefruitsap door de poedersuiker tot een dikkig papje. Als de cake door en door is afgekoeld giet je dit erover uit. Ik kies bewust voor niet een enorme hoeveelheid glazuur, houd je daar wel van verdubbel dan bovenstaande hoeveelheid.

Decoreren met wat verse grapefruit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Genieten wel!

Winterfruit

Florida grapefruits komen letterlijk uit Florida en zijn in onze winter op hun best. Vitaminebommetjes ook, want barstensvol vitamine C. Ik koop ze bij Albert Heijn en vind ze een stuk lekkerder dan gewone grapefruits omdat ze zoeter zijn. Je herkent ze aan hun speciale sticker. Oh ja, en ook lekker in smoothies maar ja, ik ben nou eenmaal een grotere liefhebber van cake dan van smoothies 😉

Gepubliceerd op 19 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…