Gingerbread muffins met mokka botercrème
Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet, hahaha. Want oh want zijn ze lèkker!
De gingerbread muffins maakte ik op verzoek van mijn dochter. We hadden eetbare kerstversiersels bij de Lidl gekocht die ze dolgraag wilde gebruiken. Ik maakte er een mokka botercrème bij, zodat de decoraties goed blijven zitten. Maar eigenlijk vooral omdat ik dolgraag een keer muffins mét frosting wilde maken. En potjandorie wat is dat een lekker verhaal geworden!
De muffins zijn niet té zoet, want dat is de botercrème namelijk al. Ze zijn we lekker luchtig. Ook zonder botercrème zijn ze trouwens heerlijk.
En natuurlijk kun je deze muffins op ieder moment van het jaar maken. Dan zet je gewoon geen kerstversiering op je mokka botercrème, maar gebruik je alleen sprinkles of versier ze voor Sinterklaas. Of voor een verjaardag. Of gewoon, omdat het weekend is. Net wat je zelf wil!
Voor 12 muffins
- 350 g bloem
- 150 g donkere basterdsuiker
- 1 ½ tl kaneel
- 1 ¼ tl gemberpoeder
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 el bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- 3 eieren
- 175 ml zonnebloemolie
- 150 g griekse yoghurt
Voor de mokka botercrème
- 100g zachte roomboter
- 225 g poedersuiker
- 2 el cacaopoeder
- 5 g instant espressopoeder
- optioneel ½ el chocolademelk
Verder nodig: muffinblik – muffinvormpjes (deze zijn van Flying Tiger) – kerstversiersels / sprinkles – spuitzak met kartelmondje – mixer – oven voorverwarmen op 180 C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd
Gingerbread muffins met mokkacrème
Begin voor je gingerbread muffins met het mengen van de droge ingrediënten in een kom. In een maatbeker gaan de eieren, zonnebloemolie en yoghurt. Mix die goed door elkaar met een vork. Giet bij de droge ingrediënten en meng tot een beslag. Verdeel dit over de vormpjes in je bakblik en bak ze in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Haal het blik uit de oven en laat de muffins volledig afkoelen.
Mokka botercrème
Voor je botercrème doe je de zachte boter, poedersuiker, cacao en espressopoeder in een kom. Met een mixer mix je dit, in eerste instantie op een rustig tempo, tot één geheel. Blijf daarna minimaal 5 minuten mixen, tot alles helemaal zacht is. Nog iets te stevig? Voeg dan een halve eetlepel (chocolade)melk toe om het iets losser te maken. Schep je mokka botercrème dan in een spuitzak en laat op kamertemperatuur liggen, tot je muffins zijn afgekoeld. Spuit dan rozetten op je muffins en decoreer die naar wens.
Gepubliceerd op 26 november 2020