GIngerbread men & Kerstkoekjes



Als kerstkadootje kreeg ik van Ella’s Kitchen uitstekers om kerstkoekjes mee te maken. Super leuk! Gingerbread men stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken.

Geen betere tijd dan nu, zo vlak voor de kerstvakantie. Duik lekker samen de keuken in en geniet van zelfgebakken, verse, kerstkoekjes.

Gingerbread cookies Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

450g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
1el gemalen gemberpoeder
2tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl piment
130g boter
100g lichtbruine basterdsuiker
125g donkerbruine basterdsuiker
1 ei

verder nodig: koekjesstekers (ik gebruikte deze)- bakplaat met bakpapier – glazuur (ik gebruikte kleine tubes van dr Oetker)

Kerstkoekjes

Meng de bloem met de bakingsoda, zout en alle kruiden. In een pannetje smelt je op laag vuur de boter (niet laten bruinen!). Als die gesmolten is gaan de suikers erbij, goed door roeren en even laten afkoelen.

Gingerbread men

Doe het suiker/botermengsel in een grote kom (of je staande keukenmixer) en mix er het ei door, tot het helemaal is opgenomen. Dan in twee delen het bloemmengsel er door en mengen. Kiep op je aanrechtblad. Verdeel in 2 helften en duw samen tot een deeg. Maak er 2 platte pakketjes van, vouw die in huishoudfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.

Te droog koekjesdeeg, wat nu?

In eerste instantie was mijn deeg te kruimelig. Dat heb ik verholpen door het opnieuw te mengen, met wat extra boter. Mocht het bij jou nu alsnog wat te droog zijn dan kun je er dus eventueel nóg wat boter door mengen. Is het te nattig, dan met mate nog wat extra bloem erbij.

Gingerbread en M Smulpaapje
De appel valt niet ver van de boom 😉

Bakken met kinderen

Het leukste komt nu; rol het deeg uit tot ongeveer een ½ centimeter dik. Steek daar met je stekers koekjes uit en leg die op de bakplaat. Doe dit tot het niet meer kan. Duw dan het deeg weer bij elkaar en rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175C.

Bak de koekjes 12-14 minuten, in het midden van de oven. Leg de koekjes daarna op een rooster en laat dan helemaal afkoelen, zodat je ze – als je dat wilt – nog kunt versieren.

gingercookies versierd

Kerstkoekjes in de boom?

Wil je de koekjes eventueel nog in de boom hangen, prik er dan met een satéprikker – vóór je ze bakt – een gaatje boven in, waar je dan later een keukentouwtje doorheen kunt rijgen.

Koekjesdeeg invriezen

Dit deeg is best voor heel veel koekjes. Om jezelf enigszins te sparen kun je een helft van het deeg ook gerust invriezen. Laat het, wanneer je zin hebt in verse koekjes even rustig ontdooien. Daarna gebruik je het gewoon op dezelfde manier zoals hierboven aangegeven.

Gepubliceerd op 18 december 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!