GIngerbread men & Kerstkoekjes



Als kerstkadootje kreeg ik van Ella’s Kitchen uitstekers om kerstkoekjes mee te maken. Super leuk! Gingerbread men stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken.

Geen betere tijd dan nu, zo vlak voor de kerstvakantie. Duik lekker samen de keuken in en geniet van zelfgebakken, verse, kerstkoekjes.

Gingerbread cookies Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

450g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
1el gemalen gemberpoeder
2tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl piment
130g boter
100g lichtbruine basterdsuiker
125g donkerbruine basterdsuiker
1 ei

verder nodig: koekjesstekers (ik gebruikte deze)- bakplaat met bakpapier – glazuur (ik gebruikte kleine tubes van dr Oetker)

Kerstkoekjes

Meng de bloem met de bakingsoda, zout en alle kruiden. In een pannetje smelt je op laag vuur de boter (niet laten bruinen!). Als die gesmolten is gaan de suikers erbij, goed door roeren en even laten afkoelen.

Gingerbread men

Doe het suiker/botermengsel in een grote kom (of je staande keukenmixer) en mix er het ei door, tot het helemaal is opgenomen. Dan in twee delen het bloemmengsel er door en mengen. Kiep op je aanrechtblad. Verdeel in 2 helften en duw samen tot een deeg. Maak er 2 platte pakketjes van, vouw die in huishoudfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.

Te droog koekjesdeeg, wat nu?

In eerste instantie was mijn deeg te kruimelig. Dat heb ik verholpen door het opnieuw te mengen, met wat extra boter. Mocht het bij jou nu alsnog wat te droog zijn dan kun je er dus eventueel nóg wat boter door mengen. Is het te nattig, dan met mate nog wat extra bloem erbij.

Gingerbread en M Smulpaapje
De appel valt niet ver van de boom 😉

Bakken met kinderen

Het leukste komt nu; rol het deeg uit tot ongeveer een ½ centimeter dik. Steek daar met je stekers koekjes uit en leg die op de bakplaat. Doe dit tot het niet meer kan. Duw dan het deeg weer bij elkaar en rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175C.

Bak de koekjes 12-14 minuten, in het midden van de oven. Leg de koekjes daarna op een rooster en laat dan helemaal afkoelen, zodat je ze – als je dat wilt – nog kunt versieren.

gingercookies versierd

Kerstkoekjes in de boom?

Wil je de koekjes eventueel nog in de boom hangen, prik er dan met een satéprikker – vóór je ze bakt – een gaatje boven in, waar je dan later een keukentouwtje doorheen kunt rijgen.

Koekjesdeeg invriezen

Dit deeg is best voor heel veel koekjes. Om jezelf enigszins te sparen kun je een helft van het deeg ook gerust invriezen. Laat het, wanneer je zin hebt in verse koekjes even rustig ontdooien. Daarna gebruik je het gewoon op dezelfde manier zoals hierboven aangegeven.

Gepubliceerd op 18 december 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.