GIngerbread men & Kerstkoekjes



Als kerstkadootje kreeg ik van Ella’s Kitchen uitstekers om kerstkoekjes mee te maken. Super leuk! Gingerbread men stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken.

Geen betere tijd dan nu, zo vlak voor de kerstvakantie. Duik lekker samen de keuken in en geniet van zelfgebakken, verse, kerstkoekjes.

Gingerbread cookies Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

450g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
1el gemalen gemberpoeder
2tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl piment
130g boter
100g lichtbruine basterdsuiker
125g donkerbruine basterdsuiker
1 ei

verder nodig: koekjesstekers (ik gebruikte deze)- bakplaat met bakpapier – glazuur (ik gebruikte kleine tubes van dr Oetker)

Kerstkoekjes

Meng de bloem met de bakingsoda, zout en alle kruiden. In een pannetje smelt je op laag vuur de boter (niet laten bruinen!). Als die gesmolten is gaan de suikers erbij, goed door roeren en even laten afkoelen.

Gingerbread men

Doe het suiker/botermengsel in een grote kom (of je staande keukenmixer) en mix er het ei door, tot het helemaal is opgenomen. Dan in twee delen het bloemmengsel er door en mengen. Kiep op je aanrechtblad. Verdeel in 2 helften en duw samen tot een deeg. Maak er 2 platte pakketjes van, vouw die in huishoudfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.

Te droog koekjesdeeg, wat nu?

In eerste instantie was mijn deeg te kruimelig. Dat heb ik verholpen door het opnieuw te mengen, met wat extra boter. Mocht het bij jou nu alsnog wat te droog zijn dan kun je er dus eventueel nóg wat boter door mengen. Is het te nattig, dan met mate nog wat extra bloem erbij.

Gingerbread en M Smulpaapje
De appel valt niet ver van de boom 😉

Bakken met kinderen

Het leukste komt nu; rol het deeg uit tot ongeveer een ½ centimeter dik. Steek daar met je stekers koekjes uit en leg die op de bakplaat. Doe dit tot het niet meer kan. Duw dan het deeg weer bij elkaar en rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175C.

Bak de koekjes 12-14 minuten, in het midden van de oven. Leg de koekjes daarna op een rooster en laat dan helemaal afkoelen, zodat je ze – als je dat wilt – nog kunt versieren.

gingercookies versierd

Kerstkoekjes in de boom?

Wil je de koekjes eventueel nog in de boom hangen, prik er dan met een satéprikker – vóór je ze bakt – een gaatje boven in, waar je dan later een keukentouwtje doorheen kunt rijgen.

Koekjesdeeg invriezen

Dit deeg is best voor heel veel koekjes. Om jezelf enigszins te sparen kun je een helft van het deeg ook gerust invriezen. Laat het, wanneer je zin hebt in verse koekjes even rustig ontdooien. Daarna gebruik je het gewoon op dezelfde manier zoals hierboven aangegeven.

Gepubliceerd op 18 december 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…