GIngerbread men & Kerstkoekjes



Als kerstkadootje kreeg ik van Ella’s Kitchen uitstekers om kerstkoekjes mee te maken. Super leuk! Gingerbread men stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken.

Geen betere tijd dan nu, zo vlak voor de kerstvakantie. Duik lekker samen de keuken in en geniet van zelfgebakken, verse, kerstkoekjes.

Gingerbread cookies Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

450g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
1el gemalen gemberpoeder
2tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl piment
130g boter
100g lichtbruine basterdsuiker
125g donkerbruine basterdsuiker
1 ei

verder nodig: koekjesstekers (ik gebruikte deze)- bakplaat met bakpapier – glazuur (ik gebruikte kleine tubes van dr Oetker)

Kerstkoekjes

Meng de bloem met de bakingsoda, zout en alle kruiden. In een pannetje smelt je op laag vuur de boter (niet laten bruinen!). Als die gesmolten is gaan de suikers erbij, goed door roeren en even laten afkoelen.

Gingerbread men

Doe het suiker/botermengsel in een grote kom (of je staande keukenmixer) en mix er het ei door, tot het helemaal is opgenomen. Dan in twee delen het bloemmengsel er door en mengen. Kiep op je aanrechtblad. Verdeel in 2 helften en duw samen tot een deeg. Maak er 2 platte pakketjes van, vouw die in huishoudfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.

Te droog koekjesdeeg, wat nu?

In eerste instantie was mijn deeg te kruimelig. Dat heb ik verholpen door het opnieuw te mengen, met wat extra boter. Mocht het bij jou nu alsnog wat te droog zijn dan kun je er dus eventueel nóg wat boter door mengen. Is het te nattig, dan met mate nog wat extra bloem erbij.

Gingerbread en M Smulpaapje
De appel valt niet ver van de boom 😉

Bakken met kinderen

Het leukste komt nu; rol het deeg uit tot ongeveer een ½ centimeter dik. Steek daar met je stekers koekjes uit en leg die op de bakplaat. Doe dit tot het niet meer kan. Duw dan het deeg weer bij elkaar en rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175C.

Bak de koekjes 12-14 minuten, in het midden van de oven. Leg de koekjes daarna op een rooster en laat dan helemaal afkoelen, zodat je ze – als je dat wilt – nog kunt versieren.

gingercookies versierd

Kerstkoekjes in de boom?

Wil je de koekjes eventueel nog in de boom hangen, prik er dan met een satéprikker – vóór je ze bakt – een gaatje boven in, waar je dan later een keukentouwtje doorheen kunt rijgen.

Koekjesdeeg invriezen

Dit deeg is best voor heel veel koekjes. Om jezelf enigszins te sparen kun je een helft van het deeg ook gerust invriezen. Laat het, wanneer je zin hebt in verse koekjes even rustig ontdooien. Daarna gebruik je het gewoon op dezelfde manier zoals hierboven aangegeven.

Gepubliceerd op 18 december 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.