Geroosterde tomatensoep



Zelf tomatensoep maken is éxtra lekker als je je tomaten eerst roostert. Het wordt daarmee meteen ook slowfood, maar oh wat gaat je huis er heerlijk van ruiken.

Gebruik de mooiste en rijpste tomaten die je kunt vinden. Voeg daarna nog extra groenten toe en je hebt meteen een super gezonde maaltijdsoep.

Voor ruim 6 kommen

Ruime kilo tomaten, gehalveerd
olie, zout en peper
4 takjes verse tijm
2 tenen knoflook
2el olie
1 zak italiaanse groente (roerbakmix á 400g)
vleesfond (ik gebruikte een pot van 380ml én 190ml)
1el tomatenpuree
1el bloem
zout en peper
1tl gedroogde tijm
optioneel: 250g gehaktballetjes

Oven voorverwarmen op 170C

Tomaten roosteren

Halveer de tomaten en leg ze met de bolletjes omhoog (dus het snijvlak naar beneden). Bestrooi met zout, peper en een beetje olie en rooster ze dan een uur in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna uit de oven, hevel ze over in een grote ovenschaal. Leg de tijm en knoflook er tussen en die keer met de gesneden kant naar boven rooster je ze nog een keer anderhalf uur, op 125C.

Geroosterde tomaten als basis voor de soep

In een grote soeppan verhit je de olie en bak je de Italiaanse groente even kort aan. Dan de tomatenpuree even meebakken en bestrooi alles nu met de bloem. Die bak je ook even kort mee. Dan mag de vleesfond erbij. Goed doorroeren en aan de kook brengen. Laat zachtjes pruttelen, terwijl je de tomaten uit de oven haalt.

Zelfgemaakte tomatensoep

De tomaten zijn nu door en door geroosterd. Met een staafmixer mix je ze fijn. Giet dit over in een zeef en druk alle vocht eruit en in de pan met soep. Je krijgt zo de pure tomatensmaak erbij, zonder velletjes of pitjes. Doe dit tot er geen vocht meer uit komt.

Breng de soep op smaak met nog wat gedroogde tijm, zout en peper. Wil je er echt een maaltijdsoep van maken laat dan nog lekker wat gehaktballetjes in de soep garen. Eventueel kun je er ook nog wat vermicelli in doen. Serveer met lekker vers brood.

Gepubliceerd op 10 maart 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!