Geroosterde tomatensoep



Een verse tomatensoep met geroosterde tomaten is echt zó lekker. Met wat extra toevoegingen maak je er een gezonde maaltijdsoep van.

Zelf tomatensoep maken is éxtra lekker als je je tomaten eerst roostert. De smaak van de tomaten wordt nóg intenser als je ze eerst in de oven roostert.

Gebruik de mooiste en rijpste tomaten die je kunt vinden. Als je wilt kun je op de bakplaat ook meteen knoflook en ui mee roosteren. Het wordt er alleen maar lekkerder van.

Voeg daarna nog extra groenten toe en je hebt meteen een super gezonde maaltijdsoep.

Voor ruim 6 kommen

Een kilo tomaten, gehalveerd
2 el olie, wat zout en peper
4 takjes verse tijm
2 – 4 tenen knoflook
optioneel: 2 uien, in kwarten en 2 paprika, in stukken
2 el olie
750 ml fond (of gebruik bouillon)
1 zak Italiaanse groente (roerbakmix á 400g)
1 el tomatenpuree
1 el bloem
zout en peper
1 tl gedroogde tijm
optioneel: 250g gehaktballetjes

Oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht)

verse tomaten

Geroosterde tomatensoep

Halveer de tomaten en leg ze op een bakplaat (voorzien van bakpapier of aluminiumfolie). Bestrooi met zout, peper, takjes tijm en een beetje olie en rooster ze dan een uur in de voorverwarmde oven.

Als je wilt kun je voor extra smaak ook nog wat paprika, ui en knoflook mee roosteren. Het wordt er alleen maar lekkerder van.

Verse tomatensoep met Italiaanse groente

In een grote soeppan verhit je wat olie en bak je de Italiaanse groente even kort aan. Dan de tomatenpuree even meebakken en bestrooi alles nu met de bloem. Die bak je ook even kort mee. Dan mag de fond (of bouillon) erbij. Goed doorroeren en aan de kook brengen. Laat zachtjes pruttelen, terwijl je de tomaten uit de oven haalt.

Geroosterde tomatensoep

Doe de geroosterde tomaten in een blender en pureer ze zo fijn mogelijk. Hoe krachtiger je blender, des te fijner dat wordt. Met een staafmixer kan ook, dat zal iets meer tijd kosten. Voeg je tomaten toe aan de rest van de inhoud van de pan en roer goed door.  Breng de soep op smaak als je wilt met nog wat gedroogde tijm, zout en peper.

Wil je er volwaardige een maaltijdsoep van maken laat dan nog lekker wat (vega) gehaktballetjes in de soep garen. Eventueel kun je er ook nog wat vermicelli in doen. Serveer met lekker vers brood.

Gepubliceerd op 3 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.