Geroosterde bloemkoolpuree met paddenstoelen
Na het succes van de geroosterde bloemkoolsoep was het tijd om de variëteit in recepten met geroosterde bloemkool verder uit te breiden. Want de smaak die het roosteren van bloemkool aan een gerecht geeft is echt geweldig.
Deze bloemkoolpuree is dat ook. Te simpel voor woorden, maar zó rijk aan smaak. Je kunt het prima eten in plaats van een gewone puree. Ik maakte ‘met een mix aan wilde paddenstoelen die in de Herfstbox van Verse Oogst zaten. Smullen!
Voor 4 personen
750g bloemkool
½ el olie
2 teentjes knoflook
3 takjes verse tijm
Verder nodig
1 sjalotje, gesnipperd
500g paddenstoelen, naar keuze, grof gesneden
3 takjes verse tijm
½ el olie
½ tl knoflookpoeder
zout en peper
60ml slagroom
60ml halfvolle melk
1el kruidenroomkaas
Optioneel: drupje truffelolie
Verder nodig: oven voorverwarmen op 200C – blender/keukenmachine
Bloemkool roosteren
Snijd de bloemkool in plakken en leg op een bakplaat, die je bekleedt met bakpapier. Knoflook er tussen leggen, tijm er over heen en sprenkel de olie er over. Rooster dit 30 minuten in de oven, halverwege even keren of husselen. Haal daarna uit de oven een laat afkoelen.
Gebakken paddenstoelen
Verhit ondertussen in een koekenpan de olie en fruit hierin het sjalotje een paar minuten aan. Dan vuur omhoog en paddenstoelen erbij en bak die in 5-10 minuten goudbruin aan. Breng tot slot op smaak met tijm, knoflookpoeder, zout en peper. In de tussentijd dat die bakken doe je de bloemkool, room, melk en roomkaas in de keukenmachine en maal je kort tot je een grove puree hebt.
Bloemkoolpuree met paddenstoelen
Breng de bloemkoolpuree op smaak met zout en peper, eventueel nog een drupje truffelolie er door. Doe de puree dan op een groot bord en leg er de gebakken paddenstoelen bovenop. Geniet er van!
Gepubliceerd op 9 november 2017