Geroosterde bloemkool & mosterdsoep

Een goedgevulde maaltijdsoep met geroosterde bloemkool & mosterd. Dat is een kom bommetje vol vitaminen én smaak. Puur comfortfood.
Dol ben ik er op, geroosterde bloemkool. Maar we hadden het de laatste paar weken al behoorlijk wat keren op die manier gegeten. Tijd dus om er een lekkere soep mee te maken. Herfst & soep, ik hou er van.
Van deze mosterdsoep ga je zeker ook houden. Want hij zit bommetjevol met bloemkool én heeft net dat beetje pit door de mosterd. Garneren met knapperige spekjes is optioneel, maar wel errug lekker!
Voor 4 grote kommen soep
- 1 sjalotje
- 2 el neutrale olie
- 3 el bloem
- 2-3 el Zaanse mosterd
- 1,5 liter warme groentebouillon (van een blokje is prima)
Voor de geroosterde bloemkool
- 1 bloemkool, in stukken
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 3-5 takjes verse tijm
- ½ el olie
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C – staafmixer (of blender)
Geroosterde bloemkool mosterdsoep
Rooster voor je mosterdsoep als eerste de bloemkool 30 minuten in de voorverwarmde oven. Doe hiervoor alle ingrediënten in een ruime ovenschaal (of op een bakplaat) en besprenkel alles met olie. Halverwege de tijd even een keer omdraaien. Haal als de bloemkool gaar en goudbruin is uit de oven en laat afkoelen.
Mosterdsoep met bloemkool
In de tussentijd verwarm je de olie in een grote pan en fruit je hierin de sjalot een paar minuutjes aan. Doe de bloem erbij, roer even door en laat een minuutje meebakken. Dan de mosterd erbij, hoeveelheid afhankelijk van hoe stevig je de mosterdsmaak wilt. Bak mee en giet er dan, terwijl je roert met een garde, de warme bouillon bij.
Makkelijke maaltijdsoep
Nu de geroosterde bloemkool erbij en met een staafmixer er een gladde soep van pureren. Te dik? Dan nog een beetje bouillon erbij. Maar de soep mag stevig te zijn. Breng op smaak met zout en goed wat zwarte peper.
Als je wilt kun je wat spekblokjes uitbakken om de soep mee te garneren, maar je kunt ‘m ook vegetarisch houden. Lekker vers brood er bij en klaar ben je!
Soeprecepten
Meer variatie in soeprecepten vind je natuurlijk ook op de site
Gepubliceerd op 30 november 2020