Gepofte zoete aardappel van de BBQ

Onlangs was ik in Tel Aviv waar ik voor het eerst gepofte zoete aardappel at. Niet zoals wij meestal aardappels poffen – in aluminiumfolie op de BBQ – maar zo, in het vuur geroosterd. Een zwartgeblakerde buitenkant als gevolg. Maar een onweerstaanbare binnenkant als bonus.
Tijd dus om dat thuis ook te proberen. En wat blijkt, super easy en nét zo lekker! Gauw maken dus.
Gepofte zoete aardappel – voor 4 personen
Vier grote zoete aardappels
een hete BBQ (minimaal 200C)
crème fraîche
zout & peper
Bereidingswijze BBQ aardappels
Borstel de aardappels goed schoon. Verhit de BBQ en als de kooltjes smeulen leg je de aardappels, aan de zijkant, in de hete kolen. In de tijd dat die poffen – reken zeker op een uur – kun je de barbecue gerust voor andere zaken gebruiken. Zoals bijvoorbeeld het bereiden van de gekruide kip, die wij bij de aardappel aten.
Prik voorzichtig, door de schil, in de aardappel om te testen of ‘ie goed gaar is. Haal de aardappels, voorzichtig en met een tang, uit het vuur en laat op een plank even iets afkoelen. Dan halveren, zout en peper erover en serveren met een goede schep creme fraîche. Meer heeft het niet nodig!
Gepubliceerd op 15 juni 2018