Gepofte knolselderij met Gorgonzola & pecannoten



Het oorspronkelijke recept zag ik staan in een van de buitenlandse kooktijdschriften die ik met regelmaat uit het buitenland mee neem ter inspiratie. Het idee van het poffen van een knolselderij, net als ik dat wel eens doe met bloemkool, sprak me enorm aan.

Mijn eigen draai aan het recept bleek ook nog eens super lekker. Ik denk dat ‘ie zelfs als vegetarisch hoofdgerecht met kerst niet zou misstaan. Maar wat mij betreft is het nu gewoon al feest, dus vandaag al het recept voor jullie!

gepofte knolselderij Smulpaapje

Voor ruim 4 personen

1 grote knolselderij
160g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
70g grofgehakte pecannote
1tl gedroogde tijm
75ml maple syrup
50g boter, in blokjes
peper & zout

Verder nodig: ovenschaal – aluminiumfolie – oven voorverwarmen op 180C

Knolselderij uithollen

Begin met het heel dun schillen van de knolselderij. Dat gaat het makkelijkst met een heel scherp mes, waarmee je de contouren van de knolselderij volgt. Was de knolselderij daarna en snijd het kapje van de bovenkant. Nu ga je ‘tot de helft uithollen. Ik heb dat gedaan met een appelboor, zodat je goed erin komt. En daarna met een lepel om het losse groentevlees eruit te scheppen. Je holt tot halverwege uit, dus niet tot de bodem!

Gepofte knolselderij

Meng in een kom de Gorgonzola met de pecannoten en 60ml van de maplesyrup. Vul hier de uitgeholde knolselderij mee. Zet de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, hiermee pak je ‘straks in, en zet alvast in de ovenschaal.

Verdeel de blokjes boter over de knolselderij en giet de laatste eetlepel maple syrup erover heen. Bestrooi met zout en peper. Pak de knolselderij nu helemaal in, zodat er niks meer openstaat.

Knolselderij poffen met Gorgonzola en maple syrup

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 1 ½ uur, tot de knolselderij goed gaar is. Controleer dit een kwartier voordat de tijd verstreken is, om te kijken hoever ‘ie is.

Snijd aan tafel in dikke plakken en schep de kaas & noten erover heen. Serveer met aardappelpuree.

Gepubliceerd op 25 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.