Gepofte knolselderij met Gorgonzola & pecannoten



Het oorspronkelijke recept zag ik staan in een van de buitenlandse kooktijdschriften die ik met regelmaat uit het buitenland mee neem ter inspiratie. Het idee van het poffen van een knolselderij, net als ik dat wel eens doe met bloemkool, sprak me enorm aan.

Mijn eigen draai aan het recept bleek ook nog eens super lekker. Ik denk dat ‘ie zelfs als vegetarisch hoofdgerecht met kerst niet zou misstaan. Maar wat mij betreft is het nu gewoon al feest, dus vandaag al het recept voor jullie!

gepofte knolselderij Smulpaapje

Voor ruim 4 personen

1 grote knolselderij
160g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
70g grofgehakte pecannote
1tl gedroogde tijm
75ml maple syrup
50g boter, in blokjes
peper & zout

Verder nodig: ovenschaal – aluminiumfolie – oven voorverwarmen op 180C

Knolselderij uithollen

Begin met het heel dun schillen van de knolselderij. Dat gaat het makkelijkst met een heel scherp mes, waarmee je de contouren van de knolselderij volgt. Was de knolselderij daarna en snijd het kapje van de bovenkant. Nu ga je ‘tot de helft uithollen. Ik heb dat gedaan met een appelboor, zodat je goed erin komt. En daarna met een lepel om het losse groentevlees eruit te scheppen. Je holt tot halverwege uit, dus niet tot de bodem!

Gepofte knolselderij

Meng in een kom de Gorgonzola met de pecannoten en 60ml van de maplesyrup. Vul hier de uitgeholde knolselderij mee. Zet de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, hiermee pak je ‘straks in, en zet alvast in de ovenschaal.

Verdeel de blokjes boter over de knolselderij en giet de laatste eetlepel maple syrup erover heen. Bestrooi met zout en peper. Pak de knolselderij nu helemaal in, zodat er niks meer openstaat.

Knolselderij poffen met Gorgonzola en maple syrup

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 1 ½ uur, tot de knolselderij goed gaar is. Controleer dit een kwartier voordat de tijd verstreken is, om te kijken hoever ‘ie is.

Snijd aan tafel in dikke plakken en schep de kaas & noten erover heen. Serveer met aardappelpuree.

Gepubliceerd op 25 november 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!