Gepofte knolselderij met Gorgonzola & pecannoten



Het oorspronkelijke recept zag ik staan in een van de buitenlandse kooktijdschriften die ik met regelmaat uit het buitenland mee neem ter inspiratie. Het idee van het poffen van een knolselderij, net als ik dat wel eens doe met bloemkool, sprak me enorm aan.

Mijn eigen draai aan het recept bleek ook nog eens super lekker. Ik denk dat ‘ie zelfs als vegetarisch hoofdgerecht met kerst niet zou misstaan. Maar wat mij betreft is het nu gewoon al feest, dus vandaag al het recept voor jullie!

gepofte knolselderij Smulpaapje

Voor ruim 4 personen

1 grote knolselderij
160g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
70g grofgehakte pecannote
1tl gedroogde tijm
75ml maple syrup
50g boter, in blokjes
peper & zout

Verder nodig: ovenschaal – aluminiumfolie – oven voorverwarmen op 180C

Knolselderij uithollen

Begin met het heel dun schillen van de knolselderij. Dat gaat het makkelijkst met een heel scherp mes, waarmee je de contouren van de knolselderij volgt. Was de knolselderij daarna en snijd het kapje van de bovenkant. Nu ga je ‘tot de helft uithollen. Ik heb dat gedaan met een appelboor, zodat je goed erin komt. En daarna met een lepel om het losse groentevlees eruit te scheppen. Je holt tot halverwege uit, dus niet tot de bodem!

Gepofte knolselderij

Meng in een kom de Gorgonzola met de pecannoten en 60ml van de maplesyrup. Vul hier de uitgeholde knolselderij mee. Zet de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, hiermee pak je ‘straks in, en zet alvast in de ovenschaal.

Verdeel de blokjes boter over de knolselderij en giet de laatste eetlepel maple syrup erover heen. Bestrooi met zout en peper. Pak de knolselderij nu helemaal in, zodat er niks meer openstaat.

Knolselderij poffen met Gorgonzola en maple syrup

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 1 ½ uur, tot de knolselderij goed gaar is. Controleer dit een kwartier voordat de tijd verstreken is, om te kijken hoever ‘ie is.

Snijd aan tafel in dikke plakken en schep de kaas & noten erover heen. Serveer met aardappelpuree.

Gepubliceerd op 25 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!