Gegrilde witlof met Balsamico dressing

Ik ben dól op witlof. Witlof uit de oven, maar zeker ook gegrilde witlof. Heel eenvoudig te maken. Geen grilpan? Geen nood. Ik geef je een alternatief!
Want in plaats van je witlof te grillen kun je witlof ook heel goed bakken. Welke manier je ook kiest, je witlof is in een kwartiertje klaar. Zorg jij dat in die tijd de aardappels opstaan voor puree, voor bij je witlof. Kies je voor een vega, vlees of visoptie erbij. En klaar ben je!
Om witlof te grillen heb je natuurlijk een grilplaat of grilpan nodig. Heb je die niet, dan vertel ik je bij optie 2 hoe je ook heerlijk je witlof kunt bakken. Aan het eind van beide methode breng je de gegrilde of gebakken witlof op smaak met een heerlijk balsamico/honing dressing. Kom we gaan de keuken in!
Voor 4 personen
- 4 stronkjes witlof, gehalveerd
- klein beetje neutrale olie
- 1 el balsamico azijn, hoe ouder hoe lekkerder
- ½ el vloeibare honing
- 1 el mandarijnen sap (sinaasappel kan ook)
- zout & peper
- 25 gram boter
- handje geroosterde hazelnoten, grof gehakt
Verder nodig: grilpan, invetkwastje, grote koekenpan
Voor erbij: aardappelpuree + vega/vlees/visoptie
Gegrilde witlof met Balsamico dressing
Als eerste de gegrilde witlof. Hiervoor verhit je een grilplaat of grilpan. Halveer de witlof, maar laat de kontjes eraan zitten. Dat zorgt ervoor dat je de witlof makkelijker kunt grillen, zonder dat ze uit elkaar vallen. Vet de gesneden kant van de witlof lichtjes in met olie en leg die kant als eerste op de hete grilplaat.
Witlof met balsamico, honing en citrus
In ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je witlof, gril je ze nu om en om gaar. Voor je de witlof omdraait ook even de bovenkant lichtjes invetten met olie. Is je witlof nagenoeg gaar verhit dan een grote koekenpan met de boter. Leg de gegrilde witlof in de gesmolten boter, gesneden kant naar beneden. Voeg de balsamico, honing en sap toe en laat even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.
Gebakken witlof
Voor de optie van gebakken witlof verhit je een grote koekenpan met een klein beetje neutrale olie. Snijd de witlof in vier kwarten. Bak deze, om en om, in de hete olie. Een minuut of tien. Voeg dan het klontje boter toe, laat smelten en dan gaan de balsamico, honing en mandarijnen sap erbij. Laat dit even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.
Serveer de gegrilde of gebakken witlof met puree en jouw keuze van vlees, vis of vega erbij.
Gepubliceerd op 8 februari 2021