Gegrilde witlof met Balsamico dressing



Ik ben dól op witlof. Witlof uit de oven, maar zeker ook gegrilde witlof. Heel eenvoudig te maken. Geen grilpan? Geen nood. Ik geef je een alternatief!

Want in plaats van je witlof te grillen kun je witlof ook heel goed bakken. Welke manier je ook kiest, je witlof is in een kwartiertje klaar. Zorg jij dat in die tijd de aardappels opstaan voor puree, voor bij je witlof. Kies je voor een vega, vlees of visoptie erbij. En klaar ben je!

Om witlof te grillen heb je natuurlijk een grilplaat of grilpan nodig. Heb je die niet, dan vertel ik je bij optie 2 hoe je ook heerlijk je witlof kunt bakken. Aan het eind van beide methode breng je de gegrilde of gebakken witlof op smaak met een heerlijk balsamico/honing dressing. Kom we gaan de keuken in!

Voor 4 personen

  • 4 stronkjes witlof, gehalveerd
  • klein beetje neutrale olie
  • 1 el balsamico azijn, hoe ouder hoe lekkerder
  • ½ el vloeibare honing
  • 1 el mandarijnen sap (sinaasappel kan ook)
  • zout & peper
  • 25 gram boter
  • handje geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Verder nodig: grilpan, invetkwastje, grote koekenpan
Voor erbij: aardappelpuree + vega/vlees/visoptie

gegrilde witlof recept

Gegrilde witlof met Balsamico dressing

Als eerste de gegrilde witlof. Hiervoor verhit je een grilplaat of grilpan. Halveer de witlof, maar laat de kontjes eraan zitten. Dat zorgt ervoor dat je de witlof makkelijker kunt grillen, zonder dat ze uit elkaar vallen. Vet de gesneden kant van de witlof lichtjes in met olie en leg die kant als eerste op de hete grilplaat.

Witlof met balsamico, honing en citrus

In ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je witlof, gril je ze nu om en om gaar. Voor je de witlof omdraait ook even de bovenkant lichtjes invetten met olie. Is je witlof nagenoeg gaar verhit dan een grote koekenpan met de boter. Leg de gegrilde witlof in de gesmolten boter, gesneden kant naar beneden. Voeg de balsamico, honing en sap toe  en laat even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.

gebakken witlof met puree

Gebakken witlof

Voor de optie van gebakken witlof verhit je een grote koekenpan met een klein beetje neutrale olie. Snijd de witlof in vier kwarten. Bak deze, om en om, in de hete olie. Een minuut of tien. Voeg dan het klontje boter toe, laat smelten en dan gaan de balsamico, honing en mandarijnen sap erbij. Laat dit even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.

Serveer de gegrilde of gebakken witlof met puree en jouw keuze van vlees, vis of vega erbij.

Gepubliceerd op 8 februari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.