Gegrilde witlof met Balsamico dressing



Ik ben dól op witlof. Witlof uit de oven, maar zeker ook gegrilde witlof. Heel eenvoudig te maken. Geen grilpan? Geen nood. Ik geef je een alternatief!

Want in plaats van je witlof te grillen kun je witlof ook heel goed bakken. Welke manier je ook kiest, je witlof is in een kwartiertje klaar. Zorg jij dat in die tijd de aardappels opstaan voor puree, voor bij je witlof. Kies je voor een vega, vlees of visoptie erbij. En klaar ben je!

Om witlof te grillen heb je natuurlijk een grilplaat of grilpan nodig. Heb je die niet, dan vertel ik je bij optie 2 hoe je ook heerlijk je witlof kunt bakken. Aan het eind van beide methode breng je de gegrilde of gebakken witlof op smaak met een heerlijk balsamico/honing dressing. Kom we gaan de keuken in!

Voor 4 personen

  • 4 stronkjes witlof, gehalveerd
  • klein beetje neutrale olie
  • 1 el balsamico azijn, hoe ouder hoe lekkerder
  • ½ el vloeibare honing
  • 1 el mandarijnen sap (sinaasappel kan ook)
  • zout & peper
  • 25 gram boter
  • handje geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Verder nodig: grilpan, invetkwastje, grote koekenpan
Voor erbij: aardappelpuree + vega/vlees/visoptie

gegrilde witlof recept

Gegrilde witlof met Balsamico dressing

Als eerste de gegrilde witlof. Hiervoor verhit je een grilplaat of grilpan. Halveer de witlof, maar laat de kontjes eraan zitten. Dat zorgt ervoor dat je de witlof makkelijker kunt grillen, zonder dat ze uit elkaar vallen. Vet de gesneden kant van de witlof lichtjes in met olie en leg die kant als eerste op de hete grilplaat.

Witlof met balsamico, honing en citrus

In ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je witlof, gril je ze nu om en om gaar. Voor je de witlof omdraait ook even de bovenkant lichtjes invetten met olie. Is je witlof nagenoeg gaar verhit dan een grote koekenpan met de boter. Leg de gegrilde witlof in de gesmolten boter, gesneden kant naar beneden. Voeg de balsamico, honing en sap toe  en laat even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.

gebakken witlof met puree

Gebakken witlof

Voor de optie van gebakken witlof verhit je een grote koekenpan met een klein beetje neutrale olie. Snijd de witlof in vier kwarten. Bak deze, om en om, in de hete olie. Een minuut of tien. Voeg dan het klontje boter toe, laat smelten en dan gaan de balsamico, honing en mandarijnen sap erbij. Laat dit even flink bruisen en karamelliseren. Breng tot slot op smaak met zout en peper. Garneer met de gehakte hazelnoten.

Serveer de gegrilde of gebakken witlof met puree en jouw keuze van vlees, vis of vega erbij.

Gepubliceerd op 8 februari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!