Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit



Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.

Ik hou ervan om fruitrasp te gebruiken in recepten, het geeft zoveel smaak aan de marinade. En sinaasappel of citroen kennen we inmiddels wel, dus gebruikte ik voor deze marinade de rasp van grapefruit.

Ik maakte deze kip een aantal jaren geleden al, maar was het recept een beetje uit het oog verloren. Tijdens een shoot met Joor maakte ik ‘m opnieuw en paste het recept een beetje aan.

Zo is de kip nóg lekkerder en de foto stúkken beter. Tijd dus om jullie opnieuw te overtuigen van het feit dat koken met een barbecue écht niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

barbecue kip

No nonsense barbecuerecepten

Ben je na dit recept nieuwsgierig geworden, bestel dan gewoon ook mijn barbecue-boek BBQ-tijd. Dan heb je in één klap 65 fool-proof barbecuerecepten in huis, voor een heel jaar lang heerlijk en no nonsense koken op de barbecue.

Maar laten we eerst even de keuken in duiken om deze gegrilde kip met grapefruit klaar te maken!

Voor vier personen

1 scharrelkip van ongeveer 1 ½ kg
rasp van 1 grapefruit
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el extra vierge olijfolie
½  tl knoflookpoeder
½ tl zout
versgemalen peper

optioneel: sap van een ½ grapefruit
Verder nodig: kippan voor de barbecue – barbecue indirect verwarmen op 180C

Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Start voor deze heerlijke gegrilde kip van de barbecue met het maken van de marinade. Meng door de olie het gerookt paprikapoeder,  de knoflookpoeder, zout en de rasp van de grapefruit. Smeer hier de hele kip zo goed mogelijk mee in.

Heb je een speciale barbecue kippan, zet de kip daar dan op en vouw de vleugels naar binnen zodat de puntjes niet verbranden.
Heb je die niet? Geen probleem! Zet de kip dan op een bakring in een ovenschaal die geschikt is voor de barbecue.

Verwarm de BBQ (indirect) tot 180 C. Is de BBQ warm, zet dan de kip in de barbecue en doe de deksel dicht.

barbecue kip

Hoe weet ik of kip van de barbecue gaar is?

Dat kan op twee manieren:

  1. Heb je een kernthermometer, dan steek je die in het dikste deel van de kip tot de thermometer 72 C aangeeft. Je kip is gaar!
  2. Heb je geen thermometer dan controleer je – na een uur op de barbecue – door in de poten van de kip te prikken. Als er helder (dus geen roze) vocht uitkomt is je kip gaar. Is dat niet het geval laat ‘m dan nog een kwartier staan en check dan weer.

Als je kip gaar is knijp je, terwijl de kip nog op de barbecue staat, een halve grapefruit aan sap over de kip uit. Dit geeft nog nét dat beetje extra smaak.

Wij eten dit gegrilde kippetje van de barbecue graag met frietjes en een salade. Maar ook heerlijk met gepofte aardappels van de barbecue!

Gepubliceerd op 21 april 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!