Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit



Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.

Ik hou ervan om fruitrasp te gebruiken in recepten, het geeft zoveel smaak aan de marinade. En sinaasappel of citroen kennen we inmiddels wel, dus gebruikte ik voor deze marinade de rasp van grapefruit.

Ik maakte deze kip een aantal jaren geleden al, maar was het recept een beetje uit het oog verloren. Tijdens een shoot met Joor maakte ik ‘m opnieuw en paste het recept een beetje aan.

Zo is de kip nóg lekkerder en de foto stúkken beter. Tijd dus om jullie opnieuw te overtuigen van het feit dat koken met een barbecue écht niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

barbecue kip

No nonsense barbecuerecepten

Ben je na dit recept nieuwsgierig geworden, bestel dan gewoon ook mijn barbecue-boek BBQ-tijd. Dan heb je in één klap 65 fool-proof barbecuerecepten in huis, voor een heel jaar lang heerlijk en no nonsense koken op de barbecue.

Maar laten we eerst even de keuken in duiken om deze gegrilde kip met grapefruit klaar te maken!

Voor vier personen

1 scharrelkip van ongeveer 1 ½ kg
rasp van 1 grapefruit
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el extra vierge olijfolie
½  tl knoflookpoeder
½ tl zout
versgemalen peper

optioneel: sap van een ½ grapefruit
Verder nodig: kippan voor de barbecue – barbecue indirect verwarmen op 180C

Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Start voor deze heerlijke gegrilde kip van de barbecue met het maken van de marinade. Meng door de olie het gerookt paprikapoeder,  de knoflookpoeder, zout en de rasp van de grapefruit. Smeer hier de hele kip zo goed mogelijk mee in.

Heb je een speciale barbecue kippan, zet de kip daar dan op en vouw de vleugels naar binnen zodat de puntjes niet verbranden.
Heb je die niet? Geen probleem! Zet de kip dan op een bakring in een ovenschaal die geschikt is voor de barbecue.

Verwarm de BBQ (indirect) tot 180 C. Is de BBQ warm, zet dan de kip in de barbecue en doe de deksel dicht.

barbecue kip

Hoe weet ik of kip van de barbecue gaar is?

Dat kan op twee manieren:

  1. Heb je een kernthermometer, dan steek je die in het dikste deel van de kip tot de thermometer 72 C aangeeft. Je kip is gaar!
  2. Heb je geen thermometer dan controleer je – na een uur op de barbecue – door in de poten van de kip te prikken. Als er helder (dus geen roze) vocht uitkomt is je kip gaar. Is dat niet het geval laat ‘m dan nog een kwartier staan en check dan weer.

Als je kip gaar is knijp je, terwijl de kip nog op de barbecue staat, een halve grapefruit aan sap over de kip uit. Dit geeft nog nét dat beetje extra smaak.

Wij eten dit gegrilde kippetje van de barbecue graag met frietjes en een salade. Maar ook heerlijk met gepofte aardappels van de barbecue!

Gepubliceerd op 21 april 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!