Gegrilde aubergine met fetayoghurt uit Greenfeast van Nigel Slater



Ik schreef het al in de review van Greenfeast, die je hier vindt. Eigenlijk is alles wat in het boek staat lekker. Kiezen wat ik wilde koken eruit liet ik dan ook fijn over aan onze dochter, die mocht kiezen tussen twee gerechten. Grappig genoeg koos ze niet voor de bloemkool, maar voor dit gerecht.

En dat met een diepliggende afschuw voor aubergine mag op z’n minst verrassend genoemd worden. Dat ze het daarna ook nog lekker vond is mijn beste argument naar jou om dit recept een keer te maken!

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

voor 2 personen, als lunch of lichte maaltijd
2 aubergines (ongeveer 350g) in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
50ml extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (of iedere andere smaakvolle balsamico)
150g halfvolle yoghurt
2el verse munt, fijngesneden
handvol verse peterselie, grof gesneden
100g feta (de échte feta, geen witte kaas)
1 komkommer, in linten geschaafd met een kaasschaaf
naar smaak versgemalen peper en wat Sumak (Midden-Oostenwinkel of AH)
naar smaak vers citroensap

verder nodig: grillpan
Bereidingstijd: 15 minuten

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

Zet de grillpan alvast aan om goed heet te worden (geen olie erin!) terwijl je de aubergines snijdt. Kerf de plakken aan één kant in en grill ze in de grillpan, tot ze goudbruin en gaar zijn. In die tijd meng je de olie met de azijn en wat zout en peper. De gegrilde aubergine haal je daarna hierdoor heen. Leg de plakken aubergine, tot je klaar bent, in een aparte schaal.

Fetayoghurt met munt

Meng de yoghurt in een kom met de munt en peterselie. Verkruimel de feta erdoor en roer even door. Breng op smaak met wat vers citroensap en wat peper. Verdeel dit over twee diepe borden en verdeel hier de aubergine over. Giet de overgebleven dressing over de aubergine en garneer met wat verse munt. Ik deed er ook nog wat sumak over heen, voor wat extra frisheid maar dat hoeft niet.

Mijn versie van het recept uit Greenfeast

Tot slot schaafde ik met een kaasschaaf – tot aan de zaadlijst – lange linten komkommer die ik bij het gerecht serveerde, in plaats van de ingelegde uien of chilipepers die in het boek staan. Bij het gerecht lekker wat geroosterde of verse pita, en klaar ben je!

Gepubliceerd op 3 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!