Gegrilde aubergine met fetayoghurt uit Greenfeast van Nigel Slater



Ik schreef het al in de review van Greenfeast, die je hier vindt. Eigenlijk is alles wat in het boek staat lekker. Kiezen wat ik wilde koken eruit liet ik dan ook fijn over aan onze dochter, die mocht kiezen tussen twee gerechten. Grappig genoeg koos ze niet voor de bloemkool, maar voor dit gerecht.

En dat met een diepliggende afschuw voor aubergine mag op z’n minst verrassend genoemd worden. Dat ze het daarna ook nog lekker vond is mijn beste argument naar jou om dit recept een keer te maken!

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

voor 2 personen, als lunch of lichte maaltijd
2 aubergines (ongeveer 350g) in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
50ml extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (of iedere andere smaakvolle balsamico)
150g halfvolle yoghurt
2el verse munt, fijngesneden
handvol verse peterselie, grof gesneden
100g feta (de échte feta, geen witte kaas)
1 komkommer, in linten geschaafd met een kaasschaaf
naar smaak versgemalen peper en wat Sumak (Midden-Oostenwinkel of AH)
naar smaak vers citroensap

verder nodig: grillpan
Bereidingstijd: 15 minuten

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

Zet de grillpan alvast aan om goed heet te worden (geen olie erin!) terwijl je de aubergines snijdt. Kerf de plakken aan één kant in en grill ze in de grillpan, tot ze goudbruin en gaar zijn. In die tijd meng je de olie met de azijn en wat zout en peper. De gegrilde aubergine haal je daarna hierdoor heen. Leg de plakken aubergine, tot je klaar bent, in een aparte schaal.

Fetayoghurt met munt

Meng de yoghurt in een kom met de munt en peterselie. Verkruimel de feta erdoor en roer even door. Breng op smaak met wat vers citroensap en wat peper. Verdeel dit over twee diepe borden en verdeel hier de aubergine over. Giet de overgebleven dressing over de aubergine en garneer met wat verse munt. Ik deed er ook nog wat sumak over heen, voor wat extra frisheid maar dat hoeft niet.

Mijn versie van het recept uit Greenfeast

Tot slot schaafde ik met een kaasschaaf – tot aan de zaadlijst – lange linten komkommer die ik bij het gerecht serveerde, in plaats van de ingelegde uien of chilipepers die in het boek staan. Bij het gerecht lekker wat geroosterde of verse pita, en klaar ben je!

Gepubliceerd op 3 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.