Gegrilde aubergine met fetayoghurt uit Greenfeast van Nigel Slater



Ik schreef het al in de review van Greenfeast, die je hier vindt. Eigenlijk is alles wat in het boek staat lekker. Kiezen wat ik wilde koken eruit liet ik dan ook fijn over aan onze dochter, die mocht kiezen tussen twee gerechten. Grappig genoeg koos ze niet voor de bloemkool, maar voor dit gerecht.

En dat met een diepliggende afschuw voor aubergine mag op z’n minst verrassend genoemd worden. Dat ze het daarna ook nog lekker vond is mijn beste argument naar jou om dit recept een keer te maken!

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

voor 2 personen, als lunch of lichte maaltijd
2 aubergines (ongeveer 350g) in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
50ml extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (of iedere andere smaakvolle balsamico)
150g halfvolle yoghurt
2el verse munt, fijngesneden
handvol verse peterselie, grof gesneden
100g feta (de échte feta, geen witte kaas)
1 komkommer, in linten geschaafd met een kaasschaaf
naar smaak versgemalen peper en wat Sumak (Midden-Oostenwinkel of AH)
naar smaak vers citroensap

verder nodig: grillpan
Bereidingstijd: 15 minuten

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

Zet de grillpan alvast aan om goed heet te worden (geen olie erin!) terwijl je de aubergines snijdt. Kerf de plakken aan één kant in en grill ze in de grillpan, tot ze goudbruin en gaar zijn. In die tijd meng je de olie met de azijn en wat zout en peper. De gegrilde aubergine haal je daarna hierdoor heen. Leg de plakken aubergine, tot je klaar bent, in een aparte schaal.

Fetayoghurt met munt

Meng de yoghurt in een kom met de munt en peterselie. Verkruimel de feta erdoor en roer even door. Breng op smaak met wat vers citroensap en wat peper. Verdeel dit over twee diepe borden en verdeel hier de aubergine over. Giet de overgebleven dressing over de aubergine en garneer met wat verse munt. Ik deed er ook nog wat sumak over heen, voor wat extra frisheid maar dat hoeft niet.

Mijn versie van het recept uit Greenfeast

Tot slot schaafde ik met een kaasschaaf – tot aan de zaadlijst – lange linten komkommer die ik bij het gerecht serveerde, in plaats van de ingelegde uien of chilipepers die in het boek staan. Bij het gerecht lekker wat geroosterde of verse pita, en klaar ben je!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 mei 2020
Lamsköfte wellington
 
Lamskofte wellington

Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!
19 mei 2020
 
Marmercake met chocolade & banaan uit Home Made Basics

Het perfecte huwelijk tussen hazelnotenchocoladepasta en rijpe bananen in deze heerlijke marmercake.
19 mei 2020
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!
15 mei 2020
foto_artikel_AD.jpg
 
Smulpaapje live op SusanAretz.nl

Na letterlijk máánden aan voorbereiding is het vandaag dan eindelijk zover. Smulpaapje is live op SusanAretz.nl
15 mei 2020
 
Maak kennis met Maaike

Vanaf vandaag is er een nieuw gezicht op de site. Maak kennis met Maaike. Vanaf Curaçao!
15 mei 2020
Maaike's stories
 
Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Hoe ben je zwanger op Curaçao? En lijkt dat een beetje op hoe je dat zou ervaren in Nederland? Maaike vertelt je er alles over.