Gegrilde aubergine met fetayoghurt uit Greenfeast van Nigel Slater



Ik schreef het al in de review van Greenfeast, die je hier vindt. Eigenlijk is alles wat in het boek staat lekker. Kiezen wat ik wilde koken eruit liet ik dan ook fijn over aan onze dochter, die mocht kiezen tussen twee gerechten. Grappig genoeg koos ze niet voor de bloemkool, maar voor dit gerecht.

En dat met een diepliggende afschuw voor aubergine mag op z’n minst verrassend genoemd worden. Dat ze het daarna ook nog lekker vond is mijn beste argument naar jou om dit recept een keer te maken!

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

voor 2 personen, als lunch of lichte maaltijd
2 aubergines (ongeveer 350g) in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
50ml extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (of iedere andere smaakvolle balsamico)
150g halfvolle yoghurt
2el verse munt, fijngesneden
handvol verse peterselie, grof gesneden
100g feta (de échte feta, geen witte kaas)
1 komkommer, in linten geschaafd met een kaasschaaf
naar smaak versgemalen peper en wat Sumak (Midden-Oostenwinkel of AH)
naar smaak vers citroensap

verder nodig: grillpan
Bereidingstijd: 15 minuten

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

Zet de grillpan alvast aan om goed heet te worden (geen olie erin!) terwijl je de aubergines snijdt. Kerf de plakken aan één kant in en grill ze in de grillpan, tot ze goudbruin en gaar zijn. In die tijd meng je de olie met de azijn en wat zout en peper. De gegrilde aubergine haal je daarna hierdoor heen. Leg de plakken aubergine, tot je klaar bent, in een aparte schaal.

Fetayoghurt met munt

Meng de yoghurt in een kom met de munt en peterselie. Verkruimel de feta erdoor en roer even door. Breng op smaak met wat vers citroensap en wat peper. Verdeel dit over twee diepe borden en verdeel hier de aubergine over. Giet de overgebleven dressing over de aubergine en garneer met wat verse munt. Ik deed er ook nog wat sumak over heen, voor wat extra frisheid maar dat hoeft niet.

Mijn versie van het recept uit Greenfeast

Tot slot schaafde ik met een kaasschaaf – tot aan de zaadlijst – lange linten komkommer die ik bij het gerecht serveerde, in plaats van de ingelegde uien of chilipepers die in het boek staan. Bij het gerecht lekker wat geroosterde of verse pita, en klaar ben je!

Gepubliceerd op 3 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.