Gegrilde ananas van de barbecue



Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Dit barbecuerecept is nu al de grote hit uit mijn boek BBQ-tijd. Ook het filmpje dat ik er met The Basterd van maakte is echt al tienduizenden keren bekeken. En niet zo gek ook, want het is een van de makkelijkste desserts om van de barbecue te maken.

Je marineert de ananas in rum en chili en daarna gril je ‘m af op je hete barbecue. Goeie klodder limoenmascarpone erop en smullen maar!

Als je ananas op de barbecue wilt grillen begin je eerst van de hele ananas op smaak te brengen. Ik doe dat in rum, en voor de pit wat chilivlokken er over heen. Je kunt dat zo lang laten marineren als je wil. Wil je meer pit, dan gebruik je ook nog wat verse chilipeper. Maar dit vonden wij zo perfect. Wil je geen alcohol gebruiken, dan is vers sinaasappelsap ook lekker.

Als je klaar bent om de ananas te grillen is het nog maar een kwartiertje werk voor dat je gegrilde ananas met rum en chili klaar is. Maak in de tijd dat je de ananas grilt de honing / limoenyoghurt voor nóg meer smaak. Het perfecte dessert na een avond eten van de barbecue.

Dit heb je nodig voor 3-4 personen

1 hele ananas, in plakken gesneden
5 el lekkere rum (bijvoorbeeld Barokko van Don Papa of de  Queen pineapple & spice rum van Spirited Union)
1 tl chilivlokken

Voor de honing-limoenmascarpone

125 gram mascarpone
1 el honing (bijvoorbeeld Egmont Manuka honing)
rasp van 1 limoen
1 el fijngesneden verse munt
2 el geroosterde (cashew of macadamie) noten, grof gehakt
optioneel: scheutje extra rum

Verder nodig: barbecue (direct vuur) op 200 C

ananas van de bbq uit bbq tijd

Gegrilde ananas van de barbecue met rum en chili

Leg je geschilde ananas in het midden van twee royale vellen aluminiumfolie. Bestrooi je ananas met de chili vlokken en giet de rum erover. Even goed erdoor draaien en dan stevig inpakken, zodat de rum er niet uit kan lopen. Leg je ingepakte ananas in een schaal en zet weg in de koelkast.

Meng voor de limoenmascarpone in een kommetje de mascarpone met de honing, limoenrasp, kneepje limoensap en munt. Proef even of je het zuur en zoet zo goed in balans vindt. Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.

Dessert van de barbecue

Zorg dat je barbecue op 200 C (direct vuur) verhit is als je de ananas wilt gaan grillen. Gril de plakken ananas 3-4 minuten per kant, direct op het rooster.

Leg je gegrilde ananas op een schaal. Goeie schep van de limoenmascarpone op je ananas en als je wilt nog wat geroosterde noten erover heen. Yum!

Gepubliceerd op 6 april 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.